Vores jord

Træer, der har slået verdensrekord: Her er det farligste, det højeste og det mest ensomme træ

Verdens farligste træ kan ætse din hud, hvis blot du berører barken. Se listen over nogle af verdens mest imponerende og mærkværdige træer.

De har evnen til at optage CO2 og kan derfor nedbringe den store mængde kulstof, vi mennesker udleder hver eneste dag. Træer bliver set som én af mange løsninger på de store klimaudfordringer, vi står overfor.

Derfor er TV 2 og Danmarks Naturfredningsforening gået sammen med danskerne om at plante træer, når hele 'Danmark planter træer' i uge 37.

Og netop i den anledning har vi fundet syv træer, der på hver deres måde har gjort sig bemærket og slår verdensrekorder.

Verdens ældste træ

Ved bjergkæden White Mountains i Californien står et lysebrunt børstekoglefyrretræ med snoet stamme og snoede grene. Det ligner noget fra et eventyr, og faktisk tilhører det også en tid, der "var engang":

Træet blev opdaget af Dr. Edmund Shulman i 1957. Han tog en prøve fra træet og blev noget overrasket, da han ved nærmere undersøgelse kunne konstatere, at træet var cirka 4800 år gammelt.

Vind, regn og sol havde gennem tiden givet træet sin helt specielle form.

Støt Danmark planter træer

  • Vær med til at plante træer og gør en forskel for klimaet, når TV 2 og Danmarks Naturfredningsforening står sammen om ’Danmark planter træer’.
  • Du kan støtte indsamlingen her. 
  • For hver indsamlede 20 kr. plantes ét træ i Danmark. Derudover går en del af midlerne til bevarelse af rydningstruet skov i Danmark og udlandet
  • Indsamlingen bliver afrundet med et show, der sendes lørdag 14. september kl. 19.30 på TV 2.

Han gav det navnet Methusalah, opkaldt efter urtidsmennesket Metusalem fra Første Mosebog i Bibelen.

Metusalem var et urtidsmenneske og Bibelens længst levende person. Han blev dog "kun" 969 år, modsat Methusaleh-træet, der i dag vurderes at være cirka 4850 år.

Går man på en særlig 'børstekoglefyr-rute' ved White Mountains, vil man passere træet. Men dets eksakte placering er hemmeligholdt for offentligheden for at beskytte det.

Træer kan faktisk blive endnu ældre i såkaldte klonkolonier, hvor træerne på overfladen ligner forskellige træer, men under jorden hænger sammen i et omfattende rodnet, og alle træerne i virkeligheden er kopier af hinanden, der stammer fra et og samme træ. Der er klonkolonier, der menes at være 80.000 år gamle.

Verdens farligste træ

De lokale kalder det 'Dødens træ'.

Med sine flotte grønne blade og grønne frugt ligner det ellers et frugttræ til forveksling.

Men machineel-træet er verdens farligste træ - så farligt, at man hverken kan røre det eller stå i nærheden af det.

Det indeholder giftstoffet phorbol, der giver svære forbrændinger på huden, hvis man berører barken. Står man under træet i regnvejr, vil vandet fra træet også gøre skade på huden.

Det værste, man kan gøre, er at spise af frugten, der i første omgang smager sødt, men efter kort tid giver vejrtrækningsproblemer sammen med en brændende fornemmelse i halsen, der kan vare i dagevis.

Træet gror blandt andet langs kysterne på en række caribiske øer, i Mexico og det sydlige Florida. Der er som regel påklistret advarselsskilte, hvor forbigående får besked på at undgå al kontakt med træet.

Verdens mest ensomme træ

Langt inde i Ténéré-ørkenen i Niger stod et 300 år gammelt akacietræ, der længe var udråbt til det mest ensomme og mest isolerede træ i verden.

Det fungerede som fyrtårn for de karavaner, der kørte igennem ørkenen og manglede et pejlemærke for, hvor langt på ruten de var kommet.

Træet stod nemlig helt alene i den golde ørkenjord uden et eneste træ omkring sig. Faktisk var der 400 kilometer til næste træ på alle sider af det. Det svarer til, at der stod ét træ i Odense, og at det var det eneste i Danmark (med Bornholm undtaget).

Træets rodnet var omkring 30 meter, og det kunne derfor få vand fra et nærliggende vandhul.

Men i 1973 skete det utænkelige. Til trods for de åbne vidder lykkedes det en fuld lastbilchauffør at brage ind i træet og vælte det. Det nedkørte træ står nu i en stor montre på nationalmuseet i Niger.

I dag vurderes det, at verdens mest isolerede træ er en sitkagran, der står på den new zealandske ø Campbell Island. Den har cirka 200 kilometer til nærmeste træ.

Verdens højeste træ

Verdens højeste træ findes et hemmeligt sted i nationalparken Redwood i Californien.

Parken er kendt for sine enorme rødtræer. Og et sted derinde står træet, der har fået navnet 'Hyperion'.

Træet blev opdaget i 2006 og er 115 meter højt. Til sammenligning er Danmarks højeste træ, et douglastræ, 52 meter. Hyperion vurderes at være et sted mellem 600 til 800 år gammelt.

Turister leder ofte efter rødtræet, men må gætte sig frem. Dets placering er hemmeligholdt, da man ikke ønsker, at stedet bliver overrendt, og gerne vil beskytte træet.

Verdens hurtigst voksende træ

Kejsertræet er cirka 30-40 centimeter højt, når du planter det i jorden. Men i sit første leveår kan det vokse helt op til seks meter, hvilket gør træet til det hurtigst voksende i verden.

Det har nogle overordentligt gode overlevelsesevner og kan stå i mange typer jord. Det kan klare en del forurening og kan tilmed overleve skovbrande, da rødderne er så hurtige om at regenerere.

På bare tre uger kan det vokse 30 centimeter, men det fortsætter ikke den heftige vækst hele livet. Træet bliver 'kun' 10-25 meter højt, altså en sjettedel af verdens højeste træ.

Kejsertræet stammer oprindeligt fra Kina, men bliver i dag plantet i mange steder af verden, også Danmark.

Verdens mest berømte træ

Der findes mange berømte træer, men det mest berømte findes efter alt at dømme i verdens mest læste bog - Bibelen.

Bibelen er trykt i 3,9 milliarder eksemplarer, og kendskabet til 'Kundskabens træ' er derfor enormt.

Frugttræet optræder i den velkendte fortælling om Adam og Eva fra Første Mosebog og bliver årsagen til menneskets syndefald.

Spiser man af dets frugter, bliver man i stand til at kende forskel på godt og ondt. Derfor forbyder Gud Adam og Eva at spise af det.

Seks træer, der er gode for klimaet

Træer har forskellige egenskaber, og derfor er stort set alle typer af træer gode for klimaet. 

Her kan du læse om seks trætyper i Danmark, der på hver deres måde er gode for klimaet: 

  • Bøgetræ bliver ved at vokse godt i mere end 100 år.
  • Egetræ kan vokse næsten overalt i Danmark og blive meget gammelt.
  • Douglas vokser hurtigt de første årtier og giver godt bygningstømmer.
  • Æbletræ forsyner os med æbler, som ikke skal transporteres rundt om jorden.
  • Rødel kan vokse våde steder.
  • Lærk kan beskytte nye bøgetræer mod frost.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening. 

Men da de begge spiser af træet, bliver de forvist fra Edens Have. Gud straffer dem samtidig ved, at manden (Adam) skal dyrke agerjorden for at få føde, og kvinden (Eva) skal føde sine børn i smerte.

Verdens mest klimavenlige træ

Der findes faktisk ikke ét træ, der er det mest klimavenlige. Men det er en dum idé at holde sig til én type af træer, når man planter dem.

Den mest klimavenlige skov får man nemlig ved at plante forskellige træer, så skoven kan flere forskellige ting.

Træerne skal være tilpasset det sted, de plantes, og så skal de være robuste, så de er klar til de forskellige vejrforhold, man forventer, at de vil blive udsat for i de næste mange år.

Derfor lyder budskabet fra Danmarks Naturfredningsforening, at alle træer er klimavenlige træer, så længe de er tænkt klogt ind i deres omgivelser.

TV 2 og Danmarks Naturfredningsforening sætter fokus på klimaet med 'Danmark planter træer'-projektet, hvor du kan være med til at plante træer. Se hvordan her.

Kilder: Guinnessworldrecords.com, Danmarks Naturfredningsforening, Livescience.com.