Operation X

Andelsforening meldte direktør til politiet - 10 måneder senere er der intet nyt

Når Operation X spørger, er Fyns Politi i gang med efterforskningen. Men når de forurettede ringer, er beskeden noget anderledes.

Da Rasmus Dal tog telefonen en formiddag i november sidste år, troede han ikke sine egne ører. En medarbejder fra hans andelsforenings administrationsselskab havde netop ringet med foruroligende nyheder.

734.000 kroner var i dagene forinden blevet hævet fra kontoen i Andelsboligforeningen Rughøjen, hvor Rasmus Dal er formand. Han kendte intet til overførslerne, og han havde i hvert fald ikke godkendt dem.

- Til at starte med tror jeg simpelthen, at det er en spøg. Jeg kan simpelthen ikke tro på det, siger Rasmus Dal.

Medarbejderen hos DKadministration kunne se, at pengene var blevet overført af selskabets direktør ved navn Dion Brockdorff.

Efter telefonsamtalen ringede Rasmus Dal til politiet. Et opkald, der skulle vise sig at blive den første af en lang række frustrerende samtaler med ordensmagten.

Fyns Politi afventer kurator

Fyns Politi bad om en redegørelse for sagen og al den dokumentation, Rasmus Dal kunne skaffe. Rasmus Dal sendte kontoudskrifter på overførslerne og forventede, at politiet ville handle hurtigt.

Jeg ringer, men de vil ikke have mulighed for at gøre noget

Malene Berthelsen, tidligere ansat i DKadministration

- Min forventning var selvfølgelig, at om kort tid ville pengene igen stå på vores konto, og så var der ingen skade sket for os. Men det har desværre vist sig ikke at være sådan, det fungerer inde ved politiet, siger Rasmus Dal.

For da han ringede til Fyns Politi få dage efter at have sendt dokumentationen, var der ikke noget nyt. Heller ikke da han ringede til dem nogle måneder senere. Eller nogle måneder senere igen.

Efter seks måneder var Rasmus Dal så frustreret over de svar - eller mangel på samme - han fik af politiet, at han begyndte at optage samtalerne. En af de ting, Rasmus Dal undrede sig over, var hvorfor Dion Brockdorff ikke var blevet sigtet i sagen.

Uddrag af samtale mellem Rasmus Dal og Fyns Politi, 3. juni 2019:

- Fyns Politi.

- Du taler med Rasmus fra Andelsboligforeningen Rughøjen.

- Goddag Rasmus.

- Nu er der jo snart, eller der er gået et halvt år, ikke, siden vi har politianmeldt det. Tænker jo sådan lidt, hvordan det kan være, at der ikke er nogen progression i det. Hvorfor sigter I ham egentlig ikke?, spørger Rasmus Dal.

- Øøh ja, hvorfor har vi ikke sigtet ham? Jamen, det er fordi, vi ikke ved, hvor meget der er foregået. Fordi, man skal have det hele med, når man sigter. Men indtil videre afventer vi lige og ser, hvad der sker med kurator, siger politibetjenten.

Ifølge Anklagemyndigheden kan politiet sigte en person, når de vurderer, at der er rimelig grund til at mistænke vedkommende for at have begået en forbrydelse.

Politiet kendte til svindel, før foreningens penge forsvandt

Allerede midt i oktober - inden pengene blev trukket fra Andelsboligforeningen Rughøjens konto - blev Dion Brockdorff anmeldt til Fyns Politi. En ansat i DKadministration, Malene Berthelsen, havde bemærket nogle uforklarlige overførsler til firmaets konto.

- Jeg ringer til politiet, og jeg får at vide, at det er rigtigt fint, at jeg ringer, men de vil ikke have mulighed for at gøre noget. Ressourcemæssigt har de ikke tid til at gøre noget før om et års tid, siger Malene Berthelsen.

Men kort efter opdagede hun, at Dion Brockdorff igen overførte penge. Denne gang fra Andelsboligforeningen Rughøjen. Hun ringede og informerede foreningen om overførslerne fra deres konto. Og så anmeldte hun endnu en gang Dion Brockdorff til politiet.

Man er målløs, ikke? Hvad er det for noget? Hvorfor er de ikke for længst gået i gang med at kigge på det? I det mindste kigge på det. Jeg føler, det er mig, der skal opklare det her.

Rasmus Dal, formand for Andelsboligforeningen Rughøjen

- Anden gang jeg ringer og fortæller, at nu er det altså sket igen, og spørger, om de virkelig ikke kan gøre noget ved det. Så siger han 'ej nej, når det er gentagne gange og så store beløb, så kan det godt være, at vi lige skal kigge nærmere på det lidt hurtigere', husker Malene Berthelsen.

Rasmus Dal fik først kendskab til Malene Berthelsens første anmeldelse i forbindelse med et interview med Operation X.

- Jeg bliver virkelig vred og frustreret over, hvis det er sådan det hænger sammen. At de ikke har sat en stopklods i, så snart de fik sådan en dokumenteret henvendelse om, at nogen havde taget en masse penge fra nogle andre. Det forstår jeg simpelthen ikke, siger Rasmus Dal.

- Hvis politiet havde gjort deres arbejde, hvis de havde haft ‘tid til det’, hvis de havde taget den henvendelse, de fik fra Malene, seriøst, så ville vi ikke have mistet vores penge. Så havde de kunnet nå at stoppe Dion i at tage vores penge. Det er jo fuldstændig... Jeg er lamslået. Det kan jeg slet ikke få til at hænge sammen. Hvad fanden er det for noget?

Kurator har indstillet arbejdet

Over for Rasmus Dal forklarede Fyns Politi, at de afventede en orientering fra kuratoren om, hvorvidt der var foregået strafbare ting i DKadministration, og så fald hvilke.

Det er dog ifølge Pernille Bigaard, der har mere end 42 års erfaring som kurator, ikke en holdbar forklaring. For en kurators interesser er ikke nødvendigvis de samme som politiets.

- En kurators opgave er at samle så mange ting ind, der kan gøres til penge, som senere kan udbetales til kreditorerne, siger Pernille Bigaard.

- Selvfølgelig skal vi hjælpe politiet, så godt vi kan, det giver sig selv. Men vi skal altså ikke sætte et større efterforskningsarbejde i gang.

Jamen altså, hvis der ikke sker noget, så bliver vi jo nok nødt til at gøre et eller andet uden ham

Betjent, Fyns Politi

Ifølge den kurator, der rydder op i DKadministration, skal hverken Rasmus Dal eller de andre kreditorer regne med at se deres penge igen. Der var nemlig kun aktiver for cirka 130.000 kroner i konkursboet, og dem har han afsat til sit eget honorar.

- Så bliver vi nok nødt til at gøre et eller andet

Den 9. august 2019 – 10 måneder efter anmeldelsen – ringede Rasmus Dal endnu en gang til Fyns Politi. Her havde de stadig ikke hørt fra kuratoren, og det var Rasmus, der måtte fortælle dem, at kuratoren ikke havde tænkt sig at gøre mere i sagen.

- Jamen altså, hvis der ikke sker noget, så bliver vi jo nok nødt til at gøre et eller andet uden ham, siger politibetjenten fra Fyns politi.

- Jeg hører dig lidt sige: Nogen egentlig efterforskning er I ikke gået i gang med? spørger Rasmus Dal.

- Nej, det er vi ikke, svarer politibetjenten.

Så 10 måneder efter Rasmus Dal meldte Dion Brockdorff til politiet for at have overført 734.000 kroner fra Andelsboligforeningen Rughøjen, var meldingen fra Fyns Politi altså, at de ikke var begyndt at efterforske sagen endnu.

- Man er målløs, ikke? Hvad er det for noget? Hvorfor er de ikke for længst gået i gang med at kigge på det? I det mindste kigge på det. Jeg føler, det er mig, der skal opklare det her. Det kan ikke være rigtigt. Så se dog at få gang i hjulene og få opklaret det her, så vi kan komme videre med vores liv, siger Rasmus Dal.

Operation X og forurettede får forskellige svar

Fyns Politi fortæller til Operation X, at der er en efterforskning af sagen i gang, men vil ikke gå i detaljer med, hvilke konkrete efterforskningsskridt der er taget. Torsdag i sidste uge bekræftede de over for flere medier, at de lige nu efterforsker en sag, der vedrører DKadministration og Dion Brockdorff.

Den officielle udmelding fra Fyns Politi er altså, at der er en efterforskning i gang. Men når de forurettede kontakter politiet, får det et andet svar:

- Nu er det snart et år siden, han tog vores penge. Der er ikke sket noget endnu. Jeg har ikke hørt noget fra politiet. De har forøvrigt aldrig henvendt sig til mig. Det er mig, der skal ringe til dem, siger Rasmus Dal.

Andelsboligforeningen Rughøjen er ikke de eneste, der har meldt sagen til politiet. Ejendomsselskabet Vestergade 45 er blevet svindlet for 2,1 millioner kroner.

Direktør Michael Petersen har fået samme besked fra Fyns Politi som Rasmus Dal. Han talte med dem så sent som tirsdag 8. oktober.

- Politiet fortæller, at de stadig afventer kurator, siger Michael Petersen til Operation X.

Fyns Politi ønsker ikke at kommentere sagen, før programmet har været sendt i TV, men vil udtale sig til TV 2 i aften.

Dion Brockdorff forklarer til Operation X, at han ikke kan "afvise" at have taget pengene, men at han ikke kan huske det. Han bekræfter dog, at overførslerne er foretaget med hans NemID.

Du kan se 'Operation X: Frit spil til svindel' mandag klokken 20.50 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 Play.