Nyheder

Statens Serum Institut bag ny banebrydende metode til nyfødte

Nogle nyfødte kan ikke tåle modermælk, der eksempelvis kan give dem livsfarlige nyre- og leverskader. NIels Ahlmann Olesen / Scanpix Denmark

Den nye metode bliver torsdag præsenteret på en international konference i Kina.

Statens Serum Institut (SSI) har udviklet en ny metode til at teste nyfødte for en alvorlig og arvelig stofskiftesygdom, oplyser SSI i en pressemeddelelse.

Det drejer sig om sygdommen galaktosæmi, der gør, at nogle nyfødte ikke kan nedbryde galaktosedelen i mælkesukker. Hvis sygdommen ikke bliver opdaget i løbet af den første uge af barnets liv, kan den være dødelig på grund af blodforgiftning samt skader på nyrer og lever.

- Den nye metode er hurtigere og langt mere præcis end de eksisterende metoder til at screene nyfødte for galaktosæmi. Den kræver også færre ressourcer og er dermed billigere. Det skaber et godt grundlag for, at mange flere børn fremover vil blive screenet for galaktosæmi, oplyser sektionsleder i SSI Arieh Cohen.

I Danmark bliver et til to børn hvert år født med sygdommen. Der bliver født 124.000.000 børn på verdensplan hvert år. Det svarer til, at cirka 4100 børn bliver født med galaktosæmi på verdensplan om året.

Hæleprøve på nyfødte tester ikke for sygdommen

Det er Dansk Center for Neonatal Screening på SSI, der har udviklet den nye metode til at screene nyfødte for sygdommen. Screeningen sker i al sin enkelhed gennem en almindelig blodprøve, som den hæleprøve, alle danske børn får taget tre dage efter fødslen.

Lige nu er galaktosæmi ikke en af de sygdomme, der bliver testet for i hæleprøven, fordi den prøve, der indtil nu har været tilgængelig, har været for dårlig, siger afdelingschef i SSI David Hougaard til TV 2.

Det er Sundhedsstyrelsen, der skal beslutte, om hæleprøven i fremtiden skal teste for galaktosæmi.

På spørgsmålet om, hvorvidt man ved en hæleprøve blandt alle danske børn vil opdage flere tilfælde end et til to om året, lyder svaret:

- Det ved vi ikke, men med alle de andre sygdomme, som vi er startet med at screene for, finder man flere tilfælde, end man troede, der var, siger David Hougaard.

Metoden er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Neonatal Screening, ligesom den torsdag bliver præsenteret på en international konference i Kina arrangeret af den Internationale Sammenslutning for Neonatal Screening.

SSI har indgået et samarbejde med virksomheden Wallc OY, der er et finsk datterselskab til det amerikanske selskab Perkin Elmer Inc, om at markedsføre og producere den nye teknologi på verdensplan.