Sådan blev milliarder af kroner trukket ud af Danmark

Små pensionsfonde, selskaber i skattely, en bank i Tyskland og mellemmænd i London blev brugt til at trække penge ud af statskassen.

Netværket bag udbyttesagen har benyttet sig af små pensionsfonde og skattelyselskaber til at dræne den danske statskasse for milliarder af kroner.

Myndighederne kalder sagen svindel

Fra 2012 til 2015 mistede Danmark 12,7 mia. i skandalen om udbytteskat. Myndighederne betragter sagen som svindel, hvilket det derfor bliver omtalt som i denne artikel. Ingen af de m√¶nd, vi omtaler, er tiltalt eller d√łmt i sagen.

Sagen kom frem i 2015, da Skat reagerede på tip fra whistleblowere fra Danmark og Storbritannien.

Skat nåede at udbetale 12,7 milliarder kroner, inden det blev opdaget.

Indtil nu har historien været, at den britiske finansmand Sanjay Shah, der bor i Dubai, stod alene som bagmand.

Internationalt samarbejde

Men en gruppe skatterådgivere i USA lod sig tilsyneladende inspirere af Shahs metoder og trak selv flere milliarder ud af den danske statskasse.

Det kan TV 2 afsl√łre i samarbejde med Politiken, det tyske medie S√ľddeutsche Zeitung og det belgiske medie Knack.

Herunder kan du se, hvordan pengene blev trukket ud af Danmark og f√• svar p√• de vigtigste sp√łrgsm√•l om bagm√¶ndene og myndighedernes efterforskning.

Bagmændene

Hvem er Matthew Stein?

Ejer af North Channel Bank i Tyskland og er bagmand i en gruppe, der har trukket over 4,1 milliarder kroner ud den danske statskasse via en lang række små amerikanske pensionsfonde.

Stein er 52 år og uddannet advokat. Bor på Manhattan med sin familie og har et sommerhus på Long Island. Han har arbejdet for KPMG som skatterådgiver, inden han startede sit eget firma med bagmand Jerome Lhote, der også har en fortid hos KPMG.

Hvem er Jerome Lhote?

Ejer af North Channel Bank i Tyskland og er bagmand i en gruppe, der har trukket over 4,1 milliarder kroner ud den danske statskasse via en lang r√¶kke sm√• amerikanske pensionsfonde.

Lhote oprindeligt fransk, men har boet i USA i over 20 √•r. Han er 45 √•r og uddannet i jura og √łkonomi fra franske universiteter. Bor p√• Manhattan med sin familie. Han har arbejdet for KPMG som skatter√•dgiver, inden han startede sit eget firma med bagmand Matthew Stein, der ogs√• har en fortid hos KPMG.

Hvad siger bagmændene?

Matthew Stein og Jerome Lhote har ikke reageret p√• den dokumenation, de har f√•et forelagt af TV 2 og vores partnere p√• Politiken, S√ľddeutsche Zeitung og Knack.

Metoden til at trække penge ud

Hvordan blev milliarderne trukket ud?
  1. Bagm√¶ndene fik en person til at oprette en lille pensionsfond, inds√¶tte cirka 6.000 kroner p√• en tilh√łrende konto og afgive kontrollen ved at underskrive en fuldmagt
  2. Pensionsfonden indgik samtidig et partnerskab med et selskab i skattely, som p√• papiret investerede i danske aktier
  3. P√• baggrund af de investeringer, som Skattestyrelsen og Bagmandspolitiet betegner som fiktive, fremstillede bagm√¶ndene dokumenter, der viste, at de havde betalt skat af udbyttet p√• aktierne i de danske selskaber
  4. Bagmændene sendte dokumenterne til Skattestyrelsen gennem en mellemand, og herefter udbetaltes pengene fra Danmark. I gennemsnit fik de små pensionsplaner udbetalt over 50 millioner kroner.
  5. Aftalen var, if√łlge en insider, at bagm√¶ndene fik 95 procent, pensionsfondsindehaveren 5 procent.
  6. Forl√łbet gentog sig i 80 pensionsfonde, der n√•ede at tr√¶kke 4,1 milliarder ud, inden Skat opdagede, hvad der foregik.

Svindelnummeret

Hvordan begyndte det?

Sagen om svindel med udbytteskat mod Danmark stod p√• fra 2012 til 2015. I perioden mistede Danmark 12,7 milliarder kroner, der if√łlge Skattestyrelsen og Bagmandspolitiet blev udbetalt p√• baggrund af fiktive aktier.

 

Hvem er hovedpersonerne?

Svindelsagen mod Danmark er inddelt i flere grupper. De to st√łrste grupper har trukket omkring 12 milliarder kroner ud af den danske statskasse.

Her tegner britiske Sanjay Shah og hans netv√¶rk sig for 8 milliarder. North Channel Bank-gruppen, der har Matthew Stein og Jerome Lhote som bagm√¶nd, har v√¶ret involveret i udbetalinger for 4,1 milliarder kroner.

Flere af Shahs tidligere ansatte har arbejdet for North Channel Bank-gruppen, ligesom North Channel Bank-gruppen var tidligere kunder hos Shah.

Hvorfor udbetalte Skat milliarderne?

Fordi de ikke unders√łgte, om de pensionsfonde, de udbetalte pengene til, havde ret til pengene.

P√• papiret havde pensionsfondene ret til at f√• pengene udbetalt. De sendte dokumenter til Skat, hvor de h√¶vede at eje aktier for milliarder i de st√łrste danske selskaber. Aktierne havde givet udbytte, og derfor skulle Skat refundere udbytteskatten, fordi pensionsfondene - p√• grund af en skatteaftale mellem Danmark og USA - skulle betale skat i USA og ikke i Danmark.

Skat tjekkede aldrig oplysningerne.

Hvor mange personer har deltaget i svindlen?

Skattestyrelsen har sags√łgt 476 personer og selskaber i otte lande: USA, Storbritannien, Tyskland, Canada, Tyskland, Luxembourg, Malaysia, Dubai og Danmark.

Hvad fik stråmændene ud af det?

Bagm√¶ndene har trukket pengene ud af Danmark gennem en masse pensionsfonde, hvoraf mange var oprettet af familie, venner, bekendte, ansatte og forretningsforbindelser, der indsatte et lille bel√łb p√• en konto tilh√łrende pensionsfonden og skrev fuldmagter til bagm√¶ndene.

Privatpersonerne har, if√łlge en insider, f√•et omkring 1-2 millioner kroner for at stille deres pensionsfond til r√•dighed for netv√¶rket bag udbyttesagen.

Er Danmark det eneste land, der er blevet ramt?

Nej. Matthew Stein og Jerome Lhotes gruppe har også trukket omkring 520 millioner kroner ud af den belgiske statskasse, mens Sanjay Shah har trukket omkring 1,25 milliarder kroner ud af Belgien.

Derfor samarbejder Danmark med Belgien og flere andre lande om at efterforske sagen.

Politiets efterforskning

Er bagmændene på vej i fængsel?

Nej.

Endnu er ingen tiltalt, selvom sagen kom frem i august 2015 og sagen efterforskes på femte år.

En række personer og selskaber er dog sigtet af Bagmandspolitiet, der efterforsker sagen i samarbejde i et politisamarbejde med Tyskland, Belgien, Storbritannien og USA..

Hvad siger Bagmandspolitiet?

Aldrig har Bagmandspolitiet holdt kortene så tæt til kroppen.

Den eneste kommentar til TV 2 er, at man efterforsker sagen for at kortlægge, om der er begået noget strafbart.

Står Danmark alene med efterforskningen?

Bestemt ikke. Danmark er del af et Joint Investigation Team, der består af efterforskere og anklager fra Tyskland, Belgien, Storbritannien og USA.

Tyskland er det eneste land, der har tiltalt personer for svindel med udbytteskat - de tiltalte i Tyskland er dog ikke umiddelbart relateret til de 12,7 milliarder, der er forsvundet fra den danske statskasse.

Hvorfor får Danmark ikke udleveret bagmændene?

Bagmandspolitiet vil ikke svare p√• sp√łrgsm√•l om de amerikanske bagm√¶nd i den s√•kaldte North Channel Bank-gruppe.

De restererende bagm√¶nd i baseret i Dubai, der ikke har en udleveringsaftale med Danmark. Det g√łr det sv√¶rt at f√• fat i dem. Danmarks partnere i Storbritannien har dog udleveringsaftale med Dubai, og det kan v√¶re en mulighed.

Hvad risikerer bagmændene af straf?

Det kommer meget an på, hvor de bliver retsforfulgt og for hvad.

I Danmark og Belgien, som har mistet flest penge til Sanjay Shahs gruppe og Matthew Stein og Jerome Lhotes gruppe, er strafferammen meget lavere end i eksempelvis Storbritannien og USA, hvor straffen for √łkonomisk kriminalitet i meget alvorlige tilf√¶lde kan m√•les i √•rtier.

Bagmændenes forsvar

Hvad siger bagmændene til anklagerne om svindel?

Matthew Stein og Jerome Lhote er ikke vendt tilbage på TV 2's henvendelser, men Sanjay Shah og flere af hans ansatte har både offentligt og i retsdokumenter afvist at have gjort noget galt.

De henviser til, at de har r√•df√łrt sig med de bedste advokater i verden og p√• den baggrund gennemf√łrt aktiehandler, som var n√łdvendige for at kr√¶ve refusion af udbytteskat fra Danmark.

Handlerne er beskrevet i detaljer i retsdokumenter.

Hvad siger eksperter til bagmændenes forklaringer?

Mange advokater og rådgivere herhjemme er tilbageholdende med at blande sig i sagen om udbyttesvindel. Langt de fleste betragter det dog som svindel - ligesom Skattestyrelsen og Bagmandspolitiet.

Ingen danske eksperter har forholdt sig til bagm√¶ndenes egne, detaljerede forklaringer af handelsm√łnsteret.

Den tyske professor i international skatteret, Christoph Spengel, fra universitet i Mannheim har nærstuderet, hvad der skete i North Channel Bank, og han betegner det som 'simpelt bedrageri'.

Er nogen bagmænd havnet i fængsel?

Tyskland er det land, der er længst fremme i retssagerne mod personerne i sagerne om udbyttesvindel. Sagerne, der ikke er direkte relateret til Danmark, gik i gang tidligere i år i Bonn i Tyskland, hvor der er oprettet en særlig domstol til formålet.

Endnu er ingen fængslet.

Skattestyrelsens pengejagt

Hvor mange penge har Skattestyrelsen fået tilbage?

Der er indg√•et forlig for 1,6 milliarder kroner. Forel√łbig har Skattestyrelsen f√•et tilbagebetalt 950 millioner kroner. Det resterende bel√łb skal efter aftalen tilbagebetales over de kommende √•r.

Hvor meget regner Skattestyrelsen med at få hjem?

I marts 2019 meldte Skattestyrelsen ud, at man sk√łnner at f√• 5,5 til 6 milliarder kroner tilbage til statskassen.

Et par måneder efter blev et forlig på 1,6 milliarder offentliggjort.

Hvor store bliver advokatregningerne?

Skattestyrelsen forventer at bruge omkring 2,4 milliarder kroner på advokater til og med 2027.

Langt st√łrstedelen ventes at g√• til advokater i udlandet, hvor der er anlagt flere hundrede sager. 

Kammeradvokaten, det private advokatfirma, der har monopol p√• advokatopgaver for staten, sk√łnner at fakturere 370 millioner kroner for deres arbejde med sagen.

Danskere i udbyttesagen

Er der nogen danskere involveret?

Ingen danskere ser ud til at være direkte involveret i de netværk, der har trukket mange milliarder ud af statskassen.

Tidligere skattemedarbejder Sven J√łrgen Nielsen og Torben Wulff Dileng har f√•et f√¶ngselsdomme for at have trukket 37,5 millioner kroner ud af Skat i en sag, der ligger flere √•r f√łr den store sag.

Sven J√łrgen Nielsen har dog haft et venskabeligt forhold til Camilo Vargas Manzanera, en af Sanjay Shahs vigtige allierede i arbejdet med at tr√¶kke penge ud af Danmark, og Sven J√łrgen Nielsen er ogs√• sigtet i den store sag.

Har store danske advokatfirmaer ydet rådgivning?

Advokatfirmaet Bech-Bruun har i flere omgange rådgivet North Channel Bank, som ejes af bagmændene Matthew Stein og Jerome Lhote, om bankens ansvar ved at være depotbank for de pensionsfonde, der modtog penge fra Danmark.

R√•dgivningen har vakt kritik, og siden har Bech-Bruun tabt en sag i Advokatn√¶vnet, fordi firmaet p√•tog sig en opgave med at lave en advokatunders√łgelse af, hvad der skete i Skat i forbindelse med udbyttesagen.

Sagen er nu indbragt for byretten.

Har andre advokater rådgivet bagmændene?

Ja.

Skatteadvokaten Nikolaj Bj√łrnholm r√•dgav Sanjay Shah om reglerne for udbytterefusion, da han var partner p√• det danske kontor i det finske advokatfirma Hannes Snellman.

Han skiftede senere til Plesner, et af landets st√łrste firmaer. Her blev han fyret som partner, da sagen kom frem.

Advokatr√•det har unders√łgt Bj√łrnholms r√•dgivning og frikendt ham for en rolle i udbyttesagen.

Hvem arbejder for bagmændene i dag?

Advokatfirmaerne Lundgreens, TVC og Vistisen, Falk og Winther repr√¶senterer alle personer og selskaber, der er sags√łgt af Skattestyrelsen.

I straffesagen er Kåre Pihlmann forsvarer for Sanjay Shah, mens Andro Vrlic er forsvarer for Usha Shah, Sanjays Shahs hustru.

Advokat Anders Nemeth er forsvarer for Anne Stratford-Martin, der var adm. direkt√łr i Solo Capital, Sanjay Shahs selskab i London.

Det udbetalte Skat i svindelsagen på den tid, du har brugt på at læse artiklen

420,5

Svindlen toppede i 2015, hvor Skat nåede at udbetale over otte milliarder kroner fra januar til august, hvor svindlen blev stoppet. Det svarer til 420,50 kroner i sekundet.

Det udbetalte Skat i svindelsagen på den tid, du har brugt på at læse artiklen

-

420,5

Svindlen toppede i 2015, hvor Skat nåede at udbetale over otte milliarder kroner fra januar til august, hvor svindlen blev stoppet. Det svarer til 420,50 kroner i sekundet.