Udland

Tyrkiet har indledt militæroffensiv i Syrien

Donald Trump kalder Tyrkiets militæroffensiv i Syrien en dårlig idé.

Hvad skete der? Tyrkiet indledte en militæroffensiv i det nordøstlige Syrien, efter at USA har meddelt, at landet vil trække sine styrker fra området.

Hvad er formålet? Tyrkiet vil etablere en såkaldt "sikker zone", så de flere end tre millioner syriske flygtninge i Tyrkiet kan vende hjem.

Det er samtidig et angreb på den kurdiske YPG-millits, som kontrollerer området. Tyrkiet ser YPG som en trussel og som en del af det forbudte Kurdiske Arbejderparti, PKK.

Tyrkiske styrker har angrebet 181 militante mål

Tyrkiske styrker har angrebet 181 militante mål, siden de onsdag påbegyndte en offensiv i det nordøstlige Syrien.

Det oplyser det tyrkiske forsvarsministerium sent onsdag aften dansk tid, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge den kurdisk-arabiske bevægelse i det nordøstlige Syrien, SDF, har et tyrkiske luftangreb blandt andet ramt et af de fængsler, hvor IS-krigere tilbageholdes. Det oplyser SDF på Twitter uden at give yderligere oplysninger.

Trump truer med at udslette Tyrkiets økonomi

USA's præsident, Donald Trump, siger onsdag aften dansk tid, at han vil ødelægge Tyrkiets økonomi, hvis den tyrkiske offensiv i det nordøstlige Syrien udsletter den kurdiske befolkning i området.

- Jeg vil udslette hans (den tyrkiske præsident Erdogans, red.) økonomi, hvis det sker, siger Trump til journalister.

- Jeg håber, at han (Erdogan, red.) vil opføre sig rationelt.

Trump om Islamisk Stat-krigere i Syrien: De vil flygte til Europa

USA's præsident Donald Trump.

Donald Trump siger på et pressemøde, at de Islamisk Stat-krigere, som er holdt fanget af kurdere i det nordlige Syrien, vil flygte til Europa.

- Det er der, de vil hen. Tilbage til deres hjem, siger Donald Trump.

Tyrkiet har indledt landoffensiv i det nordlige Syrien

Det tyrkiske forsvarsministerium oplyser sidst på aftenen onsdag, at dets hær har indledt en landoffensiv i det nordlige Syrien øst for floden Eufrat, skriver Reuters. Tyrkiet indledte tidligere på dagen flyangreb mod de kurdiske militser i området.

11 dræbt i tyrkisk angreb i Syrien

Tusinder af civile flygter fra de tyrkiske bombardementer af byer i det nordlige Syrien. Det oplyser det sædvanligvis velorienterede Syriske Observatorium for Menneskerettigheder. 11 er dræbt under det tyrkiske angreb. Otte af dem er civile ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Forsvarsminister vil stadig sende danske kirurger til Syrien

Forsvarsminister Trine Bramsen.

Tyrkiets militæroperation i Syrien ændrer ikke på, at det fortsat er planen at Danmark skal sende et hold af kirurger og sygeplejere til det nordøstlige Syrien i foråret 2020.

Kort inden meldingen om, at invasionen var påbegyndt, understregede forsvarsminister Trine Bramsen (S), at det stadig er planen at sende kirurgerne og sygeplejerne afsted.

Og trods udviklingen med Tyrkiets invasion, er ministerens holdning uændret, oplyser Forsvarsministeriet.

- Det fastholder vi, fordi vi mener, at kampen mod Islamisk Stat er så vigtig. Bidraget af kirurger er selvfølgelig afhængigt af amerikansk tilstedeværelse, og vi har heller ikke fået oplysninger om ændrede planer i forhold til det, sagde Trine Bramsen forud for meldingen om invasionen.

Trump: En dårlig idé

Donald Trump kalder Tyrkiets militæroffensiv i Syrien en dårlig idé.

I den første kommentar fra Donald Trump til Tyrkiets militære offensiv i det nordøstlige Syrien, kalder den amerikanske præsident det "en dårlig idé".

Trump tilføjer:

- Tyrkiet har forpligtet sig til at beskytte civile og religiøse minoriteter – herunder de kristne – og forsikrer, at der ikke vil komme en humanitær krise. Vi vil holde dem fast på disse forpligtelser.

- Derudover er Tyrkiet nu ansvarlig for at sikre, at alle IS-fanger forbliver fængslet – og at Islamisk Stat ikke på nogen måde får fodfæste igen. Vi forventer, at Tyrkiet lever op til alle disse forpligtelser, og vi vil blive ved med at følge situationen nøje.

Tusinder af civile er på flugt

Tyrkiske fly har angrebet stillinger i Syrien - tusinder meldes på flugt.

Tusinder af civile er på flugt fra de tyrkiske bombardementer af byer i det nordlige Syrien, oplyser det sædvanligvis velorienterede Syriske Observatorium for Menneskerettigheder ifølge AFP.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder har under den otte et halvt år lange borgerkrig i Syrien været en af de vigtigste kilder på slagmarken.

Organisationen har base i Storbritannien og benytter sig af et netværk af informanter på jorden i Syrien.

Indkalder tyrkisk ambassadør

Hollands udenrigsminister, Stef Blok, skriver på Twitter, at Holland fordømmer den tyrkiske offensiv, og oplyser, at han har indkaldt den tyrkiske ambassadør i landet til en samtale.

Civile på flugt fra luftangreb

Billeder fra den kurdiske tv-kanal Rudaw TV viser ifølge tv-kanalen civile, der flygter fra Tyrkiets luftangreb i den syriske grænseby Ras al-Ain.

Den kurdisk-ledede milits SDF hævder, at luftangrebene har medført civile tab.

Tyrkiske fly angriber flere byer i Syrien

.

Der meldes om flyangreb på byerne Tell Abyad, Qamishli og Ain Rissa, skriver Reuters.

Tyrkisk tv viser billeder, hvor der stiger store røgskyer op fra de angrebne kurdiske byer.

Samtidig hævder tyrkiske statsmedier, at kurderne har affyret mortergranater ind over grænsen til Tyrkiet. 

Kurderne: Vi er klar til at forsvare os

Kort inden offensiven blev indledt, lød det fra kurderne i "Syriens demokratiske styrker", at de er klar til at forsvare sig.

- Vi vil ikke angribe Tyrkiet, men hvis Tyrkiet insisterer på at angribe os og besætte vores jord, vil vi gøre brug af vores ret til at forsvare os til sidste blodsdråbe.

 

Republikansk senator: Tyrkiet vil komme til at betale

Lindsey Graham.

Tyrkiet vil komme til at betale dyrt for invasionen i Syrien. Det vil Kongressen sørge for, skriver den indflydelsesrige republikanske senator Lindsey Graham på Twitter.

Han er normalt en af præsident Donald Trumps loyale støtter, men han har skarpt kritiseret regeringen for at give Tyrkiet grønt lys til en operation vendt mod USA's kurdiske allierede. Det skriver AFP.

Rusland vil ikke blande sig

Vladimir Putin.

Næstformanden for det russiske parlaments udenrigsudvalg, Vladimir Dzhabaraov, siger til nyhedsbureauet Ria, at Rusland ikke vil lade sig trække ind i konflikten mellem Tyrkiet og Syrien. Det skriver Reuters.

Rusland har en stor styrke stationeret i det vestlige Syrien for at støtte præsident Bashar al-Assads regime i Syrien.
 

Kofod: Dybt bekymret

 

EU kræver, at Tyrkiet indstiller militær operation

Jean-Claude Juncker.

EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, kræver, at Tyrkiet indstiller sin militære operation i Syrien mod en kurdisk milits. Han lader forstå, at EU ikke vil være med til at betale for en sikker zone, som Tyrkiet siger, det vil oprette langs den syriske grænse, skriver AFP

Olsen Dyhr: Helt uacceptabelt

 

Venstre-ordfører: Skal se om man kan erstatte USA's tropper

Venstres udenrigsordfører siger efter møde i Udenrigspolitisk Nævn, hvor Syrien var eneste punkt op dagsordenen:

- Jeg ville gerne have, at regeringen var meget klar i budskabet, siger Michael Aastrup.

- Både til Tyrkiet, om at det vil få vidtrækkende konsekvenser, hvis man går ind i Syrien, og samtidig tage lederskab med andre europæiske lande for at se, om man kan erstatte de 50 tropper, som USA har trukket tilbage fra grænsen.

Danske ministre advarer Tyrkiet om at holde sig fra Syrien

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) advarer kraftigt Tyrkiet imod at gå ind i det nordøstlige Syrien.

Det siger de efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

- Det er vigtigt at sende den her kraftige advarsel til Tyrkiet om, at man altså ikke må gøre noget, der skader civilbefolkningen og svækker vores kamp mod Islamisk Stat i det nordøstlige Syrien. Det klare signal har vi taget op med Tyrkiet, siger Jeppe Kofod.

Umiddelbart efter at Jeppe Kofod og Trine Bramsen har udtalt sig, er meldingen fra internationale nyhedsbureauer, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, meddeler, at en tyrkisk hæroperation er indledt i det nordøstlige Syrien.