Politik

Venstre har valgt ny formand og næstformand

Inger Støjberg blev valgt til ny næstformand ved Venstres extraordinære landsmøde om valg af ny formand og næstformand i Herning Kongrescenter , lørdag 21. september 2019.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Det skete der? Venstre valgte Jakob Ellemann-Jensen som ny formand for partiet og Inger Støjberg som ny næstformand ved et ekstraordinært landsmøde i Herning.

Støjberg vandt stort over Trane: En opbakning til fred og ro

Inger Støjberg blev valgt til ny næstformand, her med Ellen Trane Nørby ved Venstres extraordinære land

Inger Støjberg vandt stort over Ellen Trane Nørby i kampen om næstformandsposten i Venstre. Om det siger den nyvalgte næstformand:
 - Jeg ser det som en opbakning til, at vi skal have fred og ro, og nu skal vi stå sammen og se fremad, siger hun.

Lyn-analyse

Det var en overlegen sejr til Inger Støjberg - og et ret markant signal fra baglandet om, at Støjberg og hendes strømning skal præge partiet fremover. Inger Støjberg er valgt med et stærkt mandat. Ellemann gav udtryk for, at Ellen Trane skal have en toppost, men der sidder en masse ambitiøse folk, der skal være plads til. Eksempelvis en tidligere næstformand og formand. Men en gruppeformandspost kunne det blive.

 

Hjort efter opslidende forløb: En god løsning for Venstre

Venstres ekstraordinære landsmøde.

Den tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen var i det nu afsluttede formandsopgør en markant skikkelse. Tidligt i forløbet krævede han Kristian Jensens afgang som næstformand, og siden modtog han kritik for at puste til ilden.

Claus Hjort Frederiksen indrømmer, at forløbet har tæret på ham, men mener, at fløjkrigene nu er fortid:

- Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at den strid vil køre videre. Der er jo ingen, der ønsker sådanne sager.

- Jeg synes, vi har fundet en god løsning for Venstre. Jeg tror, Jakob Ellemann og Inger Støjberg vil kunne lægge en fornuftig kurs, og jeg tror også, at vi vil kunne få styrket partiet, så vi står i en stærk opstilling, når der kommer et valg næste gang. Så Mette Frederiksen skal ikke tro, at hun bare kan lægge sig til at sove, siger Claus Hjort Frederiksen.

Lyn-analyse

Han lover dem ingenting - andet end at han vil gøre sig umage. Og det slipper han fint afsted med. Ikke mindst fordi der kommer et ordinært landsmøde i november. Der skal han komme med nogle flere politiske budskaber. Men i denne sammenhæng svarer han jo på den umiddelbare bekymring: fløjkrigene. Og hvordan de skal arbejdere videre i Venstre. Dermed svarer han på spørgsmålene, der hang i luften, og støder ingen fra sig. Men ja, der sidder nogle journalister og andre politikere og venter på det konkrete.

 

Thulesen Dahl: Hvorfor måtte Jakob ikke få hele min videohilsen?

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl ønsker Venstres nye formandsskab tillykke på Twitter. Dog undrer han sig over, at dele af hans tale er blevet klippet ud af videoen, som blev vist på landsmødet. 

 

Partisekretær: Vi skal bekæmpe de røde - ikke os selv

Claus Richter til venstre sammen med den nye formand og næstformand i Venstre.

Venstres partisekretær, Claus Richter, er en af dem, der de seneste fem år har oplevet det formandsopgør i partiet på nærmeste hånd. Han har kaldt det det mest brutale, han har oplevet. Men med dagens valg af formand og næstformand er det nu slut, mener Claus Richter:

- Det kunne du mærke her i salen. Venstre vil fremad nu. Alle siger, at nu skal vi stå sammen om at bekæmpe de røde og ikke os selv.

- Med valget af formand og næstformand kan vi igen komme i gang med både det organisatoriske og politiske arbejde, som jo gik noget i stå henover sommerferien, siger han.

Haarder stemte på Trane: Jeg mener ikke, at hun tabte

Bertel Haarder under sin tale til fordel for Ellen Trane Nørby.

Bertel Haarder var en af dem, der gik på talestolen for at anbefale Ellen Trane Nørby som næstformand for Venstre. Alligevel afviser han efterfølgende, at han er skuffet over, at hans kandidat ikke vandt:

- Det er jeg ikke, for jeg mener ikke, at hun tabte. Jeg mener, at vi alle sammen vandt ved, at der blev en afstemning. Det var meget værdigt, og det betyder jo, at det er medlemmerne, der har bestemt det, i stedet for nogle få medier, siger han.

Kristian Jensen: To forskellige personligheder

Kristian Jensen ved Venstres extraordinære landsmøde.

Efter det ekstraordinære landsmøde har TV 2 talt med den nu tidligere næstformand Kristian Jensen. Han glæder sig over, at det nu er Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg, der står i spidsen for Venstre. 

- Det er to superskarpe kommunikatorer. Både Jakob og Inger er gode til at skære et budskab ud, så det går rent hjem. Det er en klar styrke i forhold til den måde, som politik fungerer på i dag. Samtidig er de to forskellige personligheder. Det tror jeg også får Venstre til at favne bredere, siger han.

Lykønskninger til nyt formandsskab

Det strømmer ind med lykønskninger til Venstres nye formanddsskab på de sociale medier. Her er et uddrag.

 

 

 

 

 

 

 

Ellemann: Jeg tror, det bliver godt, det her

Efter en videohilsen til den nye formand Jakob Ellemann-Jensen fra alle partiformændene for Folketingets partier, træder Jakob Ellemann-Jensen nu op på talerstolen igen. 

- Kære Inger, stort tillykke. Jeg tror, det bliver godt, det her. Jeg glæder mig til samarbejdet, siger han blandt andet. 

- Jeg håber, vi kan bevare den optimisme og fremsynethed, som det er set i dag. 

- Nu begynder arbejdet. Vi skal fra hus til hus. Vi skal overbevise danskerne om, at Venstre bliver danskernes førstevalg. Det bliver godt, det bliver hårdt. Vi ses til november, slutter Ellemann sin tale.

Venstre mødes igen til landsmøde 16.-17. november. 

Ellen Trane: Vi skal bakke op om Inger og Jakob

Inger Støjberg blev valgt til ny næstformand.

Ellen Trane Nørby får nu ordet: 

- Et kæmpe tillykke med Jakob og Inger, som vores nye makkerpar i spidsen for Venstre. Vi har været rundt i landet. Ét tema er gået igen. Vi skal stå sammen, og vi skal fremad sammen, siger hun.

- Vi skal stå sammen som Venstre. Bak op om Inger og Jakob, men mest af alt vores parti. Jeg gav tilsagn om, at jeg ville være en god taber. Jeg håber også, I står ved det, I gav tilsagn om. Vi har forventninger til jer. Tillykke med valget. Jeg glæder mig til at være en del af et samlet Venstre, der skal fremad.

 

Støjberg takker Trane for en god valgkamp

Inger Støjberg går på talerstolen og takker for støtten.

- Vi har i dag endegyldigt sat punktum i den svære tid. Nu skal Venstre stå sammen. Nu begynder arbejdet med at få samlet den borgerlige familie og fået fornyet vores organisation. Jeg kan ikke love, at det hele er på plads til næste landsmøde. Men vi lover at tage fat på arbejdet på mandag.

- Tak til Ellen for en god valgkamp. Du og jeg har jo set mere til hinanden de seneste uger, end du har set til din familie. Det siger noget om dit engagement, at du kan holde ud at være sammen med mig mere end din familie. Du er en kapacitet for Venstre, og vi skal bruge alle dine evner, siger hun.

Resultatet er på vej - folk opfordres til at blive i salen

Venstre afholder extraordinært landsmøde for at vælge ny formand og næstformand i Herning Kongrescenter, lørdag d. 21. september 2019.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Resultatet er endnu ikke klar, men medlemmer opfordres til at blive i salen, mens stemmerne bliver talt endeligt op.

Afstemningen er nu slut

Karsten Lauritzen ses her ved Venstres extraordinære landsmøde om valg af ny formand og næstformand i Herning Kongrescenter , lørdag 21. september 2019.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Afstemningen om næstformandsposten er nu afsluttet. Cirka klokken 12:40 forventes et resultat.

Det vil blive meddelt, efter at medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, Morten Løkkegaard, har holdt tale.

Fordelingen af stemmer vil også blive offentliggjort.

Nu skal der stemmes

Der stemmes ved Venstres extraordinære landsmøde om valg af ny formand og næstformand i Herning Kongrescenter , lørdag 21. september 2019.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Nu bliver stemmerne samlet ind i salen. Der er tale om en hemmelig afstemning blandt de delegerede.

Snakken begynder at summe ved bordene. Mange synes at have bestemt sig, men ved enkelte borde diskuteres der også med fagter. Stemmerne samles ind i mørkeblå Venstreposer.

Støjberg: Vi skal være stolt af at være Venstre-folk

Inger Støjberg fortæller en anekdote om en VU’er, der trods massive tømmermænd fra weekendens landsmøde i ungdomspartiet havde stillet hende et godt spørgsmål på den turné, formanden og næstformandskandidaterne netop har været på. Den høster prompte grin og klapsalver.

- Vi skal være stolte af at være Venstre-folk. Vi skal gøre Jakob til statsminister. Tak for ordet, slutter Inger Støjberg.

Støjberg: I ved, jeg er en kriger

Støjberg

- Venstre er ikke ét liberalt parti. Venstre er Danmarks liberale parti, siger Inger Støjberg til klapsalver i salen.

Hun opfordrer til sammenhold i partiet. 

- Vi skal gøre Jakob til statsminister. Om end ikke fysisk, så vil jeg mentalt bære dig ind i det statsministerium, siger Inger Støjberg. 

- I kender mig. I ved, jeg er en kriger, jeg er også en værdikriger. Jeg går altid i krig for Venstres politik. Og jeg er ikke en fløjkriger. Der skal ikke være fløje i Venstre, men der skal være plads til forskellighed. VI skal passe på med at trække personlighederne ud af hinanden.

Hun påpeger, at hun vil udgøre et stærkt makkerskab med Ellemann, fordi de ikke er ens.

Støjberg: I ved, hvor I har mig

Støjberg

- I ved, hvor I har mig, siger næstformandskandidat Inger Støjberg (V) i sin tale, før at Venstre skal tage valget om, hvem der sammen med Jakob Ellemann-Jensen skal stå i spidsen for partiet.


 - Det har gjort ondt på mig at se vores parti den forfatning, vi har været i. Fløjkrige og magtkampen har været ved at rive os midtover. Derfor ved jeg, at i dag kommer til at markere en ny start, siger hun videre.
 

Inger Støjberg går på scenen

Støjberg.

Nu fortsætter kampen om næstformandsposten i Venstre med Inger Støjberg, som er valgt i Skive. Efter en kort introduktionsvideo er hun nu på talerstolen. 

- Vores parti har været i en ekstraordinær situation. Det har gjort ondt på mig, siger hun blandt andet.

Haarder: Ellen kan være lige så barsk som Inger, men hun kan også favne

- Hvis I vælger mig til næstformand i dag, så vil jeg kæmpe for, at vi ikke blot har valgt en ny formand i dag, men også Danmarks kommende statsminister, siger Ellen Trane Nørby, inden hun takker for ordet og opbakningen.

Efterfølgende giver hun ordet til partifæller, som vil tale hendes sag som næstformand over for de delegerede. Den første er Mette Bossen Linnet fra Region Syddanmark. Den næste er partiets mangeårige folketingsmedlem Bertel Haarder.

- Ellen kan være lige så stædig og barsk som Inger, men hun kan også favne. Stem på Ellen og husk, at den der bliver valgt, bakker vi alle op om, så vi kan gå fremad sammen, siger Bertel Haarder.

Ellen Trane går rundt og taler blandt de delegerede

Ellen Trane.

Ellen Trane fortsætter med at træde ned fra talerstolen, og i stedet bevæger hun sig nu rundt i salen, mens hun fortæller, hvad hun vil gøre som næstformand for Venstre.

- Vores globale frihedskamp som Venstre og som liberale er både en kamp for demokratiet og mod tyranniet, siger hun.