Brexit

Følg slutspillet om Brexit

Hvad sker der? EU har godkendt det udkast til en Brexit-aftale, som tidligere i dag blev forhandlet på plads mellem Storbritianniens premierminister Boris Johnson og EU. 

Det sker på et to dage langt topmøde mellem medlemslandene.

Er Brexit-knuden så løst? Nej, ikke nødvendigvis. Aftalen er nu godkendt i EU, men den skal også til afstemning i det britiske parlament. Her har Boris Johnsons nordirske støtteparti, DUP, på forhånd meldt ud, at de ikke vil støtte aftalen.

Følg slaget om Brexit her og på TV 2 NEWS.

Nu lukker vi vores livedækning af dagens begivenheder i EU ned for i aften.

Lars Løkke: Jeg håber, de siger ja denne gang

 

Donald Tusk vil ikke udelukke forlængelse

Donald Tusk (forrest) og Jean-Claude Juncker på dagens pressemøde

Det netop overståede pressemøde med EU’s topfolk afslørede en vigtig forskel på, hvad formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, og kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, tænker om en forlængelse af den britiske forhandlingsfrist.

Et flertal i det britiske parlament har tidligere vedtaget, at hvis parlamentet nedstemmer aftalen med EU, så skal premierminister Boris Johnson bede EU om tre måneders udsættelse af fristen for Storbritanniens farvel til EU.

Derfor vakte det opsigt, da Jean-Claude Juncker i dag udtalte, at ’hvis vi har en aftale, så har vi en aftale. Der skal ikke være nogen forlængelse. Det skal ske nu’.

Det kalder kritikere for et upassende pres på det britiske parlament.

Og Donald Tusk siger, at han ikke på samme måde vil afvise en udsættelse:

- Hvis der er et ønske om en udsættelse, så vil jeg kontakte medlemslandene for at se, hvordan de reagerer på det, sagde han diplomatisk på pressemødet, hvor Jean-Claude Juncker stod ved siden af ham på scenen.

Venstres Jakob Ellemann: Det er et 'skrækeksempel'

 

Boris Johnson: 'Nu skal vi hele splittelsen'

Den britiske premierminister Boris Johnson holder pressemøde netop nu:

- Vi i Storbritannien kan komme ud af EU som et samlet Storbritannien. Dette er en rigtig god aftale for Nordirland. Det er en stor succes, siger han.

Og han udtrykker håb om, at når først har en aftale vedtaget, så gælder det om at 'hele den splittelse, der har ramt Storbritannien'.

 

 

 

EU: Danske fiskere har et problem, som vi skal have løst

Michel Barnier på pressemødet

På pressemødet nævnte EU’s øverste Brexit-forhandler, Michel Barnier, pludseligt de danske fiskere som et af de problemer, EU nu skal have løst.

- En dag var jeg på besøg i det vestlige Danmark for at tale med danske fiskere. De fanger 50-60 procent af deres fisk i britisk farvand under EU’s fiskeripolitik. Mange fiskere der – og i Irland - er afhængige af britisk territorialfarvand. Og selvfølgelig bliver vi nødt til at tænke på eksporten af forarbejdede, britiske fiskeprodukter til EU’s indre marked, sagde Michel Barnier.

- Alt det er en del af en helhed, og det bliver vi nødt til at tage i betragtning i de forhandlinger, der skal i gang, hvis aftalen bliver endeligt underskrevet, sagde han.

Og han understregede, at det er et af de områder, der står langt fremme i køen:

- Vi må prioritere vedtagelsen af en ny fiskeriaftale, der giver europæiske fiskere adgang til britisk farvand. Betingelserne for det skal forhandles, så der også bliver adgang for britiske fiskeriprodukter til det indre marked. Alt det må forhandles samlet, og vi må være konstruktive og gøre det til en prioritet, sagde Michel Barnier.

Irland: En god gammel ven tager afsted på eventyr

Den irske premierminister Leo Varadkar takkede EU for den opbakning og solidaritet, som Irland har fået fra både EU-systemet og de andre medlemslande.

Samtidigt siger han, at det er trist at sige farvel til Storbritannien som medlem af EU.

- Det er lidt ligesom en god gammel ven, der tager af sted på et eventyr uden os. Vi håber virkelig, at det går dem godt. Men der vil altid være plads til Storbriatnnien her ved bordet, hvis de nogensinde vælger at komme tilbage, sagde han.

Donald Tusk: En trist dag

Nu holder EU-topfolk pressemøde med den irske premierminister Leo Varadkar. Det er formanden for Det Europæiske Råd Donald Tusk, chef brexit-forhandler Michel Barnier og kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

- Vi anbefaler denne aftale, siger Donald Tusk.

- Vi har en aftale, der betyder, at vi undgår kaos. Vi opfordrer alle til at arbejde for, at aftalen kan træde i kraft 31. oktober. I dag er en trist dag, siger han.

Angela Merkel: Vi har ikke diskuteret en forlængelse

 Angela Merkel

Nu holder den tyske kansler Angela Merkel pressemøde om det netop overståede møde mellem EU's stats- og regeringschefer.

Hun vil ikke forholde sig til, om en yderligere udsættelse er udelukket.

- Nu er det det britiske parlament der skal tage deres beslutning. Og det er et klogt parlament. Vi har ikke taget nogen beslutning, om hvad der skal ske, hvis aftalen ikke bliver vedtaget. Vi må vente og se, siger Angela Merkel.

Aftale vedtaget

Mødet er hævet, og de 27 lande stats- og regeringschefer godkender den reviderede Brexit-aftale.

- Det er lige kommet ud fra Donald Tusks folk, at konklusionerne på Brexit er blevet vedtaget, og det betyder at vi må forvente, at der er blevet nikket ja til aftalen fra stats- og regeringscheferne. Vi venter lige på at se dene endelige tekst, fortæller TV 2's EU-korrespondent Lotte Mejlhede fra Bruxelles.

 

 

Derfor kan Juncker ikke bestemme over en forlængelse

Lyn-analyse

For det første er det ikke Juncker, der bestemmer, om briterne kan få en Brexit-forlængelse. Det er kun EU’s 27 stats- og regeringschefer, der – enstemmigt – kan give en forlængelse. Og for det andet er det ikke mange dage siden, at Juncker sagde det modsatte: At briterne bør få en forlængelse, hvis de beder om det. Så man skal efter min mening ikke lægge noget bogstaveligt i Junckers udmelding. Han forsøger at hjælpe Boris Johnson på vej, så han kan få en aftale over målstregen i det britiske parlament. 

 

Juncker kan ikke sige nej til en forlængelse

Bemærkningerne fra formanden for EU-kommissionen Jean-Claude Juncker om, at ’nu kommer der ikke en forlængelse’ har vakt opsigt i Storbritannien. (Se live-opdateringen klokken 15:29).

- Man kan dårligt forestille sig en større indblanding i britisk politik end at sige, at vi holder med regeringen mod det, som oppositionen ønsker. Så det er noget, som mange lande og statsledere vil være meget tøvende overfor at gøre. Så Juncker har sagt det her, og ja - det vil have en effekt. Men det er ikke nødvendigvis holdningen hos alle, vurderer chefen for BBC’s facts-tjek afdeling Chris Morris.

Hans vurdering underbygges da også af, at for eksempel den danske statsminister Mette Frederiksen har afvist at blande sig. (Se live-opdateringen klokken 15:08).

Og så peger Chris Morris på den interessante kendsgerning, at Jean-Claude Juncker faktisk ikke har noget at skulle have sagt, når det gælder spørgsmålet om en forlængelse.

- De mennesker, der betyder noget, er de 27 ledere af de andre EU-lande. Det er dem, der faktisk kan stemme om disse spørgsmål, siger han.

Lederen af det britiske Brexit-parti, Nigel Farage, er da også ude at sige, at Jean-Claude Juncker er gået langt ud over sine beføjelser.

- En ikke-valgt bureaukrat på vej på pension, kalder han Jean-Claude Juncker.

 

Sådan adskiller denne aftale sig fra Theresa Mays:

Se her, hvordan den nye aftale adskiller sig fra den aftale mellem EU og Storbritannien, som tidligere premierminister Theresa May forhandlede hjem. Den aftale blev forkastet tre gange i det britiske parlament.

Du kan også læse mere om forskellene mellem Mays og Johnsons aftale her:

På lørdag skal parlamentet så stemme om Boris Johnsons nye aftale. Parlamentet har accepteret, at man helt usædvanligt bliver indkaldt på en lørdag. Det er ikke sket siden Falklandskrigen i 1982.

 

 

Irland: 'Det er en god aftale'

Den irske premierminister Leo Varadkar giver sin ubetingede støtte til aftalen mellem EU og Storbritannien:

- Det er en god aftale. Storbritannien kan forlade EU på en ordentlig måde og med en overgangsperiode, og det er en aftale, der skaber en unik løsning for Nordirland. Jeg anbefaler topmødet, at man støtter aftalen, siger Leo Varadkar.

Nu er resten op til det britiske parlament, siger han:

- Nu må vi give det britiske parlament den nødvendige tid og plads til at beslutte, hvad de synes er det bedste.

 

Juncker: 'Nu kommer der ingen forlængelse'

Efter pressemødet med Boris Johnson har Jean-Claude Juncker udtalt til britiske BBC, at 'nu kommer der ikke nogen forlængelse' af fristen for den britiske udtræden af EU.

- Hvis vi har en aftale, så har vi en aftale. Der skal ikke være nogen forlængelse. Det skal ske nu, siger Jean-Claude Juncker.

 

Mette Frederiksen: Vi blander os ikke

Den danske statsminister vil ikke være med til at lægge pres på det britiske parlament for at stemme Brexit-aftalen igennem på lørdag.

Det er ikke vores opgave at presse nogen i Storbritannien. Det må de selv tage ansvaret for, siger Mette Frederiksen ved ankomsten til EU-topmødet.

Den britiske premierminister Boris Johnson har signaleret, at det ville være gavnligt, hvis EU’s topledere signalerede, at hvis ikke denne aftale bliver vedtaget, så er der kun én vej – nemlig et farvel til EU uden en aftale.

Men det vil Mette Frederiksen ikke være med til:

- Brexit er et britisk ønske, det er ikke et europæisk ønske. Det er i hvert fald ikke et dansk ønske. De må selv klare deres interne forhold i Storbritannien. Det vi kan, er at udtale os på egne og vores fællesskabs vegne, og det er uændret: Brexit er ikke godt for Europa. Det er ikke godt for Storbritannien, og det er bestemt heller ikke godt for Danmark, siger hun.

'Intet behov for en forlængelse'

Boris Johnson får et klap på skulderen af Jean-Claude Juncker

Boris Johnsons bemærkninger på pressemødet:

- Jeg synes aftalen er en rigtig god aftale for både EU og Storbritannien. Den er et fornuftigt, fair resultat.

- Vi kan levere et ægte Brexit, der opnår det vi ønsker. Og det indebærer, at Storbritannien træder samlet ud 31. oktober.

- Jeg håber rigtigt meget (...) at mine kolleger i det britiske underhus kan samle sig om at få denne aftale i mål.

- Øjeblikket er inde til at få Brexit gjort færdig og så fremover arbejde sammen for vores fælles fremtid.

Jean-Claude Junckers bemærkninger:

- Denne aftale betyder, at der ikke er behov for en forlængelse.

- Jeg er glad for aftalen, men ked af Brexit.

 

-Jeg er glad og trist, siger Jean-Claude Juncker

Nu starter pressemødet - ikke med Donald Tusk, men med den britiske premierminister Boris Johnson og formanden for EU-kommissionen Jean-Claude Juncker.

De startede med at rose aftalen - og hinanden for et godt forhandlingsforløb.

- Jeg er tilfreds med aftalen, men ked af Brexit, sagde Jean-Claude Juncker.

Og med to korte udtalelser fra de to sluttede pressemødet uden mulighed for spørgsmål.

Djævelen ligger i detaljen

Den belgiske premierminister Charles Michel taler til pressen

Vi venter lige nu på pressemøde med EU-præsident Donald Tusk. Ovenfor bloggen kan man se det, når han dukker op.

I mellemtiden en kommentar til aftalen fra den belgiske premierminister Charles Michel:

- Det er et skridt i den rigtige retning, men jeg er stadigvæk på vagt. Det er min karakter, mit temperament, for jeg ved af erfaring, at djævelen ofte ligger i detaljen.

- Nu er det nødvendigt at det britiske parlament giver sin opbakning.

 

DUP gentager: Vi kan ikke stemme for Johnsons aftale

DUP har udsendt en ny pressemeddeleles, hvor det nordiske parti understreger, at deres 10 parlamentsmedlemmer ikke kommer til at stemme for Johnsons aftale. 

Men havde de ikke sendt en pressemeddelelse i morges?

Jo, men efter den meddelelse kom konservative ministre dem i møde med flere forhandlinger i Downing Street. Nu ser det ud som om, at de samtaler ikke har båret frugt.