Nyheder

Seks colombianere dømt: Stjal hospitalsudstyr for 13 millioner kroner

(ARKIV) Retten i Herning, Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Ved retten i Herning er tre mænd og tre kvinder i alderen 30 til 57 år blevet idømt hver to et halvt års fængsel og udvisning af Danmark.

Tre kvinder og tre mænd, alle fra Colombia, er ved retten i Herning blevet idømt hver to et halvt års fængsel og udvisning af Danmark for bestandig. De seks er dømt for tyveri af hospitalsudstyr for en værdi af 13 millioner kroner fra Regionshospitalet i Herning.

Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Inden det spektakulære tyveri fra hospitalet i Herning, som skete ved et indbrud 23. februar om eftermiddagen, forsøgte de seks få timer forinden at stjæle lignende udstyr fra Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.

Her havde de planlagt at stjæle udstyr for op mod 17 millioner kroner, men det mislykkedes. De seks colombianere kunne ikke finde udstyret, selv om de få dage forinden havde været på sygehuset for at rekognoscere.

Anholdt på hotel i Kolding

Allerede om aftenen efter indbruddet i Herning blev fire af de seks nu dømte anholdt på et hotel i Kolding og senere varetægtsfængslet.

Men det lykkedes to af tyvene at flygte videre til Tyskland med det stjålne hospitalsudstyr, som blev sendt videre fra et posthus i Tyskland med kurs mod Spanien.

Sydøstjyllands Politi overlod sagen til specialenheden Særlig Efterforskning Vest (SEV), som har efterforsket den i samarbejde med flere europæiske lande.

Det førte til, at en 40-årig kvinde og 54-årig mand på baggrund af en international anholdelsesbeslutning blev hentet hjem fra Spanien henholdsvis 4. april og 30. april.

- Det lykkedes også at få standset hospitalsudstyret inden det nåede til Spanien, og hospitalet har fået det meste af deres udstyr tilbage, siger Jhin Lee, anklager i sagen, til TV 2.

Mistænkes for flere forhold i flere lande

Politiet mistænker, at en eller flere af de seks har begået lignende tyverier i andre lande, og det overvejes i øjeblikket om nogle af de dømte skal udleveres til andre europæiske lande.

Jhin Lee vil ikke fortælle præcis hvor mange forhold man mistænker colombianerne for, og i hvilke lande, de er sket.

- Men der er tale om flere forhold i flere lande, siger han.

Ifølge Herning Folkeblad indledte spanske politiagenter i begyndelsen af 2019 "Operation Hipcrates", efterforskningen i en sag om tyverier af hospitalsudstyr for i alt cirka 450 millioner kroner i Spanien, Portugal, Frankrig, Tyskland og Danmark. Udstyret er angiveligt blevet videresolgt i både USA og Europa.

FBI, Europol samt colombiansk og dansk politi har deltaget i efterforskningen, skriver Herning Folkeblad.

De seks dømte har modtaget dommene. I retten har de delvist erkendt tyverierne, men de nægter at have planlagt indbrud i Esbjerg.