Brexit

Følg optakten til Brexit-afstemningen

Boris Johnson er overbevist om, at det britiske parlament vil bakke om det nye udspil til en aftale med EU.

Hvad sker der? Torsdag godkendte EU-regeringsledere et udkast til en Brexit-aftale, som tidligere blev forhandlet på plads mellem Storbritianniens premierminister Boris Johnson og EU. 

Er Brexit-knuden så løst? Nej, ikke nødvendigvis. Aftalen er nu godkendt i EU, men den skal også til afstemning i det britiske parlament lørdag. 

Tak for i aften

Vi lukker livebloggen for i dag og ser frem mod lidt af en politisk super-lørdag.

Det er første gang siden Falklandskrigen i 1982, at Underhuset er samlet på en lørdag, og det ligner på alle måder et tæt løb.

Rigtig god fredag.

Ny Brexit-folkeafstemning på bordet

Endnu et forslag er på bordet i Underhuset lørdag.

Regeringen har allerede to forslag, som medlemmerne skal stemme om. Det ene er den nye Brexit-aftale, og det andet er et forslag om, at Storbritannien skal forlade EU uden aftale. Det andet skal kunne stemmes om, hvis aftalen forkastes.

Men nu er der et nyt forslag på bordet i tilfælde af, aftalen forkastes, og ifølge bagmanden, så har 90 medlemmer skrevet forslaget under.

Forslaget lyder, at hvis aftalen forkastes, og de står over for et no-deal Brexit, så skal briterne på ny stemme, om de vil forlade EU.

 

Det bliver tæt løb

Når stemmerne skal tælles sammen lørdag, kan noget tyde på, at der bliver behov for et målfoto til at afgøre tingene.

I hvert fald har BBC talt sammen og fundet, at 302 medlemmer af Underhuset  vil stemme for Boris Johnsons' Brexit-aftale. I alt skal han bruge 320 stemmer, hvis aftalen skal godkendes.

Det britiske medie skriver desuden, at en gruppe på 36 medlemmer af parlamentet stadig ikke har besluttet, hvor deres stemme skal falde.

 

Labour klar til at støtte snedigt lovforslag

Ifølge journalister på The Guardian så er oppositionspartiet Labour klar til at støtte et forslag fra den tidligere konservative politiker Sir Oliver Letwin, hvilket vil være et problem for Boris Johnson.

Hvis forslaget stemmes gennem, så betyder det, at den nye Brexit-aftale kun bliver vedtaget, når den efterfølgende lovgivning er på plads. Det betyder, at Benn Act træder i kraft, og regeringen bliver nødt til at bede om udsættelse.

Grunden til, at forslaget er stillet, er, fordi Letwin selv og flere andre politikere ikke stoler på Boris Johnson, og frygter, at når aftalen er stemt i gennem, så vil regeringen forpurre den efterfølgende forhandling om selve loven. Det ville dermed resultere i et Brexit uden aftale 31. oktober.

 

Macron: Vi bør ikke give flere forlængelser

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, siger, at han ikke synes, at der skal gives yderligere forlængelser i fristen for et Brexit. Det skriver Reuters.

Ifølge Sky News-journalisten Adam Parsons sagde Macron følgende:

- Jeg vil ikke forudsige fremtiden, men jeg synes ikke, at vi bør give yderligere forlængelser.

 

 

Politikere til møde med Boris Johnson

Mark Francois er en af de konservative parlamentarikere, der er stærkt EU-skeptisk og ønsker en hård Brexit-linje. Således stemte han og 27 andre såkaldte "spartans" i det konservative parti ad alle tre omgange imod Theresa Mays aftaleudkast i parlamentet. Fredag eftermiddag er han til møde i Downing Street 10 hos premierminister Boris Johnson. På vej ind sagde han ifølge The Guardian:

- Jeg er stadig bekymret vedrørende en række punkter i aftalen. Så nu går jeg ind og diskuterer dem personligt med premierministeren, siger han.

Han tilføjer, at han efter mødet vil beslutte sig for, hvad han vil stemme. 

Medie har analyseret den nye aftale: Under fem procent er genforhandlet

Avisen The Guardian har gennemgået det nye udkast til en aftale mellem EU og Storbritannien med en tættekam. Her har de sammenlignet den med den aftale, som forhenværende premierminister Theresa May forgæves sendte til afstemning i parlamentet ad tre omgange. 

Analysen viser, at det er under fem procent af den originale aftale, der er blevet genforhandlet. Analysen kan ses ved at klikke her

Du kan også få et overblik over indholdet i aftalen lige her:

 

Boris Johnson holder møder

Premierminister Boris Johnsons talsperson fortæller fredag, at Boris Johnson i dag vil føre en masse telefonsamtaler med en række forskellige parlamentsmedlemmer. Han vil dog ikke personligt komme til at tale i telefon med politikere i oppositionen, siger talspersonen ifølge BBC. 

Johnson kæmper en hård kamp for at samle støtte i Underhuset til den Brexit-aftale, han har indgået med EU. Senere i eftermiddag mødes han også med sit kabinet. 

Udvalg kræver nye udregninger af konsekvenser ved Brexit

Finansudvalget i det britiske parlament retter kritik mod det britiske finansministerium. Udvalget vil have ministeriet til at levere friske prognoser af de økonomiske konsekvenser ved at forlade EU med den aftale, som premierminister Boris Johnson forhandlede på plads med EU torsdag. Udvalget vil have udregningerne præsenteret inden afstemningen om aftalen i parlamentet lørdag. 

- Det er uacceptabelt, at udvalget ikke har modtaget denne information fra finansministeriet. Det ligner et forsøg på at undgå en grundig undersøgelse, siger udvalgsformand Catherine McKinnell i et brev til finansminister Sajid Javid ifølge Reuters. Catherine McKinnell er i øvrigt parlamentsmedlem for oppositionspartiet Labour. 

Sajid Javid sagde torsdag, at han ikke har intentioner om at opdatere prognoserne af omkostningerne ved et Brexit. De seneste blev produceret i november sidste år.

 

DUP vil "absolut" stemme imod aftale

Den britiske regerings nordirske støtteparti, DUP, vil "absolut" ikke stemme for det udkast til en aftale, som premierminister Boris Johnson har forhandlet på plads med EU. Det slår partiets Brexit-talsmand, Sammy Wilson, fast i et interview til radioprogrammet Today på BBC.

Der har været spekulationer om, hvorvidt DUP ville stå sammen ved afstemningen lørdag, da enkelte politikere i partiet torsdag har indikeret, at de er i tvivl. Sammy Wilson slår i samme interview fast, at alle i partiet vil stemme ens, og at man ikke vil acceptere, at nogen i partiet undlader at stemme. 

Labour-chef: Afstemningen lørdag bliver "ret tæt"

Bliver udkastet til en aftale med EU godkendt i de britiske parlament i morgen? Det er lige nu det helt store spørgsmål. Spørger man oppositionspartiet Labours finanspolitiske chef, John McDonnell, så bliver det "ret tæt":

- Jeg tror ikke, at den går igennem. Jeg tror, at den vil blive nedstemt. Men det bliver ret tæt, siger han til Sky News.

Og dermed velkommen til denne liveblog, hvor vi i løbet af fredagen vil opdatere med de vigtigste nyheder fra Storbritannien og EU-hovedsædet i Bruxelles.