Nyheder

Dagens nyheder 19. oktober

Vi giver dig dagens nyheder, mens de sker. Du kan tippe TV 2s journalist på: livecenter@tv2.dk

Boris Johnson har anmodet EU om Brexit-udskydelse

EU har modtaget en anmodning om udskydelse af Brexit fra den britiske premierminister, Boris Johnsen. Det skriver EU-præsident Donald Tusk på Twitter. Ifølge flere britiske medier har Johnson nægtet at underskrive brevet, da han mener, det vil være en fejltagelse at udskyde Brexit yderligere. Følg TV 2s liveblog om Brexit her.

 

Politi søger vidner efter vanvidskørsel

Københavns Vestegns Politi søger vidner til hasarderet kørsel i området omkring Hvidovrevej og Avedøre Havnevej i mellem klokken 15.40 og 17.30 lørdag eftermiddag. Bilen var en sølvgrå Citroën C3. Politiet har kontakt med føreren, men vil gerne i kontakt med vidner til kørslen.

Advarsel om aquaplaning på flere motorveje

Vejdirektoratet advarer om aquaplaning på både Midtjyske Motorvej og Nordjyske Motorvej mellem henholdsvis  Givskud og Tørring samt ved Aarhus. Bilister opfordres derfor til at sænke farten. Også Østjyllands Politi advarer om meget vand på vejene i området. 

Lejeboliger i København er steget markant på bare et år

Priserne på ejendomme med lejelejligheder i København er på bare et år steget med 22 procent, mens enfamiliehuse og ejerlejligheder ikke blevet en krone dyrere. Det skriver Politiken. Allerede efter folketingsvalget lovede den socialdemokratiske regering  et politisk indgreb mod udlejernes opskruning af huslejer.

Boris Johnson sender modvilligt brev om Brexit-udsættelse til EU

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har meddelt EU-præsident Donald Tusk, at et brev med anmodning om udsættelse af Brexit bliver sendt til EU lørdag. Anmodningen kommer i kølvandet på det såkaldte Letwin-ændringsforslag, der betyder, at en Brexit-aftale først kan stemmes igennem, når den nødvendige lovgivning er på plads. Johnson vil dog fortsat forsøge at få Storbritannien ud af EU inden 31. oktober.

 

Uheld spærrer Hillerødmotorvejen

Københavns Vestegns Politi er på vej til et uheld på Hillerødmotorvejen mellem Klausdalsbrovej og Værebrovej i retning mod Hillerød, skriver de på Twitter. I den forbindelse bliver motorvejen spærret af og forventes åbnet igen klokken 22. Trafikken ledes fra ved Klausdalsbrovej.

Dansk ulandsbistand går til udenlandske politiske partier

Et konservativt parti i Tanzania, tre venstrefløjspartier i Palæstina og flere socialdemokratiske partier i Asien og Afrika er blandt modtagerne af hjælp til millioner af kroner fra Danmark betalt via udviklingsbistanden. Det skriver Jyllands-Posten. Pengene får de fra Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD), der har et årligt budget på cirka 30 millioner kroner.

USA indrømmer: Tyrkiet har brudt våbenhvile

Selvom Det Hvide Hus fredag hårdnakket påstod, at Tyrkiet ikke havde brudt den fem dage lange våbenhvile med de kurdiske styrker i det nordøstlige Syrien, er meldingen nu en anden. Ifølge CNN indrømmer USA nu, at våbenhvilen blev brudt allerede fredag morgen. Enten uden den tyrkiske regerings viden, eller også var regeringen bare "ligeglade med, hvad der blev gjort", lyder det.

Minister opfordrer kommuner til at frede klippekort til ældre

Ældreminister Magnus Heunicke undrer sig over, at flere kommuner har droppet klippekortordning for ældre. Ordningen skal give ældre hjælp til udflugter og andre aktiviteter, men ifølge Ifølge Ældre Sagen har 16 kommuner sparet ordningen væk. Det har fået Enhedslisten og Dansk Folkeparti  til at kræve, at ordningen skal skrives ind i loven.

8-årig forsvundet i Aarhus - fundet igen i Esbjerg

Otteårige Marius Meier, der forsvandt på Strøget i Aarhus klokken 15 lørdag eftermiddag, er nu fundet i god behold. Det oplyser Østjyllands Politi. Den otteårige blev fundet på banegården i Esbjerg, hvortil han havde taget toget, og han er nu genforenet med sin familie. 

8-årig dreng efterlyst - har været væk i flere timer

Østjyllands Politi efterlyser den otteårige Marius Meier, der sidst er set på Strøget i Aarhus klokken 15 lørdag eftermiddag. Han har halvlangt lyst hår og er iført en blå striktrøje med en hvid/rød stribe over brystet. 

60-årig udøvede vold mod kvinde for manglende husleje

Retten i Roskilde har idømt en 60-årig mand 40 dages betinget fængsel og en bøde på 5000 kroner for at udøve vold mod sin kvindelige lejer. Det skriver sn.dk. Kvinden havde ikke betalt sin husleje til den 60-årige, som herefter greb hårdt fat i kvinden og tog kvælertag på hende. Manden nægter sig skyldig.

Kurdiske styrker beskylder Tyrkiet for at blokere for tilbagetrækning

De kurdiskledede styrker SDF beskylder Tyrkiet for at blokere for, at kurderne kan trække sig tilbage fra grænsebyen Ras al-Ain i det nordøstlige Syrien. Civile og sårede kan heller ikke komme ud, oplyser SDF-leder Mazloum Abdi til AFP. Han siger også, at SDF har genoptaget kampen mod Islamisk Stat i byen Deir al-Zor det nordlige Syrien.

Demokrater vil have nordiske nynazister på terrorliste

Flere demokrater i USA har anmodet den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, om at sætte Den Nordiske Modstandsbevægelse (DMM) på listen over terrororganisationer. Sker det, vil det blandt andet medføre, at medlemmerne af gruppen ikke længere kan rejse ind i USA, skriver norske NRK. Gruppen har afdelinger i Sverige, Norge, Finland og Danmark. 

Opposition i Mozambique anklager præsident for valgsvindel og trusler

Det største oppostionsparti i Mozambique, Renamo, påstår nu, at det netop overståede præsidentvalg i landet var præget af udbredt svindel og trusler. Det skriver AP. Derfor kræver partiet et omvalg. Også FN har udtrykt bekymring over "problematiske uregelmæssigheder" ved afstemningen. Den siddende præsident, Filipe Nyusi, vandt med hele 69 procent af stemmerne.

15-årig dansker skriver skak-historie

Den 15-årige skakspiller Jonas Buhl Bjerre er nu den yngste stormester i Danmark. Det oplyser Dansk Skak Union i en pressemeddelelse. Efter at have været oppe imod topspillere den seneste uges tid, har han scoret sin stormester-titel ved bare at møde op til det niende parti i turneringen 'FIDE Chess.com Grand Swiss 2019' lørdag. Den hidtil yngste stormester i Danmark er Davor Palo, der vandt titlen som 19-årig i 2005.

Farlige arbejdsforhold på Storstrømsbroen giver 68 påbud

Siden byggeriet af den nye Storstrømsbro gik i gang, har Arbejdstilsynet reageret med 68 påbud. Det skriver Fagbladet 3F. Tre af sagerne er så alvorlige, at Arbejdstilsynet har anmeldt de ansvarlige virksomheder til politiet for brud på arbejdsmiljøloven.

Bil i brand midt på Nordjyske Motorvej

Nordjyllands Politi og brandvæsnet er på vej til en brændende bil, der holder på Nordjyske Motorvej i sydgående retning mellem Øster Uttrup vej og Humlebakken. Det oplyser politiet på Twitter. Det er endnu uvist, hvorfor bilen er gået i brand. Ulykken forventes tidligst overstået klokken 16.45.

Boris Johnson taber vigtig brexit-afstemning

Det britiske Underhus har med stemmerne 322 mod 306 vedtaget det såkaldte Letwin-ændringsforslag. Forslaget ændrer ikke Boris Johnsons aftale med EU om et brexit, men det påklistrer aftalen et ekstra krav om, at parlamentet først kan stemme den igennem, når den nødvendige lovgivning er på plads. 

 

Over 400 er kommet til skade under uroligheder i Barcelona

Over 400 personer er kommet til skade under urolighederne i Barcelona, som begyndte mandag. Det oplyser de spanske myndigheder. Her blev ni separatistledere fra regionen Catalonien idømt lange fængselsstraffe, der siden da har fået tusindvis af demonstranter på gaden. Alene natten til lørdag blev 152 mennesker såret under sammenstød i Barcelona og andre byer i den nordøstlige region.