Dagens overblik: EU og Storbritannien enige om Brexit-aftale

16x9
EU og Storbritannien er blevet enige om en aftale. Nu skal EU's regeringschefer og Storbritanniens parlament nikke ja til aftalen. Foto: Francois Lenoir / Ritzau Scanpix

Trump advarer Erdogan i brev, Mette Frederiksen glæder sig over Brexit-aftale, men beklager Brexit, og Jennifer Aniston slår verdensrekord.

Velkommen til dagens overblik.

Våbenhvile i det nordlige Syrien

Tyrkiet, USA og de kurdiske militser er blevet enige om en fem dage lang våbenhvile.
Tyrkiet, USA og de kurdiske militser er blevet enige om en fem dage lang våbenhvile. Foto: Bakr Alkasem / Ritzau Scanpix

USA har indgået en aftale med Tyrkiets præsident Erdogan om en våbenhvile i det nordøstlige Syrien.

Aftalen indebærer, at Tyrkiet, den kurdiske milits YPG samt Den Syriske Oprørshær SDF skal indstille kampene fem døgn, mens de syriske kurdere trækker sig ud af en såkaldt sikkerhedszone.

Det siger USA's vicepræsident, Mike Pence, på en pressekonference.

En af præmisserne ved våbenhvilen er, at USA dropper de annoncerede økonomiske sanktioner mod Tyrkiet. Samtidig understreger, Tyrkiets udenrigsminister, at man vil rykke ind i området, som længe har været kurdisk kontrolleret, når de fem dage er gået.

Vil der stadig være kurdere på dette tidspunkt, vil den tyrkiske hær gribe til våben, siger den tyrkiske udenrigsminister.

Brexit-aftale landet

Boris Johnson får et klap på skulderen af Jean-Claude Juncker
Boris Johnson får et klap på skulderen af Jean-Claude Juncker Foto: Francois Lenoir / Ritzau Scanpix

EU og Storbritannien er blevet enige om en Brexit-aftale, som EU's 27 stats- og regeringschefer har godkendt torsdag aften.

EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker kalder det en "fair og balanceret aftale", mens Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, kalder den for "fremragende".

Storbritannien skal efter planen forlade EU 31. oktober, men først skal aftalen med EU godkendes i det britiske parlament. Og det kan blive svært.

Allerede nu har Brexitpartiet, De Liberale Demokrater, det nordirske DUP-parti og Labour meldt ud, at de ikke vil støtte aftalen i den nuværende form og Johnsons egne Konservative har ikke selv flertal.

Kasserer parlamentet aftalen, vil Storbritannien dog ikke igen få en udskydelse af Brexit, siger Jean-Claude Juncker:

- Vi har en aftale, og den betyder, at der ikke vil være brug for nogen form for udskydelse, lyder det.

Johnsons forgænger, Theresa May, fik tre gange afvist sin aftale med EU i det britiske parlament.

Mette F: Brexit er dårligt nyt for Danmark

Mette Frederiksen er ikke glad for Brexit.
Mette Frederiksen er ikke glad for Brexit. Foto: Sephanie Lecocq / Ritzau Scanpix

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) har det ambivalent med dagens udvikling i Bruxelles.

Hun er glad for, at der lander en aftale, og hun erklærer sig villig til at strække sig langt på vegne af Danmark for at stemme ja.

Samtidig ærgrer hun sig over udsigten til et EU uden Storbritannien.

- Brexit er ikke godt for Europa. Det er ikke godt for Storbritannien, og det er bestemt heller ikke godt for Danmark.

Ifølge en rapport fra sidste år fra den Internationale Valutafond IMF, vil det koste Danmarks 0,6 procent i BNP, hvis der kommer en frihandelsaftale og 1 procent, hvis der kommer et hårdt Brexit.

Mand snød sig med i ambulancer

I en mail sendt til samtlige ambulancereddere i Storkøbenhavn opfordres de til at være særligt opmærksomme.
I en mail sendt til samtlige ambulancereddere i Storkøbenhavn opfordres de til at være særligt opmærksomme. Foto: TV MIDTVEST

En tilfældig mand har flere gange udgivet sig for at være lægestuderende og deltaget i flere vagter på Hvidovre Hospital. Derudover skulle han have forsøgt at køre med en ambulance på udrykning.

Det bekræfter Hvidovre Hospital overfor TV 2. Ved episoderne bar den 19-årige mand en hvid kittel og vakte derfor ikke opsigt. Manden blev først afsløret, da han forsøgte at overtale reddere til at køre til en udrykning i forbindelse med et dødsfald.

De autoriserede reddere kontaktede alarmcentralen, der hverken kunne bekræfte travlhed eller et dødsfald, hvorfor manden blev nægtet at køre med.

Politiet overvejer stadig, hvad de skal sigte den mistænkte for.

Jennifer Aniston tager verdensrekord på Instagram

Et billede af Venner-skuespillerne har fået Jennifer Anistons Instagram-opslag til at slå rekord.
Et billede af Venner-skuespillerne har fået Jennifer Anistons Instagram-opslag til at slå rekord. Foto: Mario Anzuoni / Ritzau Scanpix

Den amerikanske skuespiller Jennifer Aniston, der blev verdenskendt som karakteren Rachel i komedieserien 'Venner', har taget en speciel verdensrekord fra prins Harry og hertuginde Meghan.

50-årige Aniston har nået en million følgere på det sociale medie Instagram på kortest tid.

Det skriver rekordsamlingen Guinness World Records på sin hjemmeside. Stjernen nåede det runde tal, blot fem timer og 16 minutter efter hun delte sit første billede på det sociale medie 15. oktober.

På billedet ses hun sammen med de fem andre 'Venner'-stjerner med teksten:

- Og nu er vi også venner på Instagram. Hej Instagram.

Tillykke med rekorden til Jennifer!