Presselogen

Søs Marie Serup: Der er gået landskamp i Vestager-dækningen

Husker medierne at stille de kritiske spørgsmål til Margrethe Vestager? Nej, mener politisk analytiker Søs Marie Serup.

Denne uge var Margrethe Vestager til høring i Europa-Parlamentet i forbindelse med sin udnævnelse til konkurrencekommissær og ledende næstformand i den nye EU-kommission. En høring, der som ventet gik godt for den danske politiker.

Det fik naturligvis meget opmærksomhed i de danske medier, som generelt er flittige til at dække Vestager, men til gengæld mindre flittige til at stille de kritiske spørgsmålm. Det mener politisk analytiker Søs Marie Serup i ugens udgave af 'Presselogen' på TV 2:

- Der er gået lidt landskamp og Margrethe af Danmark i den. Pressen har sine darlings, og det er typisk personer, der er dygtige til at begå sig i medierne. Og det er Margrethe Vestager, siger hun.

Søs Marie Serup savner mere journalistik om Margrethe Vestagers resultater:

- Vi kan se, der bliver lagt arm med tech-giganterne. Det hylder vi – men vi er nødt til at komme et spadestik dybere end bare at sige, hun er sej, fordi hun gerne vil lægge arm med dem.

Chefredaktør på Børsen, Bjarne Corydon, der personligt er gode venner med Vestager, er enig med Søs Marie Serup i, at medierne godt kan blive bedre til at lave de opfølgende historier om bøderne. Men han påpeger, at det overordnede positive billede af Vestager ikke kun er et dansk fænomen:

- Der er ikke tale om ren småstatsjournalistik. Margrethe Vestager er et fænomen også i de udenlandske medier, og selvfølgelig skal vi også dække det herhjemme.

Chefredaktør på Jysk Fynske Medier, Peter Orry, nikker genkendende til Søs Marie Serups kritik. Han mener, at medierne i nogle tilfælde svigter deres opgave med at stille de kritiske spørgsmål:

- Medierne bliver nogle gange fanget i en lemmingeeffekt, når dem, vi skriver om, rider på en positiv bølge. Det samme skete eksempelvis, da Alternativet red på en bølge for nogle år siden, og da Kristian Thulesen Dahl for nogle år siden også havde meget medvind. Der burde medierne også have stillet flere kritiske spørgsmål.