Dagens overblik: S-borgmestre vil have minister til at skrotte håndtrykslov

Det er udansk at tvinge folk til at give hånd, farligt at bade på Himmark Strand og umuligt at fyre et omstridt tolkefirma.

Velkommen til dagens overblik.

S-borgmestre vil skrotte håndtrykslov

Et godt gammeldags håndtryk, håndflade mod håndflade, er i dag det sidste skridt på vejen til at kunne blive dansk statsborger.

Men det er både "udansk" og "fjollet", mener en række S-borgmestre, som nu opfordrer udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye til at kassere loven.

Om Tesfaye v√¶lger at komme sine partif√¶ller i m√łde, er stadig uvist. Han har tidligere sagt, at han ikke kan vurdere, om h√•ndtrykkene fungerer, f√łr han har overv√¶ret nogle flere ceremonier.

Nationalbanken sænker renten

Den Europæiske Centralbank kom i dag med noget af en overraskelse, da den valgte at sænke renten fra minus 0,40 til historiske minus 0,50 procent til trods for flere advarsler. Og herhjemme fulgte Nationalbanken trop ved at sænke renten fra minus 0,65 til minus 0,75.

Tanken er, at den lave rente skal s√¶tte fut under inflationen. Blandt andet fordi euroen nu st√•r svagere overfor dollaren, hvilket g√łr de europ√¶iske lande ekstra favorable at handle med.

Til geng√¶ld betyder en svagere euro, at det bliver dyrere at k√łbe varer, der afregnes i dollar - for eksempel br√¶ndstof til din bil, hvis du har s√•dan en.

Minister vil ikke blande sig, men det har han gjort f√łr

Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, siger torsdag, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skal på banen med initiativer, der sikrer frie fagforeningsvalg i Danmark.

Han er en af flere politikere, som retter en h√•rd kritik mod 3F, efter bagagepersonale fra SAS onsdag strejkede for tredje gang p√• en uge i protest mod, at deres kollega, en vikar, ikke √łnsker at melde sig ind i fagforbundet.

Peter Hummelgaard har afvist, at han som politiker kan blande sig i konkrete fagforbundsager. Men faktisk har han f√łr v√¶ret indblandet i en konflikt med SAS-bagageport√łrer i K√łbenhavns Lufthavn.

I 2017 hev han fat i den dav√¶rende justitsminister S√łren Pape Poulsen (K) om en sag, hvor SAS havde fyret 10 personer p√• baggrund af en vejledning fra Justitsministeriet.

På Facebook skrev Hummelgaard dengang, at man i livet som politiker kunne "være heldig at have spillet en lille rolle i sager, som er åbenlyst uretfærdige".

Badeforbud på Nordals

Et fund af det kr√¶ftfremkaldende stof vinylklorid har f√łrt til et forbud mod at g√• i vandet p√• en 600 meter lang str√¶kning ved Himmark Strand p√• Nordals.

- Det er overraskende for os, at det er s√• store m√¶ngder, siger J√łrgen Lehman Petersen (S), der er formand for Milj√łudvalget i Region Syddanmark.

Forureningen stammer fra en losseplads, hvor Danfoss i perioden fra 1950 til 1967 afleverede deres affald, som blandt andet bestod af oliestoffer og klorerede opl√łsningsmidler.

Udskældt tolkefirma kan ikke fyres

Firmaet EasyTranslate, der leverer tolke til blandt andet politiet, domstolene og Udlændingestyrelsen, kan ikke fyres. Det til trods for adskillige sager om dårlig tolkning og tolke, der helt udebliver fra retssager, de er booket til.

S√•dan l√łd det i dag i et folketingssvar fra justitsminister Nick H√¶kkerup (S).

Firmaet er nemlig k√łbt og betalt frem til april 2021 for den nette sum af 520 millioner kroner. Og s√•dan en aftale, skal der mere til at oph√¶ve, vurderer Kammeradvokaten.

***

Og så blev det også dagen, hvor Danmark blev omkring 10 ton tungere og tre udenlandske beboere rigere. Tilmed uden håndtryk.

Hunelefanten Thiha Phyu, hendes datter Maha Kumari og den kun to √•r gamle han, barnebarnet Jung Bul Kne, landede nemlig i K√łbenhavn Zoo, som nu har hele syv elefanter i hus.

Se, hvordan de indtog parken, her.