Sådan reagerer folk, når der smides affald i naturen: - Jeg vil anbefale dig meget hurtigt at samle det affald op

Hvert år fjernes der mange tons affald, der er efterladt i den danske natur. Men hvad gør danskerne, når de ser nogen smide med skrald?

Syv ud af ti irettesætter folk, der smider affald i naturen.

Sådan svarer danskerne i en ny måling, som Megafon har lavet for TV 2.

Vi satte os for at teste, om det var rigtigt.

Irettesætter du folk, hvis de smider affald, såsom plastik, dåser mm. i naturen?

TV 2 og Megafon stillede 1005 danskere spørgsmålet: 

Irettesætter du folk, hvis de smider affald, såsom plastik, dåser mm. i naturen?

  • Ja, det gør jeg ofte: 16%
  • Ja, det gør jeg af og til: 28%
  • Ja, men kun sjældent: 25%
  • Nej, det kunne jeg aldrig finde på: 8%
  • Kan ikke besvare spørgsmålet, da jeg ikke kan huske at have set folk smide affald i naturen, når jeg er til stede : 21%
  • Ved ikke: 1 %

Derfor sendte vi skuespilleren Clara Marie Rørsig i Dyrehaven ved Klampenborg og fik hende til at smide affald i skoven, imens vi fulgte hende med skjult kamera.

Der gik ikke lang tid, før hun blev stoppet.

- Jeg vil anbefale dig meget hurtigt at samle det affald op, lød det fra Lars Eriksen, der hurtigt henvendte sig til hende.

Faktisk var der kun 3 ud af 11 forbipasserende, der ikke kommenterede skuespillerens skødesløse omgang med sit affald. Hvilket stemmer overens med Megafonmålingen.

Iben Rask var også en af de personer, der gik hen til vores skuespiller.

- Det skal da ikke ligge i naturen? Er du klar over, hvor lang tid det tager for naturen at bryde det dér ned? sagde hun.

Mange tons affald i den danske natur

Men selvom en stor del af danskerne irettesætter folk, der smider skrald, ændrer det ikke på, at der hvert år indsamles tonsvis af affald i den danske natur.

I hele uge 38 sætter TV 2 fokus på affald og plastikforurening i anledning af den internationale ”oprydningsdag”, ’World Cleanup Day’.

Fakta om affald

  • Hvert år smides der 2,12 milliarder tons affald ud i verden. 
  • 242 millioner tons af affaldet er plastik.
  • I Danmark produceres der 11,7 millioner tons affald årligt (hvilket både tæller affald fra husholdninger, fabrikker, virksomheder med mere). 
  • Danskerne smider 610 kilo husholdningsaffald ud om året per indbygger. 
  • I Danmark bliver cirka halvdelen af vores affald genanvendt, mens den anden halvdel bliver brændt. 

Kilde: World Economics og Miljøstyrelsen 2016.

Hvert år smides der 2,12 milliarder tons affald ud i verden, og en del af det havner i naturen.

- Affald i naturen er et stort problem. Især plastikaffald, der ikke bare forsvinder af sig selv. Dyr kan skære sig på det eller spise det. Noget af det ender som mikroplast i vores havmiljø og ophobes på den måde i fødekæden, forklarer Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Foreningen arrangerer hvert år en affaldsindsamlingsdag ved blandt andet kyster og i skove med hjælp fra frivillige.

I foråret 2019 indsamlede de 156.000 kilo skrald, heriblandt 1,5 millioner cigaretskod og 110.000 aluminiumsdåser.

Det kan tage helt op til 1000 år at nedbryde plastik i naturen, alt efter hvilket materiale der er tale om.

Derfor så Maria Reumert Gjerding gerne, at industrien holdt lidt igen med brugen af plastik.

- Plastik er et fantastisk materiale, men der er brug for en stramning. Man skal tænke rigtig meget over, hvornår man bruger plastik, siger hun.

Faktisk kan det udløse en bøde på et sted mellem 1000-5000 kroner, hvis man smider affald i naturen. Men de uddeles ikke ret ofte, viser tal fra 2008-2015, hvor der kun blev uddelt 36 bøder.

Afstemning

Smider du affald fra dig i naturen?

Lommeaskebægere og andre løsninger

Den simple løsning på skrald i naturen ligger lige for: Lad være med at smide dit affald rundt omkring.

Men eftersom det endnu ikke har løst udfordringen, arbejder mange miljø- og klimaorganisationer på at finde løsninger, der kan gøre det nemmere at holde naturen ren.

For eksempel er der opfundet "lommeaskebægere", der skal gøre det nemmere for folk at komme af med deres cigaretskod. Det oplyser organisationen 'Hold Danmark Rent'.

- Der findes ikke ”one-fits-all” – altså en løsning på hele udfordringen. De bedste og mest varige løsninger findes ved at se på forhold omkring hver enkelt lokalitetstype såsom busstationer, byparker, indfaldsveje med mere og designe løsningerne efter disse, forklarer Anette Juul, projektleder i Hold Danmark Rent, i en mail til TV 2.

Så lang tid tager det at nedbryde cigaretskod og øldåser

Tilbage i Dyrehaven er det først og fremmest naturen og klimaet, folk tænker på, når de irettesætter skuespilleren. Line Kümmel, der også stoppede vores skuespiller, blev så irriteret, at hun selv tilbød at smide affaldet ud.

For hende handlede det ikke kun om at hjælpe klimaet, men også om oplevelsen af at gå i skoven.

- Vi ødelægger vores natur og fornøjelsen ved at være herude, sagde hun.

Er du i tvivl om, hvor lang tid det tager at nedbryde noget af det mest almindelige affald, der havner i naturen? Så læs med her:

Så lang tid tager det for naturen at nedbryde...

  1. Bananskræl: 4 uger

    Bananskræller og andet affald fra levende ting kaldes organisk affald. Men en ikke-økologisk banan er dog typisk overfladebehandlet med mughæmmende midler, og derfor kan en bananskræl faktisk ligge ret længe i naturen.

  2. Cigaretskod: 4 år

    Et cigaretfilter består af materialet celluloseacetat, som også bruges til at producere fotografisk film, og som er svært for naturen at nedbryde. Derudover afgiver cigaretskodder tungmetaller, tjærestoffer og nikotin.

  3. Tyggegummi: 5 år

    De fleste typer almindeligt tyggegummi er lavet af en syntetisk gummibase tilsat sukker eller sødestoffer.  Gummibasen består typisk af blandt andet råolie, plastik og en række kemiske stoffer.

  4. Ispinde: 10 år

    Undersøgelser viser, at ispinde er noget af det affald danskerne hyppigst smider. Men selvom ispinde er af træ, tager de lang tid at nedbryde på grund af overfladebehandlingen.

  5. Plastikposer: 400 år

    Plastikposer er typisk lavet af polyethylen; et syntetisk materiale, som er meget svært nedbrydeligt. Det er desuden et problem, når der smides plastikposer i naturen, da de kan ”kvæle” planteliv, ligesom dyrene kan komme til at spise dem.

  6. Aluminiumdåser: 500 år

    Dåsesodavand og -øl er lavet af metallet aluminium; en type metal, det kræver mange ressourcer at fremstille. Derfor skal dåserne hverken smides i naturen eller i skraldespanden – de skal direkte i pantautomaten, så de kan genanvendes.

  7. Glasflasker: 1.000.000 år

    Glas er lavet af sand, som tilsættes soda og kalk for, at det holder bedre og længere. Glas er altså et utroligt holdbart materiale.

Udredningen: Nogle af tingene på listen har ikke eksisteret i så mange år, at man har kunnet nå at kunne undersøge præcis, hvor lang tid det tager at nedbryde dem. Nogle af udregninger er derfor baseret på et estimat over, hvor lang tid det tager at nedbryde de enkelte dele af materialet. 

Kilder: Miljø- og Fødevareministeriet, Danmarks Naturfredningsforening, Kræftens Bekæmpelse, Plastic Change, Hold Danmark Rent, Miljøstyrelsen, Dansk Retursystem