Dagens overblik: Millioner af unge over hele verden kræver handling

16x9
Cape Town, Sydafrika. OgsĂĄ her deltog unge i de globale klimademonstrationer. Foto: Nic Bothma / Ritzau Scanpix

Google bygger solcelleparker i Danmark, en sms har skabt frygt i København og omegn, og landsholdsanfører vil have ligeløn.

Det kræver meget træning at være en af verdens bedste unge windsurfere.

Så 13-årige Tobias Bjørnaa har sikkert ikke haft tid til at strejke i dag.

Det har til gengæld mange andre:

Unge klimastrejkede over hele verden

Aktivister tog dramatiske virkemidler i brug i Berlin.
Aktivister tog dramatiske virkemidler i brug i Berlin. Foto: Fabrizio Bensch / Ritzau Scanpix

Med tre dage til FN’s store klimatopmøde i New York gik millioner af unge verden over i dag på gaderne for at kræve en hurtigere indsats i kampen mod klimaforandringerne.

Det gjorde de i New York og i København. I Indonesien og Thailand. I Bangladesh. I Salomonøerne. I Uganda. Ja, selv i Ribe og Svendborg og flere andre danske byer.

Det hele er selvfølgelig ført an af den verdenskendte svenske teenager Greta Thunberg, som selv befinder sig i New York. Hvis du er interesseret i, hvordan man klimastrejker i Salomonøerne eller andre lande, kan du finde TV 2s dækning af begivenhederne i livebloggen her.

Det vil koste at have penge i banken

Jyske Bank indfører minusrente på formuer over 750.000.
Jyske Bank indfører minusrente på formuer over 750.000. Foto: Christoffer Hald Laursen / TV 2

Kunder i Jyske Bank med over 750.000 kroner pĂĄ kontoen skal til at betale for at have penge i banken.

Banken oplyste i dag, at den fra 1. december indfører en negativ rente på 0,75 procent for de privatkunder, der har så stor en formue.

Dermed går banken et skridt videre i forhold til for en måned siden, hvor den som første bank i Danmark indførte minusrente for privatkunder – det var dog kun for kunder med over 7,5 millioner på bogen.

Siden har både Den Europæiske Centralbank og Nationalbanken sænket renten, og det er Jyske Banks begrundelse for at sænke grænsen.

Hvis du googler ’solcelleparker i Danmark’, så finder du denne historie

Google bygger fem store solcelleparker i Danmark.
Google bygger fem store solcelleparker i Danmark. Foto: TV 2 Grafik

Google vil bygge solcelleparker for milliarder, og fem af dem af skal ligge i Danmark. Det meddelte den amerikanske it-gigant i dag.

De fem parker ved Rødby Fjord, Næstved, Gimming, Norddjurs og på Mors får en kapacitet på 160 megawatt, hvilket svarer til cirka 32.000 danske huse med soltag.

Anlæggene forventes at være i drift i slutningen af 2020, når Googles nye datacenter til 4,5 milliarder kroner ved Fredericia efter planen skal tages i brug.

Anfører retter blikket mod ligeløn

Selvfølgelig fortjener kvinder det samme som mænd, mener Pernille Harder.
Selvfølgelig fortjener kvinder det samme som mænd, mener Pernille Harder. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Skal mandlige og kvindelige fodboldspiller have lige meget i løn for at spille for det danske landshold? Den debat har kvindelandsholdets anfører, Pernille Harder, åbnet.

Hun ønsker, at spillerne får en aftale med fodboldforbundet DBU, som ligner dem, de har i Norge og Finland, hvor herrer og damer tjener det samme.

Men det er forkert at sammenligne kvindelandsholdet med herrelandsholdet, mener tidligere herrelandsholdsspiller Preben Elkjær, der nu er formand for DBU's Landsholdskomité.

Kæde-sms advarer om bandekrig

Rigspolitiet anerkender, at der er en konflikt mellem to grupperinger, der har ledt til flere
Rigspolitiet anerkender, at der er en konflikt mellem to grupperinger, der har ledt til flere "hændelser" det seneste stykke tid. Foto: Christoffer Hald Laursen / TV 2

I disse dage florerer en kæde-sms i København med advarsel om en voldsom bandekrig. Beskeden, der også er delt flittigt på sociale medier, advarer om en optrapning af volden.

- Der er erklæret krig i Valby, Nørrebro, Ishøj, Vanløse og Amager. Hold dig langt væk fra de områder, står der blandt andet i sms'en.

Og det er rigtigt nok, at der er en bandekonflikt igang mellem to grupperinger, men sms'en overdriver situationen, lyder det fra Rigspolitiet.

- I sms'en bliver der tegnet et særdeles voldsomt billede af situationen. Det er ikke et billede, som vi hos Politiet kan genkende, skrev Rigspolitiet på Twitter.

***

Det var ugens sidste nyhedsoverblik.

God weekend, og nyd det gode vejr.