Nyheder

36-årig kæmper for dyrs frihed - med både lovlige og ulovlige metoder

Casper Hilt tager rundt i Europa med bevægelsen 'Meat The Victims'. De bryder ind på gårde og filmer dyrenes forhold, som han mener er uacceptable.

Politibilerne var allerede parkeret foran gården. Alligevel stormede Casper Hilt forbi betjentene og hen til sidedøren i svinestalden. Indenfor filmede han de mange grise, som stod adskilt af tremmer langs væggene, og sendte samtidig live på Facebook.

- Casper Hilt her. Jeg er taget med 'Meat the Victims' til en grisefarm i Holland, hvor jeg vil vise jer, hvordan det ser ud for grisene herinde, sagde han til sine 12.000 følgere.

Han var lettet over at være kommet forbi politiet og have nået sit mål, men trist over det syn, der mødte ham. I et hjørne lå en nyfødt griseunge alene og rystede. Ved siden af lå en griseunge, der allerede var død, og i bure langs væggene stod grise en efter en. Hvor længe han fik lov til at blive i stalden, vidste han ikke, så han ville udnytte tiden.

Opsagde job og lejlighed for aktivismen

I programmet 'Bech og de ekstreme aktivister' er den tidligere politimand Kristian Bech med Casper Hilt på rejser, hvor dyreretsaktivisten deltager i både lovlige og ulovlige aktioner for dyrenes rettigheder. Casper Hilt bryder loven, fordi han mener, det er det rigtige at gøre.

Casper Hilt har været vegetar, siden han var teenager, og beskriver sig selv som en, der altid har været glad for dyr. For seks år siden begyndte han lidt ved et tilfælde at undersøge, hvordan uldindustrien fungerer, og det satte en lavine i gang.

- Jeg opdagede pludselig, at der var dyremishandling i alle industrier, hvor dyr indgår. At tyrekalve bliver skudt i mælkeindustrien, og at hanekyllinger bliver slået ihjel, lige efter de er kommet ud af ægget, var bare nogle af de ting, som chokerede mig. Så fra den ene dag til den anden besluttede jeg mig for at blive veganer, siger Casper Hilt.

For mig vægter det at gøre det gode og det kærlige for dyrene højere, end om det er lovligt

Casper Hilt, dyreretsaktivist

Fire år efter Casper Hilt tog beslutningen om at blive veganer, sagde han både sit job og sin lejlighed op og viede al sin tid til at kæmpe for dyrs rettigheder. I dag har han base hos sin kæreste, der betaler mad og husleje, så det eneste, Casper selv betaler, er sin telefonregning og sine rejser rundt i Europa, hvor han sætter fokus på dyrs lidelser.

Klip af ko gik verden rundt

Samtidig med Casper Hilts beslutning om at begynde at leve vegansk opstod hans behov for at videreformidle de ting, han selv havde fået øjnene op for. Men han oplevede, at hans omgangskreds mødte ham med en mur af modstand.

- Der var mange, der ikke havde lyst til at høre om de her ting, jeg brændte for at fortælle. Både venner, kollegaer og familie sagde nej tak, når jeg for eksempel ville vise dem en video, hvor jeg syntes, dyr blev mishandlet. I den periode mistede jeg flere venskaber, fortæller Casper Hilt.

På trods af modstanden fortsatte han med at kæmpe for det, han troede på. Han delte flyers ud på gaden og skrev opslag på Facebook om fakta fra dyreindustrien. Jo mere han engagerede sig i debatten på de sociale medier, jo flere følgere fik han. Men det tog for alvor fart, da Casper Hilt blev aktiv ved slagtehuse med sit kamera.

18. maj 2018 stod han klar ved et slagtehus i Jylland med sit kamera, da nogle køer skulle ind og slagtes. Casper Hilt så, at en af malkekøerne ikke længere kunne stå på sine ben og derfor ikke selv kunne gå ind i slagtehuset. Koen blev ifølge Casper Hilt forsøgt aflivet på gårdspladsen, men da aflivningen gik galt, blev den flyttet med en truck, mens blodet strømmede ud af den.

Vegansk Dyreretsaktivist Casper Hilt viser blodig film af en malkeko, der blev slagtet, fordi den ikke længere kunne gå.

- Det er en af de mest voldsomme episoder, jeg har bevidnet. Det er virkelig den grumme bagside af mælkeindustrien, som folk ikke kender nede fra køledisken, siger dyreretsaktivisten.

Den video, Casper Hilt efterfølgende delte på de sociale medier, nåede ud til millioner af mennesker.

Ulovlig metode

Casper Hilt nøjes ikke kun med at gå til de lovligt arrangerede såkaldte vigils, hvor aktivister mødes foran slagterier og forsøger at komme tæt på de dyr, der skal slagtes. Han tager også ulovlige metoder i brug for at kæmpe for dyrenes rettigheder.

Det gør han sammen med bevægelsen 'Meat The Victims', som er startet af en kvinde i Australien. Bevægelsen kom til Europa i 2019, hvor aktivister i samlet flok og beskyttelsesdragter trængte ind på gårde i blandt andet England og Spanien. Casper Hilt har som den eneste dansker været med syv gange forskellige steder i Europa.

- Vi har ikke andre muligheder, hvis vi vil vise forholdene for dyrene. For mig vægter det at gøre det gode og det kærlige for dyrene højere, end om det er lovligt.

- Forholdene for mange af de dyr, vi møder i staldene, er lovlige, men fra mit synspunkt er de dybt kritisable. Jeg forstår ikke, at man kan behandle dyr på den her måde, siger Casper Hilt.

Anholdt

I grisestalden, hvor Casper Hilt tidligere sendte live på Facebook, nærmede klokken sig midnat. Casper Hilt var stadig indenfor, mens aktivisterne, der hele dagen havde stået udenfor og sunget, var ved at trække sig tilbage. Flere hundrede lokale havde i dagens løb samlet sig rundt omkring i laden for at vise deres støtte til svineavleren. De råbte slagord og hujede, og politiet tilbød at eskortere aktivisterne udenfor stalden væk, da stemningen tog til.

Casper Hilt og de andre aktivister inde i stalden fik også at vide, at politiet ville køre dem væk for at beskytte dem mod de lokale. Da aktivisterne sad i de mange politibiler, gik det op for dem, at de var blevet anholdt. Casper Hilt sad efterfølgende 18 timer i en isolationscelle.

- Det har jeg ikke det store problem med. Det er den risiko, jeg er villig til at løbe, når jeg gerne vil dokumentere dyrenes forhold. Det stopper mig helt sikkert ikke fra at gøre det igen, siger Casper Hilt.

Til november skal sagen om den ulovlige indtrængen for retten i Holland.

Se programmet 'Bech og de ekstreme aktivister' om veganer og dyreretsaktivist Casper Hilt torsdag klokken 20.50 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 Play.