Udland

Svensk konge: Børnebørn er ikke længere medlemmer af kongehuset

Hvad skete der? Den svenske konge Carl Gustaf besluttede, at prinsesse Madeleines og prins Carl Philips børn ikke længere tilhører kongehuset. Kongehuset fortalte om baggrunden for beslutningen på et pressemøde klokken 12. 

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Carl Gustafs søster støtter beslutning 100 procent

Kong Carl Gustafs søster prinsesse Birgitta roser sin brors beslutning. Det siger hun til det svenske medie Svensk Dam.

- Det er godt, at det bliver ordnet nu, så det svenske folk får overblik. Jeg støtter beslutningen 100 procent.

Hele familien har været involveret i beslutningen

Hele den svenske kongefamilie har været involveret i beslutningen, siger hofmarskallen: - De synes, det er en naturlig del af udviklingen, der også fortæller, at bevillingen til prinsesse Madeleine og Carl Philip vil falde.

Børnebørn mister apanage

Børnebørnene mister deres apanage. 

- Kongefamilien var ikke tidligere så stor. Nu har vi en situation med ti mennesker i tronfølgerækken, og derfor er kongen kommet frem til denne beslutning, siger hofmarskallen, der også fortæller, at børnebørnene ikke vil få tildelt apanage.

Det danske kongehus traf en lignende beslutning i 2016, da det blev besluttet, at syv af dronning Margrethes børnebørn ikke vil få apanage, når de bliver 18 år. Kun prins Christian vil få apanage.

Børnebørns børn vil ikke få kongelige titler

En af konsekvenserne ved dagens detronisering af de fem børnebørn er, at deres børn engang i fremtiden ikke vil få titler af prinser og prinsesser, meddeler hofmarskallen, der kalder det for "en naturlig udvikling".

Beholder prins- og prinsessetitler

De fem børn beholder deres titler som prinser og prinsesser samt status af hertuger og hertuginder, siger hofmarskal Fredrik Wersäll ved pressemødet. 

Politiker roser beslutning

Medlem af det svenske parlament for partiet Liberalerna Robert Hannah roser beslutningen. - Det er mit indtryk, at dette har været efterspurgt. Og for kongehuset er det her en smart måde at sikre sin fremtid på. Der vil blive stillet færre spørgsmål til kongehusets berettigelse, skriver Aftonbladet

Børnebørn ligger højt på den svenske tronfølgerække

De fem børn er nummer 5, 6, 8, 9 og 10 i den svenske tronfølgerække. Øverst af de fem er prins Alexander af Sverige på tre år, der er søn af prins Carl Philip og prinsesse Sofia. Øverst i tronfølgerækken ligger kronprinsesse Victoria efterfulgt af sin datter prinsesse Estelle.

Republikansk forening hylder beslutning

Den republikanske forening i Sverige arbejder for et systemskifte i landet. Derfor er generalsekretær Magnus Simonsson ikke overraskende glad for dagens nyhed. 

- Det er på tide. Vi vil slippe helt af med det, men det her er et skridt på vejen, siger han til SVT.

Kongehus-ekspert: Beslutning, der beskytter børnene

Karin Lennmor, der er royal ekspert og klummeskribent for det svenske medie Expressen, mener, at Carl Gustaf har truffet beslutningen for at beskytte børnebørnene.

- Når han befrier dem fra de kongelige pligter, giver det dem en mulighed for at leve et almindeligt liv. De vil være friere og mere uafhængige senere i livet, når de skal vælge en karriere, siger hun og kalder det et fantastisk og uventet skridt.

Ekspert: Et spørgsmål om penge

Expressens journalist Sten Hedman mener, at det i bund og grund handler om kongehusets økonomi og apanage-pengene. Det svenske kongehus er vokset betydeligt de seneste år med mange familieforøgelser, og dette har man taget konsekvensen af, lyder det.

- Eksempelvis kan man tænke, at de mener, at Madeleine sammen med sin mand kan forsørge børnene på egen hånd, siger han.

Børn bliver i kongefamilien - men mister titlen "højhed"

De fem børn vil fortsat være en del af den svenske kongefamilie, men ikke institutionen det svenske kongehus. Det betyder blandt andet, at de ikke vil bære titlen "kongelig højhed". Dermed fritages de fra officielle pligter. 

Fem børn berørt af beslutningen

I alt fem børn vil blive berørt af beslutningen. Prinsesse Madeleines tre børn - Leonore på 5 år, Nicolas på 4 år og Adrienne på 1 år - og prins Carl Philips to børn - Alexander på 3 år og Gabriel på 2 år - vil have færre pligter i kongehuset fremadrettet.