Dagens overblik: S-borgmestre vil have minister til at skrotte håndtrykslov

16x9
Ceremonien for de første ni, der skulle trykke hånd for at få statsborgerskab, blev afholdt i januar. Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix

Det er udansk at tvinge folk til at give hånd, farligt at bade på Himmark Strand og umuligt at fyre et omstridt tolkefirma.

Velkommen til dagens overblik.

S-borgmestre vil skrotte håndtrykslov

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye vil se flere håndtryk, før han ændrer loven.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye vil se flere håndtryk, før han ændrer loven. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Et godt gammeldags håndtryk, håndflade mod håndflade, er i dag det sidste skridt på vejen til at kunne blive dansk statsborger.

Men det er både "udansk" og "fjollet", mener en række S-borgmestre, som nu opfordrer udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye til at kassere loven.

Om Tesfaye vælger at komme sine partifæller i møde, er stadig uvist. Han har tidligere sagt, at han ikke kan vurdere, om håndtrykkene fungerer, før han har overværet nogle flere ceremonier.

Nationalbanken sænker renten

Nationalbanken sænker renten.
Nationalbanken sænker renten. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Den Europæiske Centralbank kom i dag med noget af en overraskelse, da den valgte at sænke renten fra minus 0,40 til historiske minus 0,50 procent til trods for flere advarsler. Og herhjemme fulgte Nationalbanken trop ved at sænke renten fra minus 0,65 til minus 0,75.

Tanken er, at den lave rente skal sætte fut under inflationen. Blandt andet fordi euroen nu står svagere overfor dollaren, hvilket gør de europæiske lande ekstra favorable at handle med.

Til gengæld betyder en svagere euro, at det bliver dyrere at købe varer, der afregnes i dollar - for eksempel brændstof til din bil, hvis du har sådan en.

Minister vil ikke blande sig, men det har han gjort før

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, siger torsdag, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skal på banen med initiativer, der sikrer frie fagforeningsvalg i Danmark.

Han er en af flere politikere, som retter en hård kritik mod 3F, efter bagagepersonale fra SAS onsdag strejkede for tredje gang på en uge i protest mod, at deres kollega, en vikar, ikke ønsker at melde sig ind i fagforbundet.

Peter Hummelgaard har afvist, at han som politiker kan blande sig i konkrete fagforbundsager. Men faktisk har han før været indblandet i en konflikt med SAS-bagageportører i Københavns Lufthavn.

I 2017 hev han fat i den daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om en sag, hvor SAS havde fyret 10 personer på baggrund af en vejledning fra Justitsministeriet.

Facebook skrev Hummelgaard dengang, at man i livet som politiker kunne "være heldig at have spillet en lille rolle i sager, som er åbenlyst uretfærdige".

Badeforbud på Nordals

Himmark Strand ved Nordborg.
Himmark Strand ved Nordborg. Foto: Lene Esthave / Ritzau Scanpix

Et fund af det kræftfremkaldende stof vinylklorid har ført til et forbud mod at gå i vandet på en 600 meter lang strækning ved Himmark Strand på Nordals.

- Det er overraskende for os, at det er så store mængder, siger Jørgen Lehman Petersen (S), der er formand for Miljøudvalget i Region Syddanmark.

Forureningen stammer fra en losseplads, hvor Danfoss i perioden fra 1950 til 1967 afleverede deres affald, som blandt andet bestod af oliestoffer og klorerede opløsningsmidler.

Udskældt tolkefirma kan ikke fyres

Justitsminister Nick Hækkerup (S).
Justitsminister Nick Hækkerup (S). Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Firmaet EasyTranslate, der leverer tolke til blandt andet politiet, domstolene og Udlændingestyrelsen, kan ikke fyres. Det til trods for adskillige sager om dårlig tolkning og tolke, der helt udebliver fra retssager, de er booket til.

Sådan lød det i dag i et folketingssvar fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

Firmaet er nemlig købt og betalt frem til april 2021 for den nette sum af 520 millioner kroner. Og sådan en aftale, skal der mere til at ophæve, vurderer Kammeradvokaten.

***

Og så blev det også dagen, hvor Danmark blev omkring 10 ton tungere og tre udenlandske beboere rigere. Tilmed uden håndtryk.

Hunelefanten Thiha Phyu, hendes datter Maha Kumari og den kun to år gamle han, barnebarnet Jung Bul Kne, landede nemlig i København Zoo, som nu har hele syv elefanter i hus.

Se, hvordan de indtog parken, her.