Brexit

Det britiske Underhus skal stemme om lovgivningen bag Brexit-aftalen

Hvad skete der? Det britiske parlament stemte nej til premierminister Boris Johnsons stramme tidsplan. Det betyder, at Storbritannien ikke kan nå at få den nødvendige lovgivning på plads, for at Storbritannien kan forlade EU med en aftale 31. oktober.

Hvad sker der nu? Johnson sendte EU et brev lørdag aften, efter han havde tabt en afgørende afstemning i parlamentet, og bad EU om en udsættelse af Brexit til 31. januar.

De andre 27 EU-lande skal nu tage stilling til, om Storbritannien skal have en udsættelse - ellers forlader Storbritannien EU uden en aftale 31. oktober.

Imens har Johnson sat sin Brexit-lov "på pause".

Stil spørgsmål

Tusk: Storbritannien skal have mere tid

Storbritannien bør få en Brexit-forlængelse. Det mener EU-præsident, Donald Tusk.

- Efter Boris Johnsons beslutning om at pause processen med at ratificere Brexit-aftalen og for at undgå et hårdt Brexit, vil jeg anbefale EU27 at acceptere Storbritanniens anmodning om en forlængelse, skriver han.

 

EU's chefforhandler er tavs

EU's chefforhandler, Michel Barnier, havde ingen kommentarer, da BBC prøvede at fange ham efter aftenens afstemninger.

 

Farage: - Nu kommer vi til at dø i en grøft

Brexitpartiets leder, Nigel Farage, konstarer, at Storbritannien ikke kommer til at forlade EU 31. oktober, sådan som Johnson ellers har lovet gentagne gange, siden han blev premierminister.

- Dø om så det gælder er ovre, nu kommer vi til at dø i en grøft, skriver Farage på Twitter.

Kommentaren er en spids bemærkning til Johnson, der sagde, at han hellere ville falde død om i en grøft end bede EU om en forlængelse.

 

Konservative: Labour har ydmyget vores land igen

De Konservative giver Labour skylden for aftenens nederlag - og for at Storbritannien nu ikke kan forlade EU med en aftale 31. oktober.

- I aften stemte Jeremy Corbyn og Labour for at udskyde Brexit igen og skabe mere usikkerhed. De har ydmyget landet igen, skriver De Konservative på Twitter.

 

Irland glad for, at der er flertal for aftalen

Irlands premierminister er glad for, at der var et flertal for at køre videre med at behandle og godkende den skilsmisseaftale, Storbritannien og EU landede torsdag i sidste uge.

- Jeg byder det velkomment, at Underhuset med et klart flertal stemte for den lovgivning, der er behov for for at implementere skilsmisseaftalen.

- Vi afventer nu, hvad der sker i London og Bruxelles angående de næste skridt, deriblandt en tidsplan for lovgivningen og behovet for en udsættelse.

Irland er det EU-land, de andre har skelet til i denne proces, da grænsen mellem Irland og Nordirland var en af de afgørende knaster i Brexitforhandlingerne mellem Storbritannien og EU.

Tre tidligere konservative stemte nej til Johnsons aftale

Ingen konservative stemte mod regeringens Brexit-lovforslag. Men tre de af de 21 medlemmer, som blev sparket ud af parlamentsgruppen i september, har stemt nej til Johnsons aftale.

Det skriver the Guardian.

En af dem er Dominic Grieve. Der var i dag rygter om, at Johnson afviste at ringe til EU i aften og snakke om en udsættelse, hvis han tabte afstemningen om sin stramme tidsplan og dermed ikke kunne nå at fgå godkendt sin aftale og dermed forlade EU med en aftale 31. oktober.

Dominic Grieve sagde, at valgte Johnson at gøre alvor af det, var det et brud på loven, og Johnson ville kunne forvente at blive slæbt for retten igen.

 

19 Labour-medlemmer stemte for Johnsons aftale

Selv om Labours leder, Jeremy Corbyn, opfordrede sine parlamentsmedlemmer til at stemme nej til Johnsons aftale, var der 19 Labour-medlemmer der stemte for.

Det viser en opgørelse fra The Guardian og Daily Mail. 

Der var tidligere i dag snak om, hvorvidt Labour ville straffe de medlemmer, der stemte for Johnsons aftale med at smide dem ud af parlamentsgruppen. Men Corbyn svarede, at han tror mere på at overtale folk end at straffe dem.

Det er kun godt en måned siden, at 21 konservative blev smidt ud af parlamentsgruppen og nogle endda partiet for at stemme for at blokere end "no deal"-Brexit - mod deres premierministers ordre.

Alt tyder på en Brexit-forlængelse fra EU

Lyn-analyse

Nu tyder alt på, at briterne skal have en eller anden form for forlængelse af Brexit. Sagen er den, at Boris Johnson tidligere har sagt, at han hellere ville ligge død i en grøft end at anmode om en forlængelse. Forleden sendte han et brev om forlængelse til EU. Nu drøfter de, om det er noget, de vil give Storbritannien.

 

 

 

EU-ledere stikker hovederne sammen

Nu går EU igang med at behandle Johnsons anmodning om en udsættelse. Det skriver cheftalspersonen for EU-kommisionens formand, Jean-Claude Juncker.

EU-kommissionen tager aftenens afstemninger til efterretning og venter nu på at Storbritannien informerer dem om, hvad der skal ske. 

 

Konservative: Der er ingen ny tidsplan

Den konservative leder af Underhuset, Jacob Rees-Moggs, har nu ordet for at sige, hvad regeringens planer er fremover.

Han siger, at der er behov for en ny tidsplan for debat af det Brexit-lovforslag, som i aftes blev stemt videre i parlamentet.

Det får Speaker Bercow til at sige, at lovforslaget nu teknisk set er "i limbo."

Faktisk har regeringen slet ikke Brexit på dagsordenen resten af ugen. I stedet siger Jacob Rees-Moggs, at Underhuset i stedet onsdag og torsdag skal tilbage til at debattere Dronningens Tale - som var på dagsordenen, før Brexit tog over - og at Underhuset ikke mødes fredag. 

Det er oppositionen bestemt ikke tilfreds med, kan man høre på deres højlydte protester i Underhuset.

Johnson er "hamrende irriteret" over nederlag

Lyn-analyse

Boris Johnson forsøger at lægge maksimalt pres på parlamentarikerne. Han er tydeligvis hamrende irriteret over, at han ikke kan bygge videre på det momentum, som han fik fra første afstemning, hvor der var et foreløbigt flertal for hans aftale. Det momentum ville han gerne have brugt henover de næste tre dage til at få presset den her aftale igennem parlamentet.

 

Johnson pauser sin Brexit-lovgivning

Boris Johnson har stadig ordet efter nederlaget og siger, at han nu vil sætte Brexit-loven på pause, efter at hans stramme tidsplan blev stemt ned i parlamentet.

Det sker, selv om et flertal i Underhuset kort forinden havde stemt for at fortsætte med at lovbehandle den.

Johnson siger, at han ikke vil udskyde Storbritanniens farvel til EU, men at han fortsat vil snakke med de resterende 27 EU-ledere, indtil de afgør, om de giver Storbritannien en udsættelse.

Hvad gør Boris Johnson nu?

Premierministeren truede i dag med at trække hele lovforslaget, hvis parlamentet forkastede hans tidsplan. Men det sker ikke umiddelbart.

- På den eller anden måde forlader vi EU med denne aftale, siger Boris Johnson efter det store nederlag.

Dermed anerkender han også, at Brexit-datoen kan blive anderledes end 31. oktober.

Johnson siger i stedet, at nu er det op til EU.

Johnson lider et afgørende nederlag

Parlamentet stemmer nej til Johnsons stramme tidsplan.

Med stemmerne 322 imod og 308 stemte de nej til at behandle og godkende Brexit-lovgivningen på tre dage.

DUP stemmer nej til Johnsons tidsplan

DUP stemmer nej til Johnsons stramme tidsplan. Det siger en talsmand til Reuters.

Afstemningen er ved at være ovre, og mange er allerede tilbage på deres pladser. Nu mangler vi bare de tællere, der skal annoncere resultatet i Underhuset.

Nu stemmer de om Johnsons tidsplan

Parlamentsmedlemmerne stemmer allerede igen.

Denne gang om Johnsons tidsplan for at få godkendt sin Brexit-lovgivning.

Johnson har truet med at trække lovforslaget tilbage, hvis ikke tidsplanen vedtages.

Johnson vinder afgørende Brexit-afstemning

Et flertal i Underhuset har stemt ja til Johnsons Brexit-lovgivning.

Boris Johnsons forslag bliver stemt videre med 329 stemmer for og 299 stemmer imod. Dermed går lovforslaget videre i processen, der skal gøre Brexit-aftalerne med EU til gyldig britisk lov. 

Det er en stor sejr for Boris Johnson

Så er afstemningen i gang

- Division!

Bercows breømte order, der signalerer, at afstemningen i gang.

Den første er afstemningen er om Johnsons skilsmisseaftale med EU, og den forventes at blive tæt.

Debatten er ved at runde af

I Underhuset er parlamentsmedlemmerne ved at vende tilbage.

Salen er den seneste time blevet mere og mere fyldt. Debatten er ved at runde af, og derefter er det tid til aftenens agørende afstemninger.

Du kan se afstemningnerne live på TV 2 News og følge med her i livebloggen.

DUP-medlem: Jeg kan simpelthen ikke stemme for

Sammy Wilson fra DUP siger, at han ville elske at stemme for aftalen, for han ønsker ikke at forblive i EU. Men han kan simpelthen ikke stemme for, da han insisterer på, at Nordirland skal forlade EU på de samme betingelser som resten af Storbritannien.

DUP er regeringens støtteparti og plejer at stemme med den konservative regering, men efter Johnsons aftale fik en grænse i Det Irske Hav, og De Konserative - der plejer at veje DUPs stemme som afgørende - annoncerede, at de stemmer for aftalen, røg den gensidige loyalitet ud af vinduet.

De ti stemmer fra DUP er ellers vigtige for Boris Johnson.

Årsagen til Sammy Wilsons tale i parlamentet er, at det i aftes med publiceringen af lovforslaget bag Brexit-aftalen stod klart, at det kommer til at koste nordirske virksomheder tid og penge at eksportere varer til resten af Storbritannien efter et Brexit med Johnsons aftale - trods Johnsons løfter om det modsatte.