Udland

Vestager blev målt, vejet og grillet i EU

Hvad skete der? Siden 30. september har Europa-Parlamentet afholdt høringer af de nye EU-kommissærer. I dag var det danske Margrethe Vestagers tur. I tre og en halv timer svarede hun på spørgsmål fra parlamentsmedlemmer.

Hvad var der på spil? Hvis parlamentet ikke var tilfreds med hendes svar, kunne hun risikere ikke at blive kommissær. Det er allerede sket for to andre kandidater.

Bloggen opdateres ikke længere. 

Vi får endeligt svar i morgen

Det blev aldrig rigtig hedt i Margrethe Vestagers varme stol, da den danske kommissærkandidat kunne svare på de fleste af de spørgsmål, der blev kastet efter hende. 

De handlede til gengæld om alt fra skatteforhold, køn, maritime tiltag, Brexit, kunstig intelligens, Uber og batterier. Også på det efterfølgende pressemøde med de tre udvalgsformand, der ledte dagens høring, var stemningen god. 

Om Margrethe Vestager fremover kan kalde sig kommissær for konkurrence og det digitale område, finder vi dog først officielt ud af i morgen. Flere af dagens høringsdeltagere skal nemlig direkte videre til den næste kommissærhøring med belgiske Frans Timmermans. 

Vi runder af herfra. 

Vestager: - Del dette billede med mig

Margrethe Vestager runder pressemødet af med en kommentar om hende selv og de tre kvinder, der står ved siden af hende efter høringen. Hun ærger sig over, at der ikke er blevet talt mere om køn ved dagens høring, for hun mener, der er sket store skridt i ligestillingen mellem mænd og kvinder. 

- Del dette billede med mig. Dette er verden, som vi kender den i dag. Her er fire kvinder, der skal stå for den industrielle strategi, med skat, med forbruger-problemstillinger, med hvordan vores økonomi virker. Så hvis nogen siger, at kvinder går efter de bløde emner, vil den her pressekonference modbevise det, siger Margrethe Vestager.

Nu er pressemødet i gang

De tre udvalgsformænd, der har stået for at afvikle dagens høring, holder nu pressemøde sammen med Margrethe Vestager. Belgiske Petra De Sutter kalder det "en meget interessant høring." Alle tre af de kvindelige formænd er positive over høringen. 

Mødet er slut - udvalgsformænd skal nu evaluere

Margrethe Vestager rejser sig og pakker sine post-it-note-spækkede notesbøger i en gul rygsæk.

Dagens høring er slut. Og nu skal de tre formænd fra udvalgene i den (måske) kommende kommissærs resortområder evaluere dagens møde. 

Vi holder en pause i bloggen, indtil der ligger et svar klar.

Vestager med røde kinder: - Det betyder meget for mig

Spørgerunden er slut, og Vestager får nu fem minutter til sine afrundende bemærkninger. 

Hun forklarer, at hele processen omkring dagens høring "betyder meget" for hende, fordi den sikrer hendes demokratiske mandat. Hun vil da heller ikke tage det for givet, hvis hun bliver valgt, forklarer hun, før hun uddyber, at hun vil tage parlamentsmedlemmerne og medlemmerne af udvalgene med på råd. 

- Jeg håber, I vil bære over med mig, når jeg kommer tilbage til jer og spørger: "Hvad tænker I?" siger Margrethe Vestager, der efter tre timer i den varme stol er blevet helt rød i kinderne. 

Dagens sidste spørgsmål

Portugisiske Lidia Pereira får dagens sidste spørgsmål, og hun vil høre, hvordan Vestager vil reformere beskatning på digitale ydelser. Hvordan kan man bekæmpe, at virksomheder hører til i et land, opererer i et andet, og sender pengene til et tredje, spørger hun. 

Vestager anerkender, at der er et problem på området, selvom mange digitale virksomheder i EU betaler deres skat, som de bør. Hun mener dog, at problemet skal løses med en global aftale, men hvis det ikke kan det inden 2020, vil hun foreslå en aftale inden for EU. 

- Vi har brug for en opdatering af selsskabsskatten, siger Vestager, der henviser til, at mange af de skattelove, der allerede er på plads, blev lavet, før de store digitale fremskridt, vi har set de seneste årtier. 

Hvad skal Vestager lave, hvis hun ikke bliver valgt?

Hvis det mod al forventning skulle gå galt for Margrethe Vestager ved dagens høring, og parlamentet vurderer, at hun ikke kan være kommissær, så er håbet ikke helt ude. Vestager ville i så fald få en chance mere til at bevise sit værd i en ny høring foran parlamentetsmedlemmerne senere hen.

Men skulle det gå galt igen, ja, så har Margrethe Vestager umiddelbart ikke meget at gøre i Bruxelles.

Hun er ikke folkevalgt og kan derfor ikke sætte sig ned på bænkene sammen med de andre medlemmer af parlamentet. 

Selv en (mulig) digital kommissær bruger kuglepen

Selvom hun sidder i en helt anden gruppe i parlamentet end Vestager, roser socialdemokratiske Christel Schaldemose sin landskvinde for at have gjort sit hjemmearbejde. 

- Skønt at se hun bruger en gammeldags kuglepen til noter, skriver hun. 

Medlem af Brexit-partiet vil tale om - surprise - Brexit

Det blev dagens hurtigste spørgsmål og svar, da parlamentsmedlem John David Edward Tenn fra Brexit-partiet fik ordet. 

Efter kort at have kritiseret EU's struktur og demokratiske processer, gjorde han klart, at han ser frem til ikke at være en del af EU længere. 

- Fortsæt bare, men Storbritannien vil ikke tage del i det. 

Vestagers svar var kort: 

- Jeg deler ikke dine synspunkter. Men jeg sætter pris på dine gode ønsker, svarede hun kort, før ordet blev givet videre til den næste spørger. 

Polsk kommissærkandidat blev reddet på målstregen

Hvis der er en ting, der står klart indtil videre, så er det, at Margrethe Vestager kan svare for sig. Selvom emnerne spænder bredt og handler om både skatteforhold, kønsdiskrimination og genbrugsbatterier, har hun ikke brugt mange minutter på at padle. 

Det kræver da også sit at komme igennem den intense høring i parlamentet. Tidligere på dagen var den polske kommissærkandidat Janusz Wojciechowski lige ved at skride i svinget. Men han klarede den og kan nu kalde sig EU's landbrugskommissær. 

Ifølge Altinget hjalp det blandt andet, at Wojciechowski ved dagens høring valgte at tale på sit modersmål, polsk, istedet for "sit meget haltende engelsk." 

Tidsplanen er skredet en anelse

Det var planen, at den nuværende spørger, Stephanie Yon-Courtin, skulle have været på for tyve minutter siden, men parlamentsmedlemmerne og Margrethe Vestager har tilsyneladende svært ved at holde sig inden for rammerne af de fem stramme minutter, der er blevet afsat til hvert spørgsmål, svar og opfølgning.

Der er otte spørgsmål tilbage. 

Vestager: Alle lande skal tage del i den teknologiske udvikling

Tjekkiske Evžen Tošenovský spørger ind til den geografiske balance i planlægningen af de centre til udvikling af kunstig intelligens, som Vestager tidligere har talt om skal bygges i EU inden for 100 dage.

Der er for eksempel plads i - pudsigt nok - Tjekkiet, forklarer han. Mere overordnet vil han dog vide, hvordan alle EU-lande bliver en del af den teknologiske udvikling, så ingen bliver ladt bagude i den teknologiske udvikling. 

- Ligesom der ikke må være en kønsbias, må der heller ikke være en geografisk bias. Vi har forskellige tilgange, og det er vigtigt, at vi er fælles om det her, lyder svaret fra Vestager.

Parlamentsmedlem ikke helt tilfreds med svar

Alexandra Geese fra De Grønne, som tidligere i høringen havde taletid, er ikke helt tilfreds med det svar, hun fik. Geese spurgte ind til, hvad Vestager vil gøre for at bekæmpe, at data forskelsbehandler kvinder, fattige og personer, der falder ind under kategorien LGBTQ. 

De to kasketter spøger

Indtil videre er Margrethe Vestager sluppet fint igennem spørgerunden, og dermed ligger hun lunt til at få to forskellige kommissærposter. Både for konkurrence og for det digitale område.

Flere har dog diskuteret, om det er hensigtsmæssigt, at Margrethe Vestager som kommissær både vil skulle samarbejde tæt med virksomheder om udviklingen af det digitale Europa, samtidig med at hun skal sikre, de samme virksomheder overholder konkurrencelovgivningen.

På et spørgsmål om dette anerkender Vestager, at det er noget, hun skal være opmærksom på. Hun understreger desuden, at hun ikke vil have ansvar for at foreslå ny lovgivning, men at dette i stedet overlades til hendes kolleger.

To spørgsmål på dansk

Morten Løkkegaard og Christel Schaldemose taler begge dansk til deres landsmand. Schaldemose er interesseret i, hvordan Vestager vil arbejde for digitale platformsarbejdstagere, der arbejder for eksempelvis Uber. Lidt i det samme spor fortsætter Løkkegaard, der vil gerne vide, hvordan EU kan støtte små og mellemstore virksomheder digitalt, så de får "et lettere liv på jord."

Vestager anerkender, at EU kan blive bedre til at sige, at nogle regler kun skal gælde for de helt store virksomheder. Hun påpeger desuden, at adgangen til kvalificerede medarbejdere er helt afgørende, og at der derfor skal satses mere på uddannelse – ikke mindst inden for det digitale område.

Derudover skal platformsarbejdere have ret til at organisere sig og få overenskomster, lyder det fra kommisær-kandidaten. 

Anden spørgerunde er allerede i gang - om lidt skal danskere grille Vestager

Der er ingen tid at spilde, og første spørgerunde er kun lige lukket af, før anden runde er skudt i gang. Her får 18 forskellige parlamentsmedlemmer et minut til at stille spørgsmål, før Margrethe Vestager efter planen omkring 16.55 får fem minutter til afsluttende bemærkninger. 

Anden spørger i anden runde er socialdemokratiske Christel Schaldemose, mens tredje spørger er danske Morten Løkkegaard, der sidder for Venstre i parlamentets liberale gruppe sammen med Vestager. 

Svært at være optimistisk på EU's skattepolitiske vegne

Den sidste spørger i denne runde er tyske Martin Schirdewan. Han glæder sig over, at Vestager vil kæmpe for et retfærdigt samfund. Men han vil også gerne have en retfærdig selsskabsskat, så store virksomheder bliver beskattet fair på det digitale område.

- Det er altid svært at være optimistisk på EU's vegne, når det handler om skattepolitik, svarer Vestager, som mener, skattepolitik i Euorpa kan være et fodslæbende foretagende. Hun er dog optimistisk over fremtiden og tror på, at det kan lade sig gøre at gennemføre skattepolitik, som gavner EU.

Google-kommentar giver genlyd på Twitter

Vi er over halvvejs gennem første spørgerunde. Der er blevet spurgt ind til maritime skatteforhold i EU, adskillelsen af Vestagers rolle som henholdsvis konkurrencekomissær og komissær for det digitale område - og så kunstig intelligens.

Indtil videre er det især Margrethe Vestagers bemærkning om Google og techgigantens indsamling af data, der har givet genlyd på sociale medier. 

Vestager: Europæerne er ved at miste tilliden til teknologi

Fjerde spørger er tyske Alexandra Geese fra De Grønne. Hun vil gerne have at Vestager forpligter sig til at beskytte borgernes data, så de ikke bliver udsat for eksempelvis data-overvågning. 

Margrethe Vestager mener, at borgernes bekymringer skal tages alvorligt, når det kommer til den teknologiske udvikling. Hun mener blandt andet, at måden, hvorpå virksomheder indsamler, bruger og deler vores data, skal reguleres mere effektivt. 

- Hvis der er noget, jeg har lært, så er det, at det ikke er dig der søger på Google, men Google der søger på dig, siger hun.

Vestager ser potentialet i kunstig intelligens, men også risikoen.

Det tyske parlamentsmedlem Nicola Beer er tredje spørger. Hun vil gerne vide, hvordan Vestager har tænkt sig at udnytte potentialerne i kunstig intelligens til at hjælpe med blandt andet klimaudfordringer og i socioøkonomiske problemstillinger, så EU bliver et forbillede inden for teknologien. 

-  Jeg er enig i potentialet, men jeg ser også risikoen, svarer Vestager. 

Hun mener, at kunstig intelligens først og fremmest skal være for menneskets skyld, så EU's borgere kan følge udviklingen inden for teknologien med tillid og ikke bliver udnyttet af store firmaer.