Politik

Maratondebat i Folketinget

Hvad skete der? Torsdag fandt den traditionsrige åbningsdebat i Folketinget sted. Her grillede partierne på skift hinanden, ligesom de diskuterede regeringens planer for det kommende år. 

Debatten fortsætter ud på natten - og du kan følge debatten direkte på TV 2 PLAY.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Livebloggen lukker ned - debatten fortsætter på TV 2 NEWS

Statsminister Mette Frederiksen har holdt sit indlæg, og her lukker tv2.dk sin livedækning. Men debatten fortsætter ud på de sene timer, og du kan følge med på TV 2 NEWS eller TV 2 PLAY til debattens slutning.

Statsministeren: - Vi kan være stolte

Statsministeren runder af med at konstatere, at hun synes, åbningsdebatten har bevist, at der er mere, der samler folketinget end splitter.

 

- Og det synes jeg, vi kan være stolte af, siger hun

De nye i klassen får ros

Mette Frederiksen benytter sin taletid til også at rose de debutanter, der har været på talerstolen.

 

Liberal Alliances Alex Vanopslagh havde en "imponerende debut", siger hun, og tilføjer samtidig, at det enormt kedeligt at tænke på, hvad det kan lede til, når nu det er i en borgerlig retning, han går. 

 

Nye Borgerlige roser hun for at opfordrer Folketinget til retænke udlændingepolitikken. 

 

- Vi har godt af, at nye partier rusker op i os. Nu kommer der et parti, der beder os starte forfra i udlændingepolitikken med et helt nyt system, siger Mette Frederiksen.

Anerkender ikke at have lempet udlændingepolitikken

Mette Frederiksen fortsætter med gå i rette med de ting, forskellige ordførere har kritiseret regeringen for. Blandt andet afviser hun, at regeringen har lempet på udlændingepolitikken:

 

Det aftvinger anerkendelse, at den tidligere regering strammede op, siger hun. 

 

Men, tilføjer hun, sagen om Mint, og dét, der skal til for at hun kan blive i Danmark, kan ikke blive betragtet som en lempelse. Og det kan annulleringen af udrejsecentret på øen Lindholm heller ikke.

Frederiksen sætter spørgsmålstegn ved fattigdomsgrænsen

Statsministeren går nu i rette med den fattigdomsgrænse som blandt andra Arbejdernes Erhvervsråd har sat. 

 

Den er misvisende, for man kan godt ligge under grænsen uden at være fattig, siger Mette Frederiksen.

Mette F.: - Forskellene mellem os er blevet større

Da Mette Frederiksen har fået samlet sig, tager hun fat på den mere alvorlige del.

 

Hun bemærker, at flere har kaldt hendes åbningstale fra i tirsdags for dyster. Hun understreger, at hun skam stadig mener, at Danmark er et dejligt land.

 

- Men forskellene mellem os er blevet større, og det giver en risiko for, at solidariteten bliver mindre. En direktør får millioner i bonus for at passe sit arbejde, mens andre bliver slidt ned af at passe deres og kan ikke få lov at gå fra før, siger Mette Frederiksen 

 

Frederiksen bryder sammen

Mette Frederiksen fortsætter i det muntre hjørne og indleder en humoristisk fortælling om de cirkuselefanter, staten har opkøbt.

Men halvvejs må hun kort holde pause. Ganske enkelt fordi hun bryder sammen af grin - og med hende flere medlemmer i salen. 

Stemningen er i den grad i top i Folketingssalen. 

Mette Frederiksen er på talerstolen

Dermed kom vi igennem alle ordførere fra de partier, der er repræsenteret i Folketinget, og nu er det så blevet statsminister Mette Frederiksens tur.

 

Hun er i højt humør og indleder med at konstatere, at den største kritik, der ifølge hende har været i dag, har været, at der ikke bliver gennemført socialdemokratisk poltik hurtigt nok. 

Færing fremkalder grin

Sjordur Skaale sørger for underholdningen her sent på aftenen. Hans tale indeholdt farverige fortællinger om trolde på Færøerne, og under ordudvekslingen med spørgerne fra salen hiver han også lige en James Bond-reference, der indeholder både pistoler og en påstand om sikker sex.

 

Formand Henrik Dam Kristensen føler sig tvunget til at kalde til orden:

 

- Vi bliver nødt til at få lidt styr på det nu. Selv om det er sent. 

Sidste mand i første runde er på talerstolen

Sidste levende billede i denne første runde af åbningsdebatten er det andet medlem fra Færøerne, Sjudur Skaale.

 

Det bliver dog ikke sidste omgang på talerstolen, for senere bliver det også statsministerens tur.

Indspark til klimadebatten

Klima har fyldt meget i dagens debat, og også Edmund Joensen bruger en del af sin taletid på at gå ind i den debat:

 

- Hvad har vi gjort? Ikke nok, men vi kan stadig nå at gøre en del. Sammen, siger han.

Så er det færingernes tur

Begge de to grønlandske repræsentanter har nu haft deres tid på talerstolen, og dermed er det nu blevet de to medlemmer fra Færøernes tur.

 

Edmund Joensen fra partiet Sambandsflokkurin lægger for. 

 

Imens han indtager talerstolen, får grønlandske Aki-Matilda Høegh-Dam kram af blandt andre statsminister Mette Frederiksen. Hun har tårer i øjnene. Debuten synes at have taget hårdt på hende.

Folketingets yngste medlem er gået på talerstolen

Folketingets yngste medlem Aki-Matilda Høegh-Dam har nu indtaget talerstolen. Medlemmet af grønlandske Siumut er bare 22 år og er ligesom Pernille Vermund og Alex Vanopslagh debutant.

 

Hun indleder med at tale om Grønland som en tidligere dansk koloni. 

 

- Jeg er på godt og ondt et produkt af kolonitiden, siger hun.

 

- Jeg oplever som ung grønlænder stadig kolonitidens efterslæb. Og selv om jeg ikke har gået i segregeret skole, som min familie har, har jeg alligevel oplevet efterslæbet.

 

Grønlandsk politiker høster ros

Aaja Chemnitz Larsen høster stor ros for sin tale i Folketinget, hvor hun blandt andet kom ind på børnenes vilkår i Grønland og en opfordring til folketingspolitikerne om at gøre noget for at forbedre dem. 

 

- I mit sind er der ingen tvivl om, at hjælpen til børn udsat for seksuelle overgreb bør være blandt de ædleste formål, vi kan støtte op om her i Folketinget. Vi har foreslået en katastrofefond, for kun på den måde kan vi målrette indsatsen der, hvor vi gør den allerstørste forskel, sagde hun.

 

Og blandt andet hos de radikales Morten Østergaard gik den rent ind. Da han får ordet, siger han:

 

- Efter en lang dag med debat kan man godt blive lidt svag i koderne og vigene i blikket, men alt det forsvinder, når man høre din tale om børnene. 

 

- I virkeligheden burde vi afbryde mødet og sætte os ned og finde ud af, hvad vi kan gøre, siger han.

Kollegernes bidrag til Vanopslagh

Kollegerne har traditionen tro spyttet i til et lille minde til Alex Vanopslagh om hans jomfrutale på Folketingets talerstol

Traditionen med at indsamle mønter til jomfrutalerne i Folketinget blev også holdt i hævd, da Alex Vanopslagh var på talerstolen. 

Udbyttet blev som det ses her en fin skilling, en karamel, en bounty og en halspastil. Ikke dårligt, og herfra skal da også lyde et tillykke med debuten.

Grønlandsk repræsentant har fået ordet

Alex Vanopslagh er nu også igennem spørgerunden, og dermed har alle partiledere nu været på talerstolen. 

 

Dermed går turen videre til de transatlantiske medlemmer, og her er det Aaja Chemnitz Larsen fra grønlandske IA, der lægger for. 

 

Hun bruger første del af sin tale på at kræve større fokus på justitsområdet i Grønland.

Teledatasag blev hemmeligholdt

Udviklingen i føromtalte teledatasag er altså voldsom.

 

Ifølge TV 2s oplysninger har myndighederne forhalet eller direkte undladt at orientere daværende justitsminister Søren Pape om graverende systemfejl.

 

I kan læse mere om sagen her:

Og hvis der blusser debat op om sagen i Folketingssalen, holder vi jer selvfølgelig opdateret her.

Vanopslagh er træt af at undervise EL i økonomi

Enhedslisten Christian Juhl har nu fået ordet. Han vil gerne høre Alex Vanopslagh, om det ikke er på tide at bruge pisken over for dem, der har mest i samfundet, i stedet for kun at bruge den over for dem, der har mindst. 

 

Det spørgsmål får Alex Vanopslagh til at spidse retorikken. Han forklarer, at Christian Juhl fuldstændig har misforstået Liberal Alliances politik, for LA vil ikke kun give skattelettelser til de rige, men også til de fattige. De mener nemlig, at det i begge tilfælde vil øge incitamentet til at arbejde mere:

 

- Når man er liberal politiker og bliver valgt til folketinget, så håber man at man skal ind og snakke liberal politik, men faktum er, at man i stedet skal man bruge halvdelen af tiden op at undervise folk fra enhedslisten i økonomi, siger Alex Vanopslagh.

Lang debat begynder at sætte sine spor

Åbningsdebatten har nu varet i 11,5 time, og trætheden begynder at melde sig. Både hos denne skribent, men også nede i Folketingssalen. 

 

Her er Alex Vanopslagh fortsat i krydsild. Han får spørgsmål fra højre og venstre og blandt andet også Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti. Det kniber dog med at huske dem alle, og derfor må han midt i en sætning bede om at få Messerschmidt til at gentage.

 

- Selv om jeg er ung og rørig, er det også ved at være sent, og jeg har simpelthen glemt spørgerens første spørgsmål, som jeg ellers er sikker på, jeg havde et klogt svar på, siger han.

 

Erkendelsen høster spredt latter, hvorefter Morten Messerschmidt får ordet og forklarer, at hans spørgsmål handlede om Liberal Alliances syn på familien.