Samfund

96 storbyer til klimatopmøde i København

Hvad sker der? Borgmestre fra 96 af verdens storbyer holder torsdag og fredag klimatopmøde i København i regi af netværket C40. Torsdag aften holdt kronprinsparret middag på Christiansborg, hvor kronprinsen og overborgmester Frank Jensen (S) holdt tale. 

Fredag fortsætter topmødet

Gæsterne og kronprinsparret holder nu middag, uden at kameraer og journalister er til stede. Fredag fortsætter C40-topmødet.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Frank Jensen: - Jeg er stolt

- Som overborgmester i København er jeg stolt over, at I er her i aften. Jeg er stolt over, at vores by er blevet valgt til at holde C40-topmødet. Det er et stærkt netværk, der repræsenterer 700 millioner mennesker, og som har i sinde at opnå ét af de mest ambitiøse mål fra Parisaftalen. Vi er samlet på det her topmøde - ikke kun for at snakke om mål, men også for at vise eksempler på, hvordan byer allerede leverer, og hvordan vi kan accelerere implementeringen af ambitiøse tiltag.

- Tiden til at snakke er forbi. Hele verden rundt er der en forståelse af, at det er tid til at handle.

Kronprinsen: - I har nøglen til at ændre og forandre

- Som C40-borgmestre og ambitiøse ledere for store byer fra hele verden, er I i frontlinjen for at løse udfordringerne af urbanisering og klimaændringer. Sammen repræsenterer i flere end 700 millioner mennesker. Sammen har I nøglen til at ændre og forandre.

- Danmark har altid været dedikeret til internationalt samarbejde og er klar over sit ansvar. Vi er klar til at lytte, og vi er klar til at dele. Vi er stolte over, at I kan opleve Københavns bæredygtige tiltag på første hånd. Og vi vil udnytte jeres tilstedeværelse til at inspirere Jer, men også til at blive inspireret af jer. Borgmestre fra hele verden: jeg ønsker jer et rigtigt godt topmøde.

Kronprinsen: - Bæredygtighed er blevet et dansk trademark

- Det er en stor ære for min kone, kronprinsesse Mary, og jeg selv at kunne ønske jer velkommen her i aften. Som de fleste andre byer vokser København.

- At tænke grønt har været en del af den danske DNA i årtier. Danmark var nødt til at tænke grønt i 1970erne på grund af de høje oliepriser. Som en konsekvens blev fundamentet lagt til mange af vores grønne virksomheder i dag. At promovere bæredygtighed er blevet et dansk trademark. Og danske virksomheder er blevet verdensførende i grønne teknologier. 

Nu er kronprinsparret trådt ind i Riddersalen

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er netop kommet ind i i Riddersalen, hvor de mødt af en fanfare. De har sat sig ved deres bord, hvilket de resterende gæster ligeledes har gjort. 

Også overborgmesteren holder tale

Kronprins Frederik vil indlede aftenens middag med en velkomsttale. Derefter vil overborgmester i København, Frank Jensen (S) også sige ord. Altsammen kan følges øverst i artiklen. 

Lige nu hilser kronprinsparret på alle gæsterne, der løbende indfinder sig i Riddersalen. 

Menu offentliggjort

Indtil klokken 20.00 har aftenens menu været klausuleret. Men det er netop blevet offentliggjort, at gæsterne på Christiansborg skal have laks til forret. Fraseret kanin fra Gråsten med kartofler fra Fredensborg til hovedret. Og så skal de have en kirsebær-mousse til dessert, hvor bærrene kommer fra Gribskov.

Statsministeren og overborgmesteren er også ankommet

De kom sammen med FN's generalsekretær, António Guterres.

Kronprinsparret er ankommet til Christiansborg

Her ankommer kronprinsparret.

Det er kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, der er værter ved middagen på Christiansborg. De er netop ankommet til Christiansborg. 

Nu ankommer gæsterne til klimamiddagen

Middagen holdes i Riddersalen på Christiansborg.

Gæsterne ankommer nu til Riddersalen på Christiansborg, hvor C-40 klimatopmødets deltagere er inviteret af kronprinsparret til en stor middag. Riddersalen er udsmykket med Bjørn Nørgaards farvestålende gobeliner, og i loftet hænger lysekroner, der oprindeligt stammer fra Venedig. Når der dækkes op til alle, kan der være plads til 400 gæster i salen, der er den største på Christiansborg.

Talen er slut

Al Gore er nu færdig med at tale ved klimatopmødet C40 i København. Danmarks tidligere EU-kommissær for klima, Connie Hedegaard, er konferencier og slutter med at takke Al Gore:

- Det må man kalde "at rømme sig". Det er virkelig rart at lytte til objektive observanter. Mange tak, Al Gore, vi er mange, der fortsat sætter pris på, at du fortsat kæmper kampen for klimaet. Mange tak.

Nu slutter dagens program fra Tivoli Hotel i København. Næste post er klimamiddagen og en awardceremoni i Tap 1.

Aftenen kan følges i livebloggen her. 

 

Al Gore: - Vi bør lytte til dem - men vi skal gøre det NU

- 88 procent af al den nye elektricitetsproduktion, der blev lavet i Europa var sol og vindenergi. I Indien var det 65 procent og i Kina var det 53. I USA var det 49 og næsten intet kul. Elektriske biler er steget næsten 400 procent. Det her sker. Så vi KAN gøre det her. Vi SKAL gøre det. Vi KAN gøre det, og mens vi gør det, kan vi skabe jobs.

- Så, her er, hvad vi skal gøre. Vi skal kigge udover horisonten. Der er mange eksmempler, så vi KAN gøre det. Men sidste spørgsmål. VIL vi gøre det? Jeg tror, at vi vil. Men de fleste af de her spørgsmål er op til jer. 

- Jeg er forttrøstningsfuld. Jeg er næsten slut for tid. Vi er IKKE færdige. Der er sket stor skade, desværre. og noget af det kan ikke gøres godt igen. Og desværre vil der ske mere skade, end vi kan ændre det. Men vi har fortsat muligheden for at sikre, at vi ikke laver en katastrofal skade, som forskerne har advaret os om. Og da forskerne har haft helt og aldeles ret i, hvad de advarerede os mod 20, 10 og 5 år siden, bør vi så ikke lytte lidt mere til, hvad de siger vil ske inden for de næste 5, 10 og 20 år fra nu? 

- Vi bør lytte til dem. Og vi bør lytte til den inspirerende Gretha Thunberg. Jeg tror, at vi vil gøre det. 

"Det er vores generations kamp om liv og død"

- Jeg kunne fortsætte med give svar på spørgsmålet om, hvorvidt vi skal ændre os. JA, vi skal. Det her er vores generations kamp om liv og død. Er generationerne i dag bygget af moralske kujoner? Er vi virkelig så lette at overbevise af multinationale firmaer, der betaler interesseorganisationer, at vi ikke kan se med vores egne øjne, hvad der sker? Jeg tror fuldt og fast på, at det er ekstremt svært at få folk til at forestille sig konsekvenserne af de valg, som vi laver i dag. Det ER svært. Men der er tidspunkter i den menneskelige historie, hvor vi som mennesker er nødt til at rejse os og se udover det.

- Vi bliver påvirket. Men vi glemmer, at vi HAR en gudsbenådet gave til at kigge udover grænserne, når vi ser nødvendigheden af at skulle ændre sig. Det her er sådan et tidspunkt.

"Vi behandler himlen som en kloak"

- Grunden til, at jeg siger det her er, at krisen er meget værre, end vi tror. Vi behandler himlen som en kloak. Vi sender 142 millioner ton af menneskelavet forurening ind i himlen hver eneste dag. Det bliver der, og det opbygges over tid. Og det er én af årsagerne til, at temperaturerne går op. Men 90 procent af det havner i havene omkring os, og så bliver blive de opvarmet.

- Det får isen til at smelte, men også stormene fra havene bliver kraftigere. I så, hvad der skete for vores brødre og søstre på Bahamas, da orkanen Dorian i 42 timer ramte østaten. En forfærdelig tragedie. Og det var, kun to år efter at orkanen Maria ramte Puerto Rico. Og inden da ramte orkanen Harvey Houston, Texas. Og i dag har vi en sypertyfon på vej mod Tokyo.

- Og endnu en konsekvens er, at der kommer oversvømmelser og mudderskred over store dele af verden. Da jeg startede med at give de her oplæg, skulle jeg lede efter de her eksmpler 5-10 år tilbage. Nu skal jeg bare kigge mod  sidste uge – eller i går. De bliver værre, og det sker oftere

Al Gore: - Det er MEGET værre end antaget

Al Gore er tidligere vicepræsident i USA, men har i løbet af de seneste 13 år deltaget aktivt i klimadebatten. Blandt andet med filmen 'En ubekvem sandhed' (An Inconvenient Truth .red), der udkom i 2006 og skabte stor debat. Han har fået 10 minutter til at tale:

Derfor er det heller ikke så overraskende, at klimaet fortsat fylder meget for ham:

 - 10 minutter? Det må være nok tid til at få rømmet mig. Denne her krise er MEGET værre, end nogen af os nogensinde havde troet. Den er MEGET værre. Og den er bliver meget hurtigere værre, end nogen af os havde troet.  Forskere gør et rigtigt godt stykke arbejde, men de er kulturelt konservative. Og med det mener jeg, at de ikke tør at lægge noget forskningsmæssigt fund ud, inden de har fuldstændigt underbygget det, siger han blandt andet.

Hvad er målet?

Målet med topmødet i København inspirere og diskutere, hvordan byerne kan hjælpe med at opfylde Parisaftalens målsætninger og begrænse CO2-udledningen. Parisaftalen blev indgået mellem 195 lande på COP21-klimatopmødet i Paris i 2015. Aftalen har som erklæret målsætning at holde den globale opvarmning under to grader og helst 1,5 grader i forhold til det førindustrielle niveau.

København er vært, fordi byerne blandt andet kan lære fra de københavnske klimainitativer, da indbyggerne der er nogle af dem, der  forurener mindst per indbygger.

96 byer deltager

Borgmestre fra 96 af verdens storbyer holder torsdag og fredag klimatopmøde i København i regi af netværket C40. Mere end 1000 personer deltager i møderne – heriblandt deltagere og borgmestre fra Paris, Tokyo, New York, LA, Berlin, Singapore – og København.

Hvad er C40?

Grundstenen til organisationen C40 blev lagt i 2005 af den daværende borgmester i London Ken Livingstone. Han samlede kolleger fra 18 storbyer for at diskutere