Dagens overblik

Dagens overblik: Det svenske kongehus skrumper

Trump beskylder topdemokrat for forrædderi, børn er bekymrede for klimaet, og finansloven er stadig ikke på plads.

Velkommen til ugens første overblik:

Sveriges kongelige børnebørn smidt ud af kongehuset

Det svenske kongehus er i dag skrumpet betragteligt. Kong Carl Gustaf har besluttet, at prinsesse Madeleines og prins Carl Philips til sammen fem børn ikke længere er royale.

Det meddelte kongen via sin hofmarskal i dag på et pressemøde.

I praksis mister børnene adgangen til den årlige apanage og skal altså fremover forsørges økonomisk af deres forældre. Ligesom nærmest alle andre svenske børn. Yderligere bliver bevillingen til prinsesse Madeleine og prins Carl Philip sænket.

Årsagen er, at antallet af familiemedlemmer i kongehuset er øget markant de seneste år.

Trump beskylder topdemokrat for forrædderi

Bølgerne går højt i USA lige nu, hvor opvarmningen til næste års præsidentvalg allerede er i fuld gang.

Senest har den amerikanske præsident Donald Trump beskyldt formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, for forrædderi. Han mener, hun fordrejer sandheden om hans kontakt til Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij.

Trump bliver af nu to forskellige whistleblowere beskyldt for i en telefonsamtale at have lagt pres på Zelenskij for at få ham til at efterforske den tidligere demokratiske vicepræsident Joe Bidens søn for korruption.

Det har fået demokraterne til at tage de første skridt til at indlede en rigsretssag mod præsidenten.

Sådan går det med finanslovsforhandlingerne

Der er et stykke vej endnu, før den socialdemokratiske regering med Mette Frederiksen i spidsen kan få sin første finanslov.

Der er særligt tre knaster i forhandlingerne, som skal høvles af med støttepartierne, før der kan gives et håndslag, vurderer TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

Det drejer sig om minimumsnormeringer, klima og så selve finansieringen af udspillet. Men afstanden mellem partierne er "afgrundsdyb", siger Hans Redder.

De radikale har i dag meldt ud, at de som en del af finansloven vil have lavet en tredjedel af den danske landbrugsjord om til skov og natur inden 2050.

Kulturminister Joy Mogensen har mistet sit barn

Kulturminister og kirkeminister Joy Mogensen (S) fødte lørdag 5. oktober en datter, men allerede inden havde lægerne konstateret, at barnet ikke længere var i live.

Det oplyste Statsministeriet i dag i en pressemeddelelse. Her blev pressen og offentligheden opfordret til at respektere Joy Mogensens mulighed for i fred at håndtere sin sorg.

I en Facebook-opdatering skriver Joy Mogensen selv, at hun er utrolig ked af det, og at hun forsøger at affinde sig med, at "det ikke er alting i livet, der kan forklares eller give mening."

Børnenes Danmark: 10-årige er bekymrede over klimaet

TV 2 sætter i denne uge i samarbejde med regionerne fokus på emner, der optager børn i hele Danmark.

I dag handler det blandt andet om klima, og en klimaforsker har sat sig for at svare på 10-årige skoleelevers spørgsmål om verdens tilstand.

- Går jorden under? Kommer jeg til at blive stor? Hvad sker der, hvis det bliver for varmt?

Det er nogle af de overvejelser, børnene går rundt med. Læs forskerens svar her.

***

Bornholm, Bornholm, Bornholm. Du er den næst-dejligste ferieø!

I hvert fald ifølge verdens største rejsemagasin. Tak, fordi du læste med.