De samlede millioner ind under dække af at ville hjælpe kræftramte børn – nu er de tiltalt for groft bedrageri
Næsten tre år efter, at Operation X afslørede forening i indsamlingsfup, er formanden og næstformanden blevet tiltalt i sagen.
I 2017 afslørede ’Operation X’, at Foreningen for Danske Kræftramte Børn ikke var så velgørende, som den gav udtryk for. Ved hjælp af fiktive historier om syge børn og opdigtede samarbejdspartnere franarrede foreningen millioner af kroner fra danske virksomheder.
Nu har Fyns Politi tiltalt to centrale personer i foreningen for groft bedrageri.
- De er bestyrelsesmedlemmer i foreningen, henholdsvis formand og næstformand. Efterforskningen har vist, at det er de to personer, der har tegnet foreningen ud af til. Derfor er det dem, der er rejst tiltale imod, siger senioranklager Heidi Colbæk.
Politiet: Kun en halv million gik til kræftramte børn
Ifølge anklageskriftet nåede Foreningen for Danske Kræftramte Børn at samle 4,7 millioner kroner ind.
Fyns Politi mener, at det højst er 508.043 kroner af de indsamlede penge, der er blevet brugt til gaver til kræftramte børn og udgifter relateret hertil.
Derimod er det Fyns Politis opfattelse, at mindst 4,2 millioner er blevet overført blandt andet til formand Mikkel Olsens private konto samt til konti tilhørende virksomheder, som han ejede. De penge vil ifølge anklageskriftet blive konfiskeret.
Foreningens bestyrelse bestod foruden formanden og næstformanden af tre øvrige bestyrelsesmedlemmer. Men de er ikke at finde på anklageskriftet.
- Der er selvfølgelig andre bestyrelsesmedlemmer i foreningen, men efterforskningen har ikke vist, at det er dem, der skal sigtes eller rejses tiltale i mod, siger Heidi Colbæk.
Hvert salg blev fejret med dans
Jill Jùhl Synnestved er en af de unge mennesker, som arbejdede med at samle penge ind for foreningen. Hun var ikke klar over, at de penge, hun samlede ind, ikke gik til syge børn.
- Jeg har også været med til at skrabe penge sammen til deres lommer, men der vidste jeg det jo ikke. Da jeg sad dernede, tænkte jeg, at en forening, der hjælper kræftramte børn, det vil man jo gerne hjælpe og støtte op omkring. Når man så finder ud af, at man ikke gør det, er det jo hjerteskærende, siger Jill Jùhl Synnestvedt.
Foreningens telefonsælgere arbejdede fra et callcenter i Barcelona, hvorfra de ringede rundt til danske virksomheder og fik dem til at donere penge til gaver og gode oplevelser til syge børn.
- Jeg ved ikke, hvor mange virksomheder de har snydt. Jeg ved bare, at vi ringede til rigtig mange i løbet af en dag, siger Jill Jùhl Synnestvedt.
Hun husker, hvordan hvert et salg blev fejret.
- Når vi lavede et salg, gik vi op på tavlen og lavede et kryds, og efterfølgende dansede vi alle sammen rundt, fordi vi var glade, siger hun.
Jill Jùhl Synnestvedt var ansat i tre uger, men er aldrig blevet betalt for sit arbejde.
3303 virksomheder ført bag lyset
Ifølge anklageskriftet nåede Foreningen for Danske Kræftramtebørn at indhente donationer fra i alt 3303 virksomheder i Danmark.
De fortalte blandt andet, hvordan børnene kunne komme i Tivoli eller til en fodboldkamp med FCK eller FC Midtjylland, som foreningen påstod at have et samarbejde med. Eller hvordan foreningen hjalp en dreng til Japan, hvor han skulle have behandling mod sin leukæmi i hjernen.
'Operation X' efterprøvede historierne, og hverken Tivoli, fodboldklubberne eller de andre firmaer havde indgået samarbejder med foreningen. Historien om drengen, der skulle til Japan, lykkedes det heller ikke at få bekræftet.
En af dem, som fik de ansatte til at danse af glæde med sin donation, er Jan Bernth, der ejer virksomheden Bernth Montage. Et opkald fra en ung mand fik ham til at donere 2000 kroner til Foreningen For Danske Kræftramte børn.
For ham handler det ikke så meget om, at han har tabt de 2000 kroner, men mere om, at nogen kunne finde på at bruge syge børn til at snyde andre mennesker.
- Den måde, de har snydt på. Når man så ser det i fjernsynet... Man bliver jo mere og mere harm, når man ser, hvordan de jubler hver gang, de får en donation, siger Jan Bernth.
Hvorfor skulle der gå næsten tre år?
Mette Groverman, generalsekretær i ISOBRO, som er indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, er glad for, at der er rejst tiltale i sagen. Men hun undrer sig over, at der skulle gå tre år, før der lå et anklageskrift klar.
- Det skal være trygt at give til velgørende foreninger. Og det er den tryghed, man gambler med, når der ikke sker noget.
Senioranklager Heidi Colbæk er enig med generalsekretæren i, at tre år er lang tid. Men hun understreger, at det er en omfattende og kompliceret sag.
- Der har været en stor og grundig efterforskning. Blandt andet er der foretaget omkring 100 afhøringer i sagen, og der har været et stort omfattet datamateriale, der skulle undersøges. Der er foretaget pengeanalyser, og det tager simpelthen tid. Derfor er der gået de her knapt tre år, siger Heidi Colbæk.
Strafferammen for groft bedrageri er op til otte års fængsel, men senioranklageren vil ikke kommentere på, hvad hun vil gå efter, at de to tiltalte skal idømmes, hvis retten finder dem skyldige.
Vil kun kommentere sagen, hvis han bliver frikendt
'Operation X' har forsøgt at få en kommentar fra de tiltalte, men de ønsker ikke at kommentere på sagen. I en mail skriver Mikkel Olsens forsvarsadvokat:
- Klienten beder mig oplyse, at han vil kommentere på dommen. når denne foreligger. og han er frikendt. Der er intet oplyst, der belaster klienten. Klienten oplyser, at hverken han eller jeg har yderligere bemærkninger før efter sagens afslutning.
Mikkel Olsen og Jonas Jensen nægter sig begge skyldige. Der er afsat otte retsdage til at behandle sagen i Retten i Odense, og der forventes at falde dom i januar 2020.
Du kan se mere om sagen i 'Operation X følger op: Kræftbørn misbrugt til indsamlingsfup' på TV 2 Play'