Station 2

Minister skal forklare sig i sag om stjålne nazi-dokumenter

TV 2 har tidligere afsløret, at arkivet har fortiet centrale oplysninger.

Dansk Folkepartis medlem af kulturudvalget, Peter Skaarup, kalder nu kulturminister Rasmus Prehn (S) i samråd, fordi Rigsarkivet flere gange har fejlinformeret kulturministeren om tyverier af nazi-dokumenter.

Fredag kunne TV 2 afsløre, at Rigsarkivets ledelse i gentagne redegørelser til kulturministeren ikke har fortalt den fulde sandhed om arkivets viden om mangler i den store tyverisag, hvor to personer tilbage i 2013 blev dømt for tyverier af nazi-effekter over flere år fra arkivet.

Sagen skal nu have konsekvenser, mener Peter Skaarup, der har mistet tilliden til arkivet.

- Vi er nødt til at få ministeren i samråd om den her udvikling i sagen. Og vi er nødt til at få at vide, hvilke konsekvenser ministeren har tænkt sig, at sagen skal få for Rigsarkivet, siger Peter Skaarup til TV 2.

- Den tidligere minister har fået forkerte oplysninger – og det er alvorligt i vores terminologi herinde på Christiansborg, for hvor mange andre sager har vi så også fået forkerte oplysninger i?

Artiklen fortsætter under billederne.

Mangler i hver fjerde sag

Det fremgår af TV 2s aktindsigter i sagen, at ledende medarbejdere på Rigsarkivet allerede i 2012 lavede en stor gennemgang af relevante sagsmapper. TV 2 er i besiddelse af de ansattes regneark og mere end 780 fotos, der viser, hvor grundigt arkivarerne gik til værks.

Her konstaterede og noterede nøglemedarbejdere nye mangler i op mod 25 procent af de gennemgåede sager.

FAKTA OM NAZITYVERIET

I oktober 2012 blev to mænd anholdt og sigtet for omfattende tyverier fra Rigsarkivet.

Mændene blev i maj 2013 dømt for – fra 2009 til 2012 - at have stjålet cirka 1000 arkivalier tilhørende Rigsarkivet. De fleste var dokumenter med tilknytning til de mange danskere, der kæmpede for Nazityskland. 

Rigsarkivet meldte efter dommen i 2013 ud, at stort set alle stjålne arkivalier var fundet og ville komme tilbage på plads. 

I december 2018 måtte Rigsarkivet erkende, at flere tusinde dokumenter fortsat befinder sig hos samlere eller på det sorte marked. 

Rigsarkivet har hidtil fastholdt, at der ikke blev lavet en stor gennemgang tidligt i forløbet. Derfor var arkivet i god tro, da man meldte ud, at stort set alle nationale klenodier var tilbage efter politiets ransagninger hos tyvene. Ifølge Rigsarkivet gik det først op for arkivets ledelse, at der fortsat manglede dokumenter, i 2014.

Selvom det er flere år siden, og tyvene for længst er dømt, så er sagen ikke ligegyldig, understreger Peter Skaarup.

- Det sker jo tit, at forskellige myndigheder maler skønmalerier, hvor alt ser godt ud. Det kan vi ikke bare se gennem fingre med. En afledt effekt af den her sag er, at det har givet folk i samlermarkedet fred og ro til at hygge sig med de stjålne arkivalier, siger han.

Politiassistent Martin Magnussen udgav for tre uger siden en bog om det store arkivtyveri. Han føler sig sikker på, at ledende arkivmedarbejdere udmærket kunne huske, at der manglede talrige dokumenter på arkivhylderne fra deres gennemgang, på trods af at deres chef udadtil udtalte, at alt mere eller mindre var tilbage på plads.

- Jeg tror simpelthen ikke på, at ledende medarbejdere bare har ’glemt’ alt om de her mangler, de selv noterer ned. Efterfølgende fortier de alt om det og giver en helt anden version af forløbet. Jeg vil ikke tøve med at kalde det en skandale, siger Martin Magnussen.

Forglemmelser

TV 2 har i september interviewet Rigsarkivets nuværende vicedirektør, Ole Magnus Mølbak Andersen, og forelagt ham oplysninger, der viser, at Rigsarkivets version af virkeligheden er forkert. Vicedirektøren har dertil forklaret, at han havde glemt alt om den grundige gennemgang i 2012. Han fastholder altså, at han og kollegaer ikke bed specielt mærke i fundet af yderligere mangler.

- Det handlede om at påvise, at de fundne arkivalier hos tyvene hørte hjemme i sagsmapperne. Det var vores fokus, forklarer Ole Magnus Mølbak Andersen.

Han blev i 2016 udnævnt til vicedirektør i Rigsarkivet og har løbende stået for udarbejdelsen af de relevante redegørelser i sagen.

Station 2 har bedt nuværende rigsarkivar, Anne-Sofie Jensen, om en kommentar til de nye oplysninger.

I et skriftligt svar til TV 2 forklarer hun, at Rigsarkivet nu - igen - er i gang med at udarbejde svar til kulturministeren.

- Det er selvfølgelig vigtigt for Rigsarkivet, at kulturministeren får grundige og fyldestgørende svar på sine opfølgende spørgsmål, skriver Anne-Sofie Jensen.

Du kan se mere om Rigsarkivtyveriet i 'Station 2: Det store Nazi-kup', som sendes på TV 2 7. november.