Udland

EU's udenrigsministre holder pressemøde

Hvad skete der? EU's udenrigsministre besluttede på et møde i Luxembourg at indstille salg af våben til Tyrkiet og at fordømme landet for dets militære operation i Syrien.

Reaktion: Alle 28 EU-lande har udtrykt opbakning til aftalerne fra dagens møde. Tyrkiet har reageret ved at kalde tiltagene for "en joke".

Livebloggen opdateres ikke længere.

Pressemøde er slut

Federica Mogherini har nu afsluttet sit pressemøde i forlængelse af dagens udenrigsministermøde.

Erdogan: Vi fortsætter kampen, indtil sejren er nået

Tyrkiet vil ikke indstille sin offensiv mod kurderne i det nordøstlige Syrien "uanset hvad nogen siger", fortæller præsident Tayyip Erdogan.

Han langer ud efter blandt andre EU for at have kritiseret den tyrkiske mission.

- Vi er fast besluttet på at fortsætte operationen helt til slut uden at forholde os til trusler. Vi vil helt sikkert færdiggøre arbejdet, vi har indledt. Vores kamp vil fortsætte indtil den endelige sejr er opnået, siger Erdogan ifølge Reuters.

EU-lande talte ikke om at hjemtage IS-fanger

Da EU's udenrigschef, Federica Mogherini, blever spurgt til, om udenrigsministrene på dagens møde har diskuteret hjemtagelse af tilfangetagne IS-krigere fra Syrien, siger hun, at det ikke har været et emne på mødet.

Det skyldes blandt andet, at det ikke kun er et spørgsmål for udenrigsministrene, da mange lande har forskellige lovgivning på området.

Tyrkisk ambassadør: EU-tiltag er en joke

Tyrkiets ambassadør til FN i Geneve, Sadik Arslan, der tidligere har været rådgiver for den tyrkiske præsident Erdogan, kalder EU-landenes tiltag om stop af våbensalg for "en joke".

- Vi har rigelig industriel base til at erstatte dem med vores egne og meget bedre systemer, siger han ifølge Reuters.

Lande stopper salg af våben til Tyrkiet

Sidste år eksporterede EU våben og ammunition for 45 millioner euro til Tyrkiet, fremgår det af EU's egen statistikorgan, Eurostat.

Italien stod for den største del, efterfulgt af Spanien, Storbritannien og Tyskland.

Både de italienske, tyske og belgiske politikere har efter dagens udenrigsministermøde fastslået, at de vil stoppe salget til Tyrkiet.

Op til de enkelte lande at overholde aftale

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, afholder netop nu pressemøde.

Her understreger hun, at alle 28 lande har tilsluttet sig den beslutning, der blev taget på udenrigsministermødet i forhold til Tyrkiet.

Herfra er det op til det enkelte land at efterleve det, som landene er blevet enige om.

Kofod: Undslupne IS-fanger er en trussel

Den danske udenrigsminister kalder det "fuldstændig uholdbart", at det har været muligt for IS-krigere at flygte fra fængsler i det nordlige Syrien på grund af de tyrkiske angreb i området.

Det er en trussel mod Europa og resten af verden, siger han.

Kofod vil lægge "maksimalt pres" på Tyrkiet

- Det vigtigste for mig er at se på, hvad vi kan gøre for at lægge maksimalt pres på Erdogan og Tyrkiet for at stoppe den her militære operation, der i dén grad skader civilbefolkningen og undergraver kampen mod Islamisk Stat og skaber et Syrien i kaos.

Danmark kigger på våbenlicenser

Ministeren slår på, at Danmark længe har haft en stram våbenpolitik over for Tyrkiet, og at det har været afgørende for ham at få resten af EU med på samme linje.

Han siger, at man også nu kigger på de licenser, der allerede er givet, for at undersøge om de på nogen måde kan forbindes til de militære operationer i Syrien.

Er det tilfældet, vil han ikke afvise, at de pågældende licenser skal bremses.

Kofod: Hård reaktion fra EU

Den danske udenrigsminister understreger vigtigheden af, at alle 28 lande nu står sammen om at fordømme Tyrkiet.

- Det er en hård reaktion fra EU's side og helt berettiget, når man ser på, hvad der foregår i øjeblikket, siger Jeppe Kofod.

Kofod: Tyrkiet skal trække sig ud af Syrien

Jeppe Kofod siger, at det har været et godt møde, hvor EU sender et godt og samlet signal.

- Det har været en hård kamp at få en skarp tekst, hvor vi fordømmer Tyrkiet og siger klart, at de skal stoppe deres militære aktioner og trække sig ud af Syrien.

Kofod taler nu til pressen

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), er nu kommet ud fra dagens udenrigsministermøde. Han fortæller nu pressen om drøftelserne og hvilke beslutninger, man har taget i forhold til Tyrkiets militære invasion i det nordlige Syrien.

Ikke totalt stop for våbensalg

Ifølge TV 2s Olav Christensen er udenrigsministrene ikke enige om en decideret våbenembargo.

De har alene aftalt ikke at udstede nye tilladelser, og det gælder kun våben, hvor man vurderer, at de kan indsættes i den nuværende eller andre operationer, som Tyrkiet kan foretage i Syrien. 

Det er samme princip, som Danmark har fulgt siden foråret 2018, hvor man fra dansk side reagerede på den såkaldte Afrin-operation, hvor Tyrkiet angreb og besatte en kurdisk enklave i den nordvestlige del af Syrien.

EU vedtager stop for våbensalg og fordømmer Tyrkiet

De seneste meldinger fra rådsmødet er, ifølge TV 2s korrespondent Olav Christensen, at EU-landene giver hinanden håndslag på et fælles stop af salg af våben til Tyrkiet til brug i Syrien. 

Derudover har udenrigsministrene enstemmigt valgt at fordømme Tyrkiets militære offensiv.

- De 28 medlemsstater har enstemmigt valg at fordømme - det er ordet, ikke bekymring - men at fordømme i stærke vendinger, hvad der i sidste ende er et militært angreb, siger den spanske udenrigsminister, Josep Borrel, til nyhedsbureauet AP.

Fransk minister ville have offensiv stoppet

Frankrigs udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, opfordrede på forhånd til, at koalitionen af lande, der bekæmper Islamisk Stat, samles for at drøfte udviklingen, der er sket som følge af amerikanernes tilbagetrækning fra området.

- Frankrig forventer et specifikt krav om, at offensiven indstilles. En fast holdning til våbeneksport til Tyrkiet. Og at USA arrangerer et møde i den internationale koalition, siger udenrigsminister Jean-Yves Le Drian.

Frankrig er et af flere EU-lande, som de seneste dage har meddelt, at våbensalg til Tyrkiet stoppes.

Kofod krævede fælles fordømmelse

Før dagens møde lød det fra flere af udenrigsministrene i EU, at situationen i det nordlige Syrien er dybt alvorlig.

Flere ministre, herunder Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), krævede en fælles fordømmelse og et samlet budskab om stop for salg af våben til Tyrkiet i et forsøg på at bremse offensiven.

- Det ville være rigtig godt, hvis Europa kan stå samlet om dette og sende et stærkt signal til Erdogan (Tyrkiets præsident, red.) om at stoppe disse operationer. Jeg har fordømt dem, sagde Kofod på vej ind til mødet i morges.

OVERBLIK: Hvad er status i Syrien?

Den tyrkiske offensiv i det norlige Syrien startede onsdag og har ifølge FN drevet over 100.000 mennesker på flugt.

Tyrkiet ønsker at skabe en 30 kilometer bred ’sikkerhedszone’ i Syrien langs grænsen mellem de to lande, og landet har planer om at sende mindst en million syriske flygtninge tilbage til dette område.

KORT Tyrkiet Syrien Kurderne

De syriske kurdere, der i praksis har etableret en form for selvstyre i det nordøstlige Syrien (det røde område på kortet), ønsker at bevare deres kontrol over området.

Senest er Syriens regeringshær begyndt at rykke soldater nordpå for at "konfrontere den tyrkiske aggression".

Velkommen

TV 2 følger her op på dagens møde mellem de europæiske udenrigsministre, særligt med fokus på eventuelle udmeldinger om situationen i det nordøstlige Syrien. Inden længe skulle EU's udenrigschef, Federica Mogherini, efter planen afholde en pressekonference.

Vi følger også med, når Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), udtaler sig. Det skulle efter planen ske cirka 15.05.