Udland

Dronning Elizabeth holder tale i det britiske parlament

Hvad skete der? Storbritanniens dronning Elizabeth fremlagde i dag regeringens politik i en tale i det britiske parlament.

Hvad kan det få af betydning? Talen var skrevet af premierminister Boris Johnson. Talen var særlig interessant i år, da der kun er 17 dage til Storbritannien efter planen forlader EU.

Irlands udenrigsminister: En aftale kan være tæt på

Mens de britiske politikere i dag er samlet hjemme i London, så fortsætter forhandlingerne mellem EU og Storbritannien.

Ifølge Irlands udenrigsminister er det stadig muligt, at parterne kan blive enige i denne uge.

- Det er ikke en let opgave. Vi har brugt tre år på at forsøge at få en aftale mellem parterne. Selv om der har været fremskridt, så har de seneste måneder været svære. Så jeg tror, ligesom min premierminister sagde, at en aftale er mulig i den her måned. Måske endda i den her uge. Men vi er der ikke endnu, siger Simon Coveney til nyhedsbureauet Reuters.

Hvad sker der nu?

Boris Johnson under dronningens tale i det britiske parlament.

Efter dronningens tale samles de folkevalgte parlamentsmedlemmer i Underhuset og debatterer talens indhold. Premierministeren sparker debatten i gang, og der er afsat seks dage til den debat. Bagefter skal Underhusets medlemmer stemme om talen: Kan den godkendes?

Som regel har en premierminister intet at frygte. Underhuset plejer at stemme for og dermed vedtage regeringens program, men Johnson har allerede tabt syv afstemninger. De eneste syv han har prøvet som premierminister. Den slags er aldrig sket før i Storbritannien. Så har Johnson noget at frygte med sin dronningetale?

Sidste gang en tale blev stemt ned var i 1924, hvor en konservativ leder afholdt en sådan tale uden et flertal bag sig. Efter nederlaget gik han af og Labour tog magten.

- Hvis Boris Johnson taber afstemningen - og det er bestemt en mulighed - vil det fremskynde det parlamentsvalg, som de fleste regner med kommer inden længe. For det betyder jo, at Boris Johnson ikke har flertal for sit politiske program, siger Peter James Stark, der er britisk statsborger og arbejder som kommunikationsrådgiver i Danmark.

- Britisk politik er i opbrud, og det eneste, vi er sikre på for tiden, er, at det bliver underholdende at følge.

Divya Das: Fokus ligger i Bruxelles

Divya Das lægger vægt på, at dronningen kom ind på Brexit som det første i sin tale:

- Man holder et øje på, hvad der sker i det britiske parlament. Men fokus for mange britiske politikere ligger i Bruxelles, hvor der stadig er forhandlinger i gang mellem Storbritannien og EU.

- Hele det regeringsprogram, der blev præsenteret i talen i dag, kan vise sig at være ligegyldigt - hvis ikke der kommer en aftale med EU, og kommer et valg i Storbritannien, lyder det fra Divya Das.

Divya Das: En tale der var tung på lov og orden

Ifølge TV 2s korrespondent i London, Divya Das, var det en dronningetale, der var tung på lov og orden.

- Det var tydeligt, at den siddende regering vil arbejde hårdt på retspolitik i den indeværende parlamentssamling.

Af talen fremgik det, at regeringen blandt andet vil indføre ny udlændingepolitik og skærpe indsatsen mod kriminalitet.

Ud af 26 lovforslag, der blev fremsat i talen, omhandlede syv kriminalitet og retspolitiske spørgsmål. Det skriver Sky News.

Vigtigt for Johnson at dronningen fremhæver Brexit

Det har været vigtigt for premierminister Boris Johnson, at få dronning Elizabeth til at sige, at Brexit skal holde tidsplanen, så Storbritannien forlader EU 31. oktober.

Det vurderer Peter James Stark, der er britisk statsborger og arbejder som kommunikationsrådgiver i Danmark.

Vil bruge to procent på Forsvaret

Dronningen siger, at regeringen vil bruge mindst to procent af bnp på Forsvaret. Desuden vil regeringen investere mere i forskning og energi.

Dronningen: Brexit er en prioritet

Dronning Elizabeth i tale til parlamentet:

- Det er regeringens prioritet, at Storbritannien forlader EU 31.oktober.

- Min regering vil arbejde for et nyt partnerskab med EU baseret på fri handel og venskabeligt samarbejde. Mine ministere vil arbejde på at implementere et nyt system for fiskeri, landbrug og handel og gribe muligheden, der opstår ved at forlade EU.

Dronningen taler til parlamentet

.

Dronningen er ankommet

.

Tilhørerne i House of Lords er klar til dronningens tale

.

Dronningen er på vej til Palace of Westminster

.

Kan få karakter af et valgmanifest

Dronning Elizabeths krone bæres ind i House of Lords før dronningens tale.

Som regel holdes talen efter et valg, men denne gang falder den noget utraditionelt i en tid, hvor mange forventer, at et parlamentsvalg er lige om hjørnet.

- Den kan godt komme til at have karakter af et valgmanifest, siger Peter James Stark.

Og det er problematisk for Johnson. Dronningen skal som i Danmark holdes ude af politik og i hvert fald ikke anvendes til at “reklamere” for et parti forud for et kommende valg.

Johnsons kæreste og far på plads

.

Boris Johnsons kæreste Carrie Symonds og far Stanley Johnson er på plads i House of Lords.

Talen holdes i House of Lords

House of Lords er ved at blive fyldt forud for dronningens tale.

Kun 14 procent har tillid til parlamentet

En ny meningsmåling for Sky News viser, at kun 14 procent af briterne har tillid til det britiske parlament i spørgsmålet om Brexit.

 

Brexit er det store spøgelse

Alle spidser ører for at høre, hvad Johnsons regering ser af muligheder for igen at blive den økonomiske og politiske stormagt, som Storbritannien engang var uden EUs regler og stramme greb. Denne tilbagevenden til fordums tiders storhed var en af kongstankerne bag Brexit.