Spiegelhauer svarer på spørgsmål om udbytteskandalen

Hvad skete der? Holdet bag 'Operation X' om udbytteskandalen - Morten Spiegelhauer, Joachim Claushøj Bindslev og Thomas Østerlin Koch - svarede på spørgsmål fra TV 2's brugere efter aftenens udsendelse. Læs svarene herunder.

Stil spørgsmål

- Tak for alle de rosende ord

Tak for alle de mange kommentarer og rosende ord. Det værdsætter vi virkelig.

Hvis du har noget, som du mener, vi skal undersøge - eller lægger inde med dokumentation, som du gerne vil have frem - så skriv en mail til os på x@tv2.dk.

Mvh. Morten, Thomas og Joachim

Spørgsmål

Peter T:

Joachim, det virkede, som om du blev meget vred på bagmændene. Kan du sige lidt om det?

Svar:

Jeg startede med at være meget nervøs. Det var meget grænseoverskridende for mig at skulle konfrontere dem.

Men når man lige pludselig ser, at det er helt almindelige mennesker, der har været med til at trække milliarder ud af statskassen, så forsvandt min nervøsitet, og jeg blev bare vred i stedet.

Mvh. Joachim

Flere spørger ind til forliget med bagmændene

Forliget betyder, at bagmændene indvilger i at betale 1,6 milliarder tilbage til Danmark. Men der er betingelser.

De får lov at trække deres udgifter fra, i forbindelse med at de har søgt om at få udbytteskat tilbage fra Danmark. Og det er ikke småpenge, der er tale om. De siger, de har haft udgifter for mere end en milliard kroner.

Skattestyrelsen må ikke omtale bagmændene på en måde, der kan skade deres omdømme, og der er flere andre ting. Hvis for eksempel medier forsøger at få indblik i aftalen, eller at den bliver offentliggjort, skal Skattestyrelsen omgående tage kontakt til bagmændene for at koordinere, hvordan man undgår offentliggørelse.

Mvh. Morten, Thomas og Joachim

Spørgsmål

Mona:

Hvad tror I, er grunden/grundene til at Skat ikke prøver at få det fulde beløb tilbage?

Svar:

Den oplagte forklaring er, at Skat ikke tror, at man kan få alle pengene tilbage fra bagmændene. Derfor har de valgt at sagsøge dem, der hjulpet bagmændene med at trække penge ud af den danske statskasse.

Spørgsmål

Hansen:

Skarp dokumentar. Tak. Ved man, eller har man en fornemmelse for, om der er danske virksomheder eller personer involveret i svindlen?

Svar:

Det danske advokatfirma Bech-Bruun har rådgivet North Channel Bank, den tyske bank, der er ejet af de to bagmænd Matthew Stein og Jerome Lhote, og som er blevet brugt til at trække penge ud af Danmark.

Bech-Bruun siger selv, at de blot har rådgivet om reglerne i Danmark. De tager skarpt afstand fra den formodede svindel og afviser, at de har blåstemplet det, der er foregået.

Ingen andre selskaber er ifølge vores oplysninger involveret.

Mvh. Morten, Joachim og Thomas

Spørgsmål

Felix Behrend:

Hej Morten. Kunne I ikke skrive til nogle amerikanske medier? Fortæl dem om det med Larosa, så det bliver en stor sag i Amerika og bagmændene får kolde fødder.

Svar:

Vi har samarbejdet med den tyske avis Süddeutsche Zeitung og det belgiske magasin Knack. De har begge skrevet artikler om de samme bagmænd. Indtil nu har ingen amerikanske medier skrevet om sagen.

Vi er løbende i kontakt med flere amerikanske medier, der interesserer for sagen.

Mvh. Thomas, Joachim og Morten

Spørgsmål

Stine:

Sidder der nogle personer hos SKAT, som godkender ansøgninger om tilbagebetalingerne af udbytteskat, eller foregår det elektronisk?

Svar:

Indtil 2015 sad der én person og udbetalte udbytteskat uden at tjekke noget som helst. Da Skat i 2015 opdagede den formodede svinden - efter et tip fra udlandet - var de i fuld gang med at oplære flere til at udbetale pengene og ikke til at kontrollere anmodningerne.

Nu er der omkring 100 personer ansat i afdelingen, der skal tjekke ansøgninger om refusion af udbytteskat. 

Mvh. Morten, Joachim og Thomas

Spørgsmål

Kurt Bo:

Ved man, om bagmændene har betalt skat i USA af de penge de har taget fra den danske stat? Hvis ja, er der så mulighed for at Danmark kan få dem udbetalt af USA, hvis svindel bliver bevist?

Svar:

Det fremgår af tidligere udkast til forliget, at indkomstskat i USA også er blandt de udgifter, som bagmændene kan trække fra. 

Det er dog ikke udspecificeret i den endelige forligsaftale, men her er det formuleret sådan, at alle udgifter bliver trukket fra. 

Mvh. Morten, Joachim og Thomas

Spørgsmål

Lasse Sørensen :

Godt arbejde Morten & Co. Hvordan kan staten indgå et forlig, når der efterforskes i sagen? ..og største respekt til whistleblower.

Svar:

Skattestyrelsen kan sagtens indgå et forlig i en civil sag, mens politiet efterforsker straffesagen. 

De to ting kører uafhængigt af hinanden.

Mvh. Morten, Joachim og Thomas

Spørgsmål

Michael:

Har i taget stilling til den afvisning skattestyrelsen har udsendt som pressemeddelse igår, og eventuelt et svar dertil?

Svar:

Tak for spørgsmålet, som er vigtigt. Vi har skrevet hele artikler om det.

Du kan læse her og her.

Mvh. Morten, Joachim og Thomas

Spørgsmål

Morten:

Fantastisk program! Jeg vil egentlig bare spørge dig, Morten, om vi kunne forvente nye afsløringer, undersøgelser eller svindler i den nærmeste fremtid?

Svar:

Vi er i fuld gang med nye afsløringer. Vi er i fuld gang med flere sager i øjeblikket - og det kommer ikke til at gå stille for sig.

Mvh. Morten

Spørgsmål

søren kristensen:

Er der noget, der tyder på, at bagmændene har brudt amerikansk lovgivning? Mvh. Søren

Svar:

Vi ved fra kilder med kendskab til politiets efterforskning, at amerikanerne overvejer at retsforfølge bagmændene for skattesvindel og hvidvask.

Men der er endnu ikke truffet en endelig beslutning fra politiets side.

Spørgsmål

Maria Skjoldbjerg Fyhn:

Hej Morten, Joachim og Thomas. Jeg har egentlig ikke nogle spørgsmål, men vil blot sige 'super godt arbejde, gutter'. Jeg tager virkelig hatten af for jeres indsats. I er mega seje! Keep up the good work :) Mvh Maria

Svar:

Tusind tak, Maria. Det betyder meget for os, at I giver udtryk for jeres holdning til programmet.

Mvh. Morten

Spørgsmål

Signe Gad:

Hej alle 3. Har insiderne fortalt jer noget om årsagen til, at de har givet deres viden videre til jer? Kan der være andet end moralske skrupler? Hvordan har I det med at de nu kan være i farezonen?

Svar:

Insideren fortæller, at han har et stort behov for, at de rette bagmænd bliver udpeget og stillet til ansvar.

Vi har hele vejen igennem gjort os store anstrengelser for at beskytte vores anonyme kilder, netop fordi de har meget på spil.

For eksempel har vi kun kommunikeret med dem på krypteret mail. De er indforstået med, hvordan de er blevet sløret i programmerne.

Spørgsmål

Jørgen Larsen:

Vil bare spørge hvad sker der så nu? Især når den dumme danske stat har skrevet under på at de ikke vil retsforfølge de slemme drenge. Desuden vil jeg gerne sige at i er mega dygtige og modige. Mvh Jørgen

Svar:

Det er op til Bagmandspolitiet at vurdere, hvorvidt der kan rejses en straffesag mod bagmændene. Det har de mulighed for, uanset om bagmændene har indgået et forlig om at betale en del af pengene tilbage til Danmark. Men det er aldrig tidligere sket, at en amerikansk statsborger er blevet udleveret til Danmark, siden Danmark i 2003 fik en udleveringsaftale med USA. Så det er nok op ad bakke.

Så er der muligheden for at rejse en sag i USA, men det er den amerikanske anklagemyndighed, der i så fald skal rejse en sag for brud på amerikansk lovgivning.

I forhold til forliget har to statsrevisorer i dag besluttet, at Rigsrevisionen skal kulegrave forløbet omkring forliget.

Der er kommet mange spørgsmål

Der er mange, der skriver og stiller spørgsmål, tusind tak for det. Selv om vi gerne vil svare på alle spørgsmål, så er det svært at nå det hele, så I må være lidt tålmodige. Vi forsøger at lave nogle opsamlende svar hen ad vejen.

Første interview med Skattestyrelsen

Spørgsmål

kim:

Hej Morten. Først tak for dine gode programmer ,når I afslører plattenslagere. Fik i nogensinde svar på de spørgsmål, I stillede til SKAT på pressemødet? Med venlig hilsen Kim

Svar:

Hej Kim.

Skattetsyrelsen stillede tidligere på aftenen op til interview for første gang i sagen. Vi bringer et kort uddrag i Nyhederne 21:30. Interviewet kan snart ses i sin fulde længde på TV2.dk

Mvh. Morten, Thomas og Joachim

Hvad gør politiet nu? Det spørger flere brugere til.

Politiet foretager deres egen efterforskning, som nu har varet i mere end fire år. Der er ikke nogen af bagmændene, der er sigtet eller tiltalt af politiet. Vi har flere gange forsøgt at få bagmandspolitiet til at fortælle om, hvordan det går med efterforskningen, men politiet er meget lukkede. For nogle dage siden skete der imidlertid det, at den tyske bank, der har været omdrejningspunkt for sagen, blev dømt af retten i Glostrup. Banken indrømmede at have medvirket til groft bedrageri. Det er interessant, fordi bagmændene, som ejer banken, over for Skattestyrelsen siger, at de IKKE har gjort noget forkert. Det er første gang, en domstol har vurderet, at det, der er foregået, er bedrageri.

- Morten, Thomas og Joachim

Hvordan blev du involveret i efterfoskningen?

Spørgsmål

Dan lorenzen:

Hej Morten. Hvordan gik det til du blev involveret i efterforskningen (sagen) og hvorfor? Mvh Dan

Svar:

Jeg blev inddraget i sagen i foråret, da Thomas og Joachim kom med al deres dokumentation. Min opgave var at stille bagmændene til ansvar for rullende kameraer - og jeg skal love for, at det blev noget af en rejse. 

Hvordan det var at stå foran bagmændene?

- Det var en laaaaaang ventetid i bilen foran huset, hvor en af bagmændene bor. Vi tog derhen om aftenen og sørgede for at få en god parkeringsplads til vores bil, så vi var sikre på at have et sted, hvor vi kunne vente. Vi var faktisk ved at opgive, da vi så, at nogle familiemedlemmer var hjemme. Dagen efter kom vi tilbage tidligt om morgenen og ventede i mange timer, før bagmanden pludselig dukkede op om eftermiddagen. Vi var heldige, at han ikke blev samlet op af en bil, eller selv havde en bil holdende foran sin hoveddør. Så havde vi ikke haft en chance for at få ham i tale.