Politik

Løkke taler for første gang, siden han trak sig

Hvad sker der? Efter mere end 14 dages tavshed fortalteLars Løkke Rasmussen søndag aften for første gang om den dramatiske lørdag i slutningen af august, hvor han trak sig som formand for Venstre. Det skete i et interview med TV 2 klokken 19.10. Se interviewet på TV 2 PLAY.

Hvorfor er interviewet interessant? Det var Danmarkshistorie, da Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen i slutningen af august trak sig som formand og næstformand for Venstre. Det skete efter en højdramatisk måned, hvor både baglandet og flere folketingspolitikere havde krævet en ny ledelse af partiet. I interviewet fortæller Lars Løkke Rasmussen, hvordan han oplevede forløbet.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Engell: Vi har ikke noget klart billede af, hvad Løkke nu vil

Selvom Lars Løkke Rasmussen lægger op til at fortsætte i dansk politik, er det usikkert, hvad han præcist vil. Det siger politisk kommentator Hans Engell, efter interviewet med TV 2. Lars Løkke Rasmussen er fortsat folketingsmedlem for Venstre, men hvilke ordførerskaber og politikområder han i fremtiden skal beskæftige sig med, ved vi ikke.

- Det fik vi ikke noget klart billede af, i det han sagde her, siger Hans Engell.

Analytiker: Løkke har ikke været en stærk formand

I interviewet med TV 2 fortæller Lars Løkke Rasmussen, at der aldrig har været et delt formandsskab i Venstre, og at det hele tiden har været en myte. Han brugte ellers selv ordet "formandsskab", da han selv og Kristian Jensen i 2014 efter den såkaldte tøjsag i 2014 besluttede sig for at fortsætte som formand og næstformand. Og siden har Kristian Jensen fortalt, at han i flere tilfælde har ført sig tilsidesat af Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder, siger det meget om Lars Løkke Rasmussens lederskab, at der har været tvivl om rollefordelingen i toppen af Venstre.

- Det siger noget om, at Lars Løkke ikke har været en stærk formand, når den myte har floreret både internt og eksternt i medierne.

Engell: Ikke Løkkes ønske, at Jensen blev finansminister

I interviewet med TV 2, fortalte Lars Løkke Rasmussen, at han siden 2014 har taget særlige hensyn til Kristian Jensen, selvom han generelt har udnævnt ministre efter kompetencer. Ifølge politisk kommentator Hans Engell viser den udtalelse, at det ikke formentlig ikke var med Løkke gode vilje, at Kristian Jensen i 2016 blev udnævnt som finansminister.

- Hvis Løkke kunne vælge selv, var Kristian Jensen ikke blevet finansminister. Så var han formentlig fortsat som udenrigsminister, og så var det sandsynligvis blevet Peter Christensen (tidligere minister for Venstre, red.), siger Hans Engell.

Analytiker om Løkkes melding: Der var ikke mange, der havde lugtet det

I interviewet med TV 2 siger Lars Løkke Rasmussen, at han hele tiden har haft en plan om, at Jakob Ellemann-Jensen skulle tage over efter ham, og at det blandt andet var derfor, han gjorde ham til politisk ordfører tilbage i 2015. Men dengang var Ellemann ret ukendt i dansk politik, og ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder var der dengang ikke mange - hvis overhovedet nogen - i Venstre, der troede på Jakob Ellemann-Jensen.

- Der var ikke maange, der havde lugtet, at Ellemann skulle blive Venstres næste formand. Det var måske kun Løkke, hvis det passer, hvad han siger, siger Hans Redder.

Analytiker: Der er mange åbenlyse stikpiller til Kristian Jensen

Ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder talte Løkke meget om Kristian Jensen, selvom han ikke nævnte ham meget ved navn. Løkke afviste, at der har været et delt formandsskab i Venstre, og at det dermed ikke giver mening, når Kristian Jensen har følt sig tilsidesat. Han sagde også, at han følte sig sikker på, at han i 2014 havde slået Kristian Jensen i et kampvalg efter den såkaldte tøjsag, selvom det aldrig blev relevant.

- Der er mange åbenlyse stikpiller til Kristian Jensen i det her interview, siger Hans Redder.

Løkke ved ikke om han genopstiller ved næste valg

Venstres nu tidligere formand har ikke planer om at forlade politik forløbigt, siger han, men det betyder ikke nødvendigvis, at han genopstiller ved næste valg.

- Det har jeg ikke taget stilling til. Der er lang tid til næste valg, men jeg er et politisk menneske, siger Løkke.

Interviewet er nu slut.

Løkke vil ikke pege på ny næstformand

Lars Løkke Rasmussen vil ikke svare på, hvem han helst ser som ny næstformand for Venstre. Næste weekend bliver der kampvalg mellem Inger Støjberg og EllenTrane Nørby.

Løkke kommer ikke til Venstres ekstraordinære landsmøde

Lars Løkke Rasmussen dukker ikke op til Venstres ekstraordinære landsmøde næste weekend, hvor der skal vælges ny formand og næstformand. Han skal til Sverige, siger han.

Løkke havde ikke tænkt sig at blive en hel valgperiode

Løkke fortæller, at det aldrig har været hans plan, at han skulle sidde hele den indeværende valgperiode. Han ønskede at teste Mette Frederiksens holdbarhed og afprøve, om et bredt samarbejde var muligt, men var det ikke det, ville han gå efter noget tid.

- Hvis det viste sig, at hun var langtidsholdbar har det hele tiden været klart for mig, at jeg i en alder af 59 år  skulle stå i spidsen for Venstre om fire år.

Løkke: Jensen vidste, at han ikke kunne vinde

Lars Løkke Rasmussen siger i interviewet med TV 2, at han under Venstres efterhånden berømte hovedbestyrelsesmøde i 2014 var sikker på, at han ville vinde over Kristian Jensen. Mange forventede, at Kristian Jensen på mødet ville overtage magten efter den såkaldte tøjsag, der havde skabt stor utilfredshed i baglandet, og flere har siden spekuleret i, hvorfor det ikke skete. Ifølge Løkke var der på mødet ikke tvivl om, at der var opbakning til, at han skulle fortsætte.

- Kristian, du kan ikke vinde den her afstemning, sagde jeg til ham. Det var han enig i, og så lod vi være med at lave den afstemning, siger Løkke.

Efter mødet introducerede han begrebet "formandsskabet" i Venstre, hvor Kristian Jensen siden har følt, at han er blevet kørt ud på et sidespor. Løkke siger om det,at ordet "formandsskab" var en fortalelse og siden er blevet til en myte, og at der hele tiden kun har været en formand.

Løkke: Jeg har aldrig deltaget i en fløjkrig

Politiske iagttagere vurderer, at Lars Løkke Rasmussen afgang som formand hænger sammen med kulminationen på en fløjkrig mellem ham selv på den ene side, og Kristian Jensen på den anden. Det afviser Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg har aldrig selv deltaget i en fløjkrig, siger Løkke.

Løkke: Jeg har taget et særligt hensyn til Kristian Jensen

Lars Løkke Rasmussen siger til TV 2, at han har taget særligt hensyn til Kristian Jensen i løbet af de seneste år. De to havde et opgør i 2014, hvor Lars Løkke Rasmussen efter den såkaldte tøjsag endte med at blive som formand, selvom mange troede, Kristian Jensen ville tage magten. Det satte spor, siger Løkke.

- Når jeg har udpeget ministre, har jeg gået efter kompetencer, men jeg har taget et særligt hensyn til næstformanden, efter hvad der skete i 2014, siger Lars Løkke Rasmussen.

Løkke afviser ikke, at han kunne have vundet slaget

Lars Løkke Rasmussen afviser ikke, at han kunne have kæmpet sig igennem mødet i Venstres hovedbestyrelse lørdag den 31. august og overbevist hovedbestyrelsen om, at Venstre skulle have et fremrykket landsmøde i stedet for forretningsudvalgets ønske om et ekstraordinært.

- Hvis jeg fornemmer stemningen i hovedbestyrelsen var der ikke almindelig tilfreds, og jeg tror, der var mange der synes, det var forkert.

Men eftersom han følte, at Jakob Ellemann-Jensen var klar til at tage over, besluttede han sig for at gå, siger han.

Efter dramatisk møde overvejede Løkke, om han skulle blive

Lars Løkke Rasmussen kalder det et brud på "almindelig foreningsdemokrati", at et stort flertal i Venstres forretningsudvalg ikke ville have et fremrykket landsmøde, som han ønskede. Han forklarer, at han brugten natten mellem fredag den 30. august og 31. august til at overveje, om han kunne overbevise Venstres hovedbestyrelse dagen efter, men han opgav planen, fordi det kunne blive voldsomt. Derfor tog han beslutningen om at stoppe.

Løkke har hjulpet konen med at sælge rejser

Lars Løkke Rasmussen fortæller til TV 2, at han de seneste 14 dage har været i Danmark og Sverige med familien, og at han har hjulpet sin kone med en gammel drøm om at sælge rejser.

Interview med Løkke begynder om få minutter

Så er der kun få minutter, til TV 2s interview med Lars Løkke Rasmussen ruller over skærmen. Det begynder 19.10 og kan ses på TV 2, TV 2 NEWS og TV 2 PLAY.

Løkke traf beslutning om at gå, dagen før det skete

Lars Løkke Rasmussen fortæller til DR, at han traf beslutningen om at trække sig sent fredag aften den 30. august. Her stod det efter et møde i Venstres forretningsudvalg klart, at der ikke var flertal for Løkkes ønske om et fremrykket landsmøde, hvor han ønskede at diskutere Venstres politiske linje. Udvalget ønskede i stedet et ekstraordinært landsmøde med kun afstemning om formand og næstformand.

Det var dog først lørdag, at han meldte ud, at han trak sig, efter han om formiddagen forlod det fortsatte forretningsudvalgsmøde ad bagdøren. Han siger i interviewet med DR, at han måske godt kunne have overbevist Venstres hovedbestyrelse om sit ønske, men at det ville have kostet for mange "snitsår".

Løkke afviser at have et problem med Kristian Jensen

Der har længe været spekuleret i, at Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen har haft et dårligt forhold. Men direkte adspurgt afviser Lars Løkke Rasmussen, "at have haft et problem" med Kristian Jensen. Når han har ønsket, at Jakob Ellemann-Jensen skulle tage over, skyldes det, at han finder ham bedst egnet, siger han til DR.

Lars Løkke Rasmussen vil blive i dansk politik

I interviewet med DR fortæller Lars Løkke Rasmussen også, at han har tænkt sig at blive i dansk politik. Han er fortsat folketingsmedlem for Venstre og lægger ikke op til at trække sig. Direkte adspurgt afviser han også, at han vil starte et nyt parti, selvom han efter eget udsagn har fået mere end 800 opfordringer.

Løkke frygtede at sige ting, han ville komme til at fortryde

Lars Løkke Rasmussen forklarer i et interview med DR, hvorfor han forlod det dramatiske møde i Venstres forretningsudvalg i Brejning uden at tale med pressen, men kun på Twitter meddele, at han trak sig:

- Hvis jeg bare går ud og møder pressen spontant, så kommer jeg til at sige nogle ting, jeg vil fortryde, og som kan være til skade for både mig selv og mit parti, forklarer Lars Løkke Rasmussen i dag.