Prideforperson skulle holde sit livs tale, men aftenen før måtte han skrotte den

16x9
Lars Henriksen går med i årets Copenhagen Pride-parade. Foto: TV 2

For de fleste er Pride-paraden en fest. Men for Lars Henriksen er den en kamp mod det had, der har sendt hans mand på flugt.

Lars Henriksen sad i et fly med kurs mod New York. Han havde allerede tilbagelagt et anseeligt antal kilometer i sommerens første bølge af Pride-parader.

Forude ventede den vigtigste.

New York World Pride skulle blive højdepunktet i Lars Henriksens aktivistiske karriere. Om få dage ville han – forpersonen for Copenhagen Pride - få overdraget værtskabet for verdens største Pride-begivenhed: World Pride 2021.

Jeg tror på, at al forandring koster noget, og man bliver nødt til at løbe en risiko en gang imellem

Lars Henriksen, forperson for Copenhagen Pride

Samtidig skulle han holde sit livs tale til lukkeceremonien midt på Times Square. Han glædede sig til at dele oplevelsen med sin mand, der kom hele vejen fra Istanbul, og som han ikke havde set i fem uger.

Men den tale, som Lars Henriksen havde planlagt at holde, endte i sidste øjeblik i skraldespanden. Natten før lukkeceremonien fik alvorlige uroligheder i netop Istanbul, Lars Henriksen til at skrive sin tale om.

’At være bøsse er mit liv’

Lars Henriksen har til daglig base i en lejlighed i det indre København, og lejligheden er fyldt med det, der dominerer Lars’ liv: Hans aktivisme.

Bogreolen bugner af politiske budskaber, overalt på væggene hænger homo-erotiske kunstværker, og hen over spisebordet troner en lysekrone med mandlige stenfigurer klædt i regnbueflag og havfruehaler. Lejligheden larmer. Det samme gør Lars Henriksen.

I hans verden er seksualitet, arbejde og privatliv nemlig tre ting, som altid følges ad.

Lars Henriksen kæmper for LGTB-personers rettigheder.
Lars Henriksen kæmper for LGTB-personers rettigheder. Foto: TV 2

- Jeg er jo bøsse, og det er jo mit liv. Det er svært at adskille det private fra det professionelle, for tingene hænger jo sammen for mig, siger han.

Og det har de gjort siden 2013, hvor Lars Henriksen takkede ja til posten som forperson i bevægelsen Copenhagen Pride. Hans mål er at gøre tilværelsen lettere for de unge mennesker, der, ligesom han selv blev i 80’erne, udsættes for fordomme og had på grund af deres seksualitet.

I stuen står en billedramme med én af dem, han kæmper for: Abduhrahman.

På flugt fra sin egen familie

Lars Henriksen mødte Abduhrahman på en ferie i Istanbul i 2016, og da de senere indledte et forhold, gik det hurtigt op for Lars, at noget var galt. Abduhrahman fortalte Lars, hvordan hans egen familie havde forsøgt at banke homoseksualiteten ud af ham. Hans mor havde brændt hans tøj, fordi hun syntes, det var for homo-agtigt. Og hans bror havde truet ham på livet med en kniv. Til sidst flygtede Abduhrahman fra familien, og i en periode levede han på gaden.

I dag bor han skjult for sin familie i en lejlighed i Istanbul, men hele tiden med en overhængende frygt for, at de finder ham. Oplevelserne har sat dybe spor – ikke mindst hos Lars Henriksen.

- Nu har jeg haft det her inde på livet og ved, hvad det gør ved ham. Det gør mig bekymret, at han pludselig kan risikere at stå i en vanskelig situation, hvor jeg ikke vil være der til at kunne hjælpe ham, siger Lars Henriksen.

Målet er at få Abduhrahman i sikkerhed i Danmark inden 2021 ved en familiesammenføring, så Lars Henriksen kan stå side om side med sin mand, når World Pride indtager København.

Forandring koster

Lars Henriksen ved, at han aldrig kommer til at møde sin svigerfamilie. Han er blevet oplært til ikke at reagere, hvis Abduhrahman pludselig løber fra ham på gaden i Istanbul, for så er der et familiemedlem i nærheden. Lars Henriksen har endda accepteret, at forholdet kun kan eksistere for nedrullede gardiner.

Alligevel nægter han at holde lav profil i sit professionelle virke.

- Jeg kan bruge min indignation og min frustration over den situation, vi er bragt i, som drivkraft til at skabe forandring og blive ved med at råbe op. Det er jo ikke kun for mig selv, jeg gør det. Det handler hele tiden om at give stemme til dem, som ingen har, siger han.

Den overbevisning driver hvert år Lars Henriksen til at rejse til de lande, hvor homoseksuelle har det allersværest. Her råber han højt i politiske debatter, holder taler med sprængfarligt indhold og marcherer i Pride-parader, som har historik for at blive angrebet af aggressive moddemonstranter.

- Jeg tror på, at al forandring koster noget, og man bliver nødt til at løbe en risiko en gang imellem. Alt aktivisme handler jo om synlighed, og jeg bruger mig selv som værktøj i den kamp, forklarer han.

Lars Henriksen holder tale til Copenhagen Pride 2019.
Lars Henriksen holder tale til Copenhagen Pride 2019. Foto: TV 2

Tåregas og gummikugler

På Times Square var det endelig blevet tid til det store øjeblik. Lars Henriksen stod klar på scenen ved talerstolen med hele Copenhagen Pride-holdet bag sig.

Han holdt publikum fast med øjnene, før han talte:

- Det er i tider som disse, at vi har brug for den her form for solidaritet, som vores fællesskab har vist under den her World Pride.

Publikum klappede.

Men da Lars Henriksen lagde an til at fortsætte, var det med en helt ny tale, som først var blevet skrevet sent om natten. Her havde han fået nyheden om, at Pride-aktivister i Istanbul havde trodset regeringens forbud mod at afholde Pride. Aktivisterne havde stolt ladet deres regnbueflag vaje i gaderne, men var blevet stoppet af kampklædte betjente, som kom stormende mod dem og ryddede gaderne med tåregas og gummikugler.

Lars Henriksen tog en dyb indånding fra talerstolen:

- Det er for aktivisterne i Istanbul såvel som for alle andre LGBTI+-personer overalt i verden, som lever hvert minut af deres liv i fare, at vi er samlet her i dag. Vi kan ikke læne os tilbage og være vidne til uretfærdighed begået mod nogen af os.

Fra talerstolen forsikrede han publikum om, at World Priden i København ville komme til at gøre en forskel for de i miljøet, som har det sværest. Lars Henriksen blev sendt af scenen til jubelråb og klapsalver – ikke mindst af sin mand, Abduhrahman, som stod midt i menneskemængden.

Du kan møde Lars Henriksen i 'Bech og de ekstreme aktivister' torsdag klokken 20.50 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 Play.