Dagens overblik: - Det var en tanketorsk, siger tillidsmand dømt for at ændre beviser

16x9
En person er blevet dømt for at ændre beviser i forbindelse med efterforskningen af togulykken på Storebæltsbroen. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Toldmur bliver dyr for Danmark, kommune bruger millioner på motionsløb, den nye metro larmer, og en kontroversiel anholdelse får ingen konsekvenser.

Velkommen til torsdagens overblik.

Tillidsmand dømt for at ændre beviser

Togulykken 2. januar endte med at koste otte personer livet.
Togulykken 2. januar endte med at koste otte personer livet. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

En 47-årig mand er blevet idømt 20 dages betinget fængsel, efter retten fandt det bevist, at han bevidst slettede et navn på en såkaldt ’læsseliste’ efter togulykken på Storebæltsbroen 2. januar, der kostede otte personer livet.

Forbrydelsen skulle have fundet sted, efter den 47-årige, som var på arbejde ved DB Cargo dagen efter ulykken, blev bedt om at aflevere en liste, der skulle indgå som bevis i den offentlige undersøgelse.

Rigspolitiets kriminaltekniske afdeling kunne konstatere, at et navn var slettet, men var i stand til at genskabe det. Den 47-årige erkendte, at det var ham, men at det var en ’tanketorsk’ og ikke en kriminel handling. Men det var retten altså ikke enig i.

Den dømte ankede på stedet.

Trump bygger toldmur

Trumps nye toldmur kan betyde færre småkager til amerikanerne og færre penge til Danmark.
Trumps nye toldmur kan betyde færre småkager til amerikanerne og færre penge til Danmark. Foto: Tom Brenner / Ritzau Scanpix

Den amerikanske præsident Trump elsker en god mur – om det så er på grænsen til Mexico eller en toldmur mod Europa, det er sådan set lige meget. Og sådan en får han nu.

Verdenshandelsorganisationen (WTO) afgjorde onsdag en langvarig sag om ulovlig statsstøtte til flyproducenten Airbus og gav USA lov til at indføre told på europæiske varer.

Det kan blive en bekostelig affære for Danmark, hvis man spørger Dansk Industri, der anslår, at det kan koste op mod 700 millioner kroner på eksporten. Særligt landbruget, fiskerne, mejeristerne og småkagebagerne står for skud.

Metro: Ingen ro efter otte år

Dronning Margrethe smilede på den første tur, men overboerne er langt fra glade for den nye metro.
Dronning Margrethe smilede på den første tur, men overboerne er langt fra glade for den nye metro. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Da Københavns nye metro åbnede søndag, skulle det være en festdag for de mange borgere, der havde boet opad en støjende byggeplads gennem næsten et årti. Men alt er langt fra fryd og gammen.

Realiteten for overboerne til det de nye rør er nemlig, at de hvert tredje minut kan høre en dyb, hul rumlen, der smadrer af sted under dem. Og det er ikke så rart.

Nogle beboere kan ikke sove, og andre oplever, at de får en uro i kroppen. Det har ført til, at Metroselskabet har modtaget en lang række klager, og at de har fremrykket en slibning af skinnerne, hvilket skulle afhjælpe støjgenerne.

Kontroversiel anholdelse får ingen konsekvenser

Billedet fra anholdelsen 3. august fik de sociale medier til at koge over.
Billedet fra anholdelsen 3. august fik de sociale medier til at koge over. Foto: Screendump / Facebook

Da to betjente i den texanske by Galveston anholdt Donald Neely for at opholde sig på en anden mands grund, foregik det ganske udramatisk. Men den efterfølgende fangetransport derimod var mere kontroversiel.

En video blev optaget, hvor man kan se de to betjente siddende på deres heste, mens de trækker den lænkede, sorte mand af sted i et reb. På grund af de uheldige associationer til landets fortid med apartheid, medførte det efterfølgende stærke reaktioner. Noget betjente ifølge en offentliggjort video godt selv er klar over.

Myndighederne har nu færdiggjort deres undersøgelse af episoden, og de konkluderer, at selvom det ser skidt ud, havde betjentene ikke onde hensigter, og der vil derfor ikke blive gjort yderligere ved sagen.

Kommune brugte millioner på motionsløb

Historien melder ikke noget om resultaterne, men det kostede skatteborgerne omkring to millioner kroner.
Historien melder ikke noget om resultaterne, men det kostede skatteborgerne omkring to millioner kroner. Foto: Axel Schütt / Scanpix Denmark

DHL-stafetten er verdens største motionsløb, og blandt de mange deltagere var i år også 5500 fra Aarhus Kommune. Men det er ikke gratis at være med – faktisk har kommunen brugt næsten to millioner kroner på motionsdagen.

Og det synes kommunens rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), ikke godt om. Hun mener i stedet, at pengene skulle være brugt til mennesker, der har brug for hjælp.

Kommunen har de seneste fem år brugt omkring 10 millioner kroner på løbet, hvilket rådmanden mener er voldsomt, når man tænker på, at byrådet ofte skal slås om beløb ned i 100.000-kronersklassen.

***

Det var dagens overblik.

Indtil vi læses ved i morgen, kan du lige løbe gennem kælderen eller pulterkammeret efter gamle, kulørte magasiner. Sådan nogle mangler museet Stevnsfortet nemlig. Fortet er et koldkrigsmuseum og står, som det så ud dengang, bortset fra, at de besøgende har det med at hapse de gamle, frække magasiner, så nu beder museet borgere sende dem nye.

Rigtig god aften.