Vores jord

Piet giver et æbletræ til en helt særlig person i sit liv

 

Hvad skete der: Danskerne donerede penge til plantning af 914.233  træer i Danmark, da indsamlingsshowet ’Danmark planter træer’ blev sendt lørdag aften.

Hvad skal der nu ske: Der skal plantes træer rundt omkring i hele Danmark i en række kommuner, der allerede nu har meldt sig på banen med ledig jord til træplantning.

Du kan se hele showet på TV 2 PLAY.

Så meget blev der samlet ind

Danskerne har samlet ind til plantning af 914.233 træer, der skal plantes i hele landet.

I en hel uge har både virksomheder og danskerne doneret penge til ’Danmark planter træer’.

Du kan se højdepunkter fra showet i livebloggen nedenfor. Og se hele showet på TV 2 PLAY.

Manipulator forudser antal træer

Under showet har værterne, Mikkel Kryger og Puk Elgaard, givet den danske psykologiske manipulator og tv-vært Jan Hellesøe en mission: Kom med dit bud på, hvor mange træer der er samlet ind til om en halv time.

Han accepterede udfordringen og lagde sit gæt ned i en forseglet pose. Og efter 30 minutter kunne de to værter afsløre tallet. 631.458 træer lød den samlede donation på klokken 21.30.

Det betød også, at Jan Hellesøe kunne tørre den nervøse sved af panden. På sedlen, han havde skrevet en halv time forinden, stod nemlig 631.408 – 50 træer fra.

Se afsløringen i videoen ovenfor.

Her giver Piet et æbletræ til en helt særlig person i sit liv

Piet fra programmet ’De sjældne danskere’ er også med til at støtte ’Danmark planter træer.

Han ville gerne give et træ til en person, der har haft en stor betydning for ham. Hospitalsklovnen Stella.

- Når jeg har haft nogle svære situationer på hospitalet - når det har gjort ondt, så er hun der til at hjælpe mig. Hun skal have et æbletræ, for hun kan godt lide æbler, fortæller han.

Nu er der samlet ind til 631.458 træer

Danskerne har samlet ind hele ugen og aftenen til 'Danmark planter træer'. Indsamlingen er nu nået op på 631.458 træer ialt. Du kan se, hvilke kommuner, der har lagt billet ind på at få plantet træer her. 

Bedstemor planter 300 træer for at redde sine børnebørn

69-årige Elena Cervera Smith har plantet 300 træer på sin 4000 kvadratmeter store grund.

Hun er bedstemor til fem børnebørn og føler et stort ansvar for at efterlade en god planet til dem.  

- Der er mange i min generation, der først nu bliver klar over, hvor destruktivt vi har levet. Hvor meget vi har forbrugt. Jeg føler mig forpligtet til at kompensere, siger hun.

Derfor har hun plantet de mange træer, men hun er først lige begyndt. Hun håber på at kunne plante endnu flere. 

- Det føles jo som en lille bitte dråbe i havet, men hvis jeg ved, at der er andre, der også planter træer, så giver det ekstremt meget mening, siger hun.

Kan man være sikker på, at klimaforandringerne er menneskeskabte?

Kan man være sikker på, at klimaforandringerne er skabt af mennesker: 

Meteorolog Peter Tanev svarer på spørgsmålet: 

- Man kan ikke sige, at enkelthændelser skyldes klimaforandringer, men vi ved, at antallet af ekstreme hændelser er stigende. Varmerekorderne har hobet sig sammen inden for de seneste 20-30 år, mens der globalt set næsten ikke optræder kulderekorder.

Vi kan se, at der kommer mere ekstremt vejr, og det hænger hovedsageligt sammen med varme og højere fugtighed. Videnskaben har længe forudset udviklingen, og nu står vi midt i den. Det er svært at komme til andre konklusioner, end at der er en sammenhæng.

Læs Peter Tanevs svar på en række spørgsmål om klimaet her: 

Penge til 311.400 træer indsamlet indtil videre

Danskerne har kort før klokken 21 doneret penge, der rækker til at plante 311.400 træer.

Blandt bidragerne er kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. De har doneret 100.000 kroner til 'Danmark planter træer' via kronprinsparrets fond.

Danseren Mads Vad planter træer

Danseren Mads Vad er en af dem, der er med til at plante træer i Østjylland. Efter han for fire måneder siden blev far, har han og konen forsøgt at lægge deres liv om for at leve mere bæredygtigt – også selvom det ikke altid er den nemme løsning.

- Vi tog en beslutningen om, at vi gerne vil lære vores lille søn Sander, at det grønne og det klimavenlige er det naturlige og førstevalget og ikke noget, man tilvælger. Vi har blandt andet besluttet at købe en elbil, siger han.

Greta Thunberg sender hilsen til danskerne

Den 16-årige svenske klimaforkæmper Greta Thunberg har sendt en hilsen til danskerne og ’Danmark planter træer’.

- Jeg synes, det er godt, at I planter træer. Jeg har ikke hørt om det før, men det er helt sikkert et godt formål at plante træer, siger hun. 

Greta Thunberg har rejst verden rundt og opfordret verdensledere til at gøre en forskel for klimaet. Som bare 15-årig holdt hun en tale ved FN’s klimakonference, der blev verdensberømt.

Hør Tøsedrengene spille ”lillebroren” til storhittet 'Indianer'

Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen står bag kæmpehittet fra 80'erne ’Indianer’.

Men faktisk skrev de to sange om samme emne dengang. ”Lillebroren” til nummeret hedder ’Skoven falder’. Dengang havde de ikke regnet med, at nummeret ville være aktuelt i dag.

- Det påvirker mig enormt at sidde i den her skov lige nu og skulle synge sangen, sagde Anne Dorte Michelsen, inden hun gik på scenen.

Alberte Winding: Selvfølgelig skal vi redde klimaet

Sangerinden Alberte Winding håber, at indsamlingen kan være med til at skærpe fokus på klimaet hos danskerne – herunder også hende selv.

For sangerinden er det især blevet aktuelt, efter hun blev farmor og meget bevist om, at hun skal efterlade kloden til sine børnebørn.

Over 190.000 træer skal plantes indtil videre

Der er indtil videre indsamlet penge til 190.016 træer til Danmark. Træerne skal plantes rundt omkring i Danmark. Du kan se, hvilke kommuner, der har budt ind med jord til at plante træer på her.

Stort fokus hele ugen

Hele ugen har TV 2 sat fokus på klimaet og blandt andet kigget nærmere på CO2-udslip, global opvarmning og klimaforandringer. 

En af de mest effektive måder at suge CO2 ud af luften er ved at plante træer. Derfor er TV 2 og Danmarks Naturfredningsforening gået sammen med danskerne for at få flere træer i Danmark og bevare skove. 

'Danmark planter træer' går i luften om lidt

Velkommen til livebloggen.

I aften sender TV 2 indsamlingsshowet 'Danmark planter træer', der sendes live fra Skovtårnet i Gisselfeld Kloster Skove i Haslev. 

Her kan du være med til at samle ind til træer, der skal plantes rundt om i Danmark. 

I løbet af showet vil der være musik, underholdning og indslag, der gør os klogere på klimaet, skove og træer.