Dagens overblik: Henrik Sass trækker sig fra politik – skal arbejde med kapitalfonde

16x9
Henrik Sass Larsen stopper i dansk politik. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Tægedød ved danske strande, SAS-vikar sygemeldt og mand arresteret for bombeangreb på Skattestyrelsen.

Velkommen til dagens overblik.

Vi begynder med et "goodbye, farewell, auf wiedersehen, adieu" til dansk politik.

Henrik Sass Larsen har fået nyt job

Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen har fået nyt job og stopper i Folketinget.

I stedet skal Henrik Sass være direktør i DVCA, der er en brancheforening for venture- og kapitalfonde, hvilket, han mener, ligger "fuldstændig i forlængelse" af hans tidligere roller som både erhvervs- og vækstminister og som socialdemokrat.

Henrik Sass stopper ved udgangen af september. Han tiltræder sit nye job i begyndelsen af det nye år.

Vikar hos SAS blev truet af kolleger - nu er han sygemeldt

Længere tid med trusler, chikane og pres fra kolleger er blevet for meget for den vikar hos SAS Ground Handling, der har nægtet at melde sig ind i 3F. En episode, der tre gange har fået bagageportører i Københavns Lufthavn til at strejke.

Derfor er vikaren nu sygemeldt.

Vikaren har holdt ved sit medlemskab af IDA, og det har mødt modstand hos kolleger i lufthavnen, der har truet ham til at melde sig ind i 3F.

- De personlige omkostninger i denne sag har for længst overskredet et acceptabelt niveau, siger IDA-formand Thomas Damkjær Petersen.

Tægemassakre ved danske strande

Døde tæger på stranden.
Døde tæger på stranden. Foto: Sofie Bach

De danske strande minder i disse dage mange steder mere om en dyrekirkegård end en sandstrand. Heldigvis er det ikke Stephens Kings dyrekirkegård, hvor dyrene liver op igen. Men det bliver ikke meget mindre makabert af den grund.

Store flokke af Elasmostethus interstinctus på dansk en løvtæge – ligger nemlig døde i vandkanten flere steder i landet.

Massedøden skyldes, at tægerne er blevet blæst til havs, hvor de dør. Herefter bliver de skyllet op på land igen.

23-årig fængslet for bombeangrebet på Skattestyrelsen

En 23-årig svensk mand er blevet varetægtsfængslet frem til 24. september.

Manden er sigtet for i samarbejde med én eller flere gerningsmænd at have placeret og udløst bomben uden for Skattestyrelsens bygning 6. august. Han er desuden sigtet for at have kørt med en bombe fra Sverige til Danmark.

Den 23-årige blev anholdt i går aftes. Han havde siden 14. august været internationalt efterlyst.

Danmark ramt af kighosteepidemi

I 1961 indførtes vaccine mod kighoste i en blandingsvaccine med difteri og stivkrampe. Det medførte store kødannelser ved Statens Serum Institut.
I 1961 indførtes vaccine mod kighoste i en blandingsvaccine med difteri og stivkrampe. Det medførte store kødannelser ved Statens Serum Institut. Foto: Erik Gleie / Ritzau Scanpix

Statens Serum Institut melder, at der i øjeblikket er en landsdækkende kighosteepidemi med flere end tre gange så mange smittede som normalt. Stigningen i antallet af kighostetilfælde ses inden for alle aldersgrupper.

- Det er vigtigt, at forældre er opmærksomme på, at særligt helt små børn bliver vaccineret til tiden. Derudover kan uvaccinerede børn under 24 måneder, der har haft tæt kontakt med en person med kighoste, tilbydes forebyggende antibiotika, siger Afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut.

Vaccinen mod kighoste i en blandingsvaccine mod difteri og stivkrampe blev indført i 1961. Dengang skabte det kø ved Statens Serum Institut.

***

Og mens du ligger og slanger dig på sofaen, kan du tænke på de 31 slanger, der i går blev stjålet fra en privat samler på Sjælland.

Tak, fordi du læste med.