Dagens overblik: Erdogan truer med at sende 3,6 millioner flygtninge til Europa

16x9
Erdogan advarer Europa mod fordømmelser. Foto: Adem Altan / Ritzau Scanpix

Regeringen vil have kameraer og grænsekontrol, stor sølvskat fundet i Vejle, olie forurener Himmark Strand, og kinesisk censur vinder i Vesten.

Velkommen til dagens overblik.

Regeringen indfører masseovervågning

Regeringen vil indføre massiv overvågningen i Danmark.
Regeringen vil indføre massiv overvågningen i Danmark. Foto: Sofie Mathiassen / Scanpix Denmark

Regeringen fremlagde i dag en såkaldt sikkerhedspakke med henblik på at komme bandekrigere og eksplosioner til livs. De 16 punkter på listen lægger op til mere videoovervågning af alle danskere, grænsekontrol mod svenskerne og hårde straffe for at sprænge ting i luften.

Men støttepartierne er langt fra begejstrede. De kalder pakken for masseovervågning uden effekt. Dansk Folkeparti er heller ikke tilfredse, men det skyldes dog, at grænsekontrollen til Sverige ikke er permanent. Peter Skaarup er bekymret for, at Sveriges 'opløsningstendenser' vil smitte Danmark, udtaler han.

Erdogan truer Europa

(Amerikanerne er væk, og nu hagler tyrkernes bomberne ned og syrere og kurdere i den nordlige del af Syrien.
(Amerikanerne er væk, og nu hagler tyrkernes bomberne ned og syrere og kurdere i den nordlige del af Syrien. Foto: Delil Souleiman / Ritzau Scanpix

Tyrkiet har invaderet det allerede krigshærgede Syrien, hvor kurderne, der i lang tid har støttet vestlige soldater i kampen mod Islamisk Stat, nu bliver sønderbombet af tyrkisk militær.

Regeringen har valgt at indkalde Tyrkiets ambassadør til en samtale om bombningen af det nordøstlige Syrien.

Både EU og USA har desuden rettet kritik mod præsident Erdogan, som svarer med en trussel om at slippe de 3,6 millioner syriske flygtninge, som Tyrkiet huser, løs i EU, hvis ikke vi afholder os fra kritisere militæraktionen.

Sølvskat fundet i Vejle

En stor sølvskat fra middelalderen er blevet fundet i Vejle.
En stor sølvskat fra middelalderen er blevet fundet i Vejle. Foto: Vejlemuseerne / Ritzau Scanpix

Efter flere borgere berettede om fund af sølvmønter i en skrænt i det nordlige Vejle, tog en arkæolog ud for at se på sagen. Og det viste sig at være en god ide.

For i Uhrhøj Bakke fandt han en 600 år gammel sølvskat, der indeholdt mere end 800 sølvmønter – eller hvad der svarer til 10 køer for en familie i det 15. århundrede. En formue!

Og det er da heller ikke hver dag, at arkæologer gør sig fund som disse. Ifølge finderen bliver det, trods hans profession, nok sidste gang i hans liv.

Danfoss har forurenet massivt

Himmark Strand er ramt af massiv forurening, efter blandt andre Danfoss brugte den som losseplads.
Himmark Strand er ramt af massiv forurening, efter blandt andre Danfoss brugte den som losseplads. Foto: Ritzau Scanpix

Himmark Strand på Nordals i Region Syddanmark er hårdt ramt af forurening. Stranden blev tidligere brugt som losseplads, og blandt andet Danfoss benyttede den flittigt i 1950’erne og 1960’erne.

En undersøgelse af stranden viser nu, at der er omkring 300 tons olieforurening i området. Dermed er det altså ikke kun de kræftfremkaldende stoffer, der tidligere er fundet på stranden, som gør den ubrugelig til både fiskeri og badning.

Danfoss brød ingen love, da de forurenede området med blandt anden oliestoffer og klorerede opløsningsmidler. Det var helt ok efter datidens love og regler.

Kinesisk censur i Vesten

I Kina er de sure, efter en ejer af et NBA-hold har udvist støtte til demonstranterne i Hongkong.
I Kina er de sure, efter en ejer af et NBA-hold har udvist støtte til demonstranterne i Hongkong. Foto: Leo Ramirez / Ritzau Scanpix

Mens dele af befolkningen i Hongkong fortsætter deres kamp for et selvstændigt land, så slår det kinesiske styre hårdt ned på virksomheder i Vesten, der udviser støtte til kampen.

Det er ikke mindst gået ud over den amerikanske basketball liga, NBA, der står til at miste milliarder af kroner. Det sker efter 11 kinesiske virksomheder har valgt at trække deres sponsorater, som direkte konsekvens af, at en holdejer udtalte sin støtte til demonstranterne.

Tech-mastodonten Apple har kapituleret og har efter pres fra kommuniststyret valgt at trække en app tilbage, som demonstranter i Hongkong brugte til at følge politiets bevægelser.

***

Det var overblikket for i dag, og hvis du er ved at gå kold i verdens store konflikter, så husk på de mere jordnære af slagsens, såsom at svenske Gretha Thunberg duellerer med en brasiliansk indianerhøvding med rockstjernestatus om Nobels Fredspris.

Godaften.