Nyheder

3F-formand efter sag om trusler: - Vores tillidsfolk gør et kanon stykke arbejde

Vi skal ikke true potentielle medlemmer, vi skal gøre os attraktive. Sådan var meldingen onsdag aften fra 3Fs formand i talkshowet 'Lippert'.

I Danmark har man ved lov ret til frit at vælge den fagforening, der passer en bedst.

Alligevel har retten til frit valg af fagforening været diskuteret heftigt den seneste uge, efter en vikar i Sas Ground Holding blev truet af en tillidsmand hos 3F Kastrup til at melde sig ind i deres forening.

Onsdag aften afviste formanden for 3F, Per Christensen, i talkshowet 'Lippert', at der er tale om en kultur i fagforbundet 3F.

- Nej, det er ikke en del af kulturen. Jeg har over en kvart million medlemmer i min butik. Jeg kan ikke garantere for, at alle altid opfører sig ordentligt, men det er på ingen måde kulturen i 3F.

- Systematisk problem

Opførslen fra 3Fs medlemmer og tillidsfolk har fået hård kritik fra flere borgerlige partier. Blandt andre fra Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh, som mener, at der bliver brugt systematiske bøllemetoder.

- Det er en myndighedsopgave at sikre, at frihedsrettigheder, herunder det frie fagforeningsvalg, bliver respekteret. Når vi ved, at der er et helt systematisk problem med, at 3F opfører sig utilstedeligt igen og igen, vil jeg bede ministeren komme med sine bud på, hvad man kan gøre ved det, siger Alex Vanopslagh.

Og selvom formanden for 3F mener, at der ikke er tale om en kultur, har flere 3F-brancheklubber i den forgangne uge bakket op om bagagemedarbejderne i lufthavnen, som tre gange valgte at strejke på grund af, at vikaren ikke ville melde sig ind i 3F.

Flere 3F-klubber ligefrem sagt, at der ikke er frit foreningsvalg på deres arbejdsplads, selvom det står i loven.

- Ked af det på vikarens vegne

Per Christensen mener, at hans tillidsfolk gør et fantastisk stykke arbejde for at organisere folk på arbejdsmarkedet, men pointerer, at man ikke skal true folk til at blive medlem af 3F.

Noget som nu har fået den pågældende vikar til at sygemelde sig.

- Lige så glad jeg er for at vores tillidsrepræsentanter gør et kanon stykke organiseringsarbejde, lige så ked det er jeg på vikarens vegne, at han bliver truet sådan, siger Per Christensen.

Loven er ens for alle

I en lydoptagelse fra 23. juli fortæller tillidsmanden fra 3F Kastrup, at i lufthavnen, der gælder 'jungleloven'.

- Du retter dig efter vores lov herude, siger næstformanden for bagagemedarbejderne i SAS i 3F Kastrup, der i lydoptagelsen kræver, at medarbejderen melder sig ind i 3F.

Men det var over grænsen, melder landformand Per Christensen nu, og henviser i talkshowet ’Lippert’ til, at han ikke kender til nogen særlig lov for medarbejdere i Københavns Lufthavn eller andre steder. Den må stå for den pågældende medarbejders egen regning, siger han.

- Der findes ikke andre love i lufthavnen, end dem der findes for dig og mig.

Det er jo en vild konsekvens det her har, at manden nu er sygemeldt?

- Ja, men det er sådan set ikke noget som jeg eller for den sags skyld medarbejderne i Kastrup har noget med at gøre.

Men er det ikke medarbejderne i Kastrups opførsel overfor ham, som nu har gjort, at han simpelthen ikke kan være på arbejdet mere?

- Jo, og der er måske også en arbejdsgiver ind over det, som ikke synes, det er særligt spændende at have ham gående.

Men nu er det jo ikke arbejdsgiveren, der har truet ham?

- Nej, og lad mig lige understrege, at jeg ikke synes, det er acceptabelt, at man gør det. Og jeg vil sige, at hvis jeg nu kunne få et halvt minut sammen med vikaren, så ville jeg sige, at jeg er rigtig ked af det på hans vegne, for vi skal ikke lave rekrutteringsarbejde på den måde, at vi truer potentielle medlemmer, det er en helt forkert vej at gå. Vi skal være attraktive for potentielle medlemmer.

Skidt sag for medlemstallet

Formanden medgiver, at det da bestemt ikke gavner medlemstallet med denne sag. Det skal gøres gennem saglig argumentation. Men han fastholder også vigtigheden af, at medlemmerne organiserer sig på arbejdspladsen.

- Den eneste grund til, at vi kan lave ordentlige overenskomster, det er, at vi står samlet som fagbevægelse.

- Men vi skal ikke true os til medlemmer. Vi skal gøre os attraktive, siger Per Christensen.

De sidste seks år er antallet af medlemmer i 3F faldet med omkring 48.000. Det viser tal fra fagforbundets hjemmeside.

Du kan se eller gense talkshowet 'Lippert' på TV 2 Play.