Dagens overblik: Regeringen overvejede mur af beton og pigtråd ved grænsen til Tyskland, siger Søren Pind

16x9
Den tidligere regering gik med overvejelser om en grænsemur mod Tyskland. Foto: Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark

SAS-medarbejdere truer kollega, Microsoft vil hjælpe med mere inkluderende ord, og en kæmpe ål med det kraftigste stød i dyreriget er blevet opdaget.

Det sker på en onsdag, hvor både forskere og en international organisation, der kæmper mod korruption, retter kritik af Folketingets vin- og spiritusklub, hvor medlemmerne drikker gratis på brancheforeningen Vin og Spiritus Organisationen i Danmarks regning. Brancheforeningen forsikrer dog, at der selvfølgelig ikke bliver talt politik på møderne.

Nogle gange skal der være klare grænser. Og netop det overvejede den tidligere regering i 2015, da flygtningekrisen var på sit højeste.

Grænsemur mod Tyskland i beton og pigtråd

Den tidligere justitsminister Søren Pind fortæller til TV 2, at regeringen ville bygge en mur mod Tyskland.
Den tidligere justitsminister Søren Pind fortæller til TV 2, at regeringen ville bygge en mur mod Tyskland. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Utallige jokes er blevet gjort på Donald Trumps bekostning, når han har råbt op om muren mod Mexico, og kritikken væltede ned over Ungarn, da de byggede deres mur. Noget tyder dog på, at vi ikke behøver rejse til den anden side af Atlanten, hvis vi skal finde folk, der elsker en god grænsemur.

I TV 2-programmet Lippert fortæller den tidligere justitsminister Søren Pind nemlig, at regeringen i 2015, da flygtningekrisen var på sit højeste, overvejede at bygge en mur af beton og pigtråd mod den tyske grænse.

Det endte med midlertidig grænsekontrol, men ifølge Søren Pind var de langt i planerne om en mur. En plan, der dog blev kompliceret af, at Danmark ikke havde de fornødne ressourcer i beredskabslagrene til så voldsomt et tiltag.

SAS-medarbejdere truer kollega og strejker ulovligt

 I alt 56 fly og godt 6000 passagerer har været påvirket af strejkerne, skriver Berlingske.
I alt 56 fly og godt 6000 passagerer har været påvirket af strejkerne, skriver Berlingske. Foto: Scanpix

Al Capone-metoder og oprør i lufthavnen, det er, hvad der står tilbage, efter en lydfil er kommet frem. På filen truer medlemmer af 3F i Kastrup, der arbejder med bagage i Københavns Lufthavn, en kollega, fordi han ikke var medlem af 3F. Sidenhen nedlagde de ulovligt arbejdet tre gange.

Den pågældende kollega, der var ansat på et fire måneders vikariat, er uddannet ingeniør og medlem af IDA, ingeniørernes fagforening. Noget han foretrak at blive ved med at være.

Et 3F-medlem har efterfølgende fået frataget sine tillidsposter, og vikaren er blevet hjemsendt.

Microsoft vil gøre sproget mere inkluderende

Microsoft frygter, at de unge ikke vil uddanne sig indenfor it.
Microsoft frygter, at de unge ikke vil uddanne sig indenfor it. Foto: MIKE SEGAR / Scanpix Denmark

I løbet af efteråret lancerer teknologi-giganten Microsoft en ny version af verdens mest udbredte tekstbehandlingsprogram, Word. Og det bliver med en ny, forbedret kunstig intelligens, der vil hjælpe brugerne med et mere inkluderende sprogbrug.

Hvis du eksempelvis skriver ’politimand’, så vil programmet foreslå ’politibetjent’ i stedet.

Der er ikke nogen, der ved, præcis hvordan programmet vil fungere på dansk, men uanset hvad bliver det en hjælpefunktion, som brugeren selv kan slå til eller fra.

Kæmpe, elektrisk ål opdaget i Amazonas

Elektrisk ål
Elektrisk ål Foto: TV 2

Gennem 250 år har man troet, at der kun fandtes en art af elektriske ål, men forskere har gjort en chokerende opdagelse i Amazonas’ flodsystemer. Og det gælder i ordets mest bogstavelige forstand.

Ved at undersøge DNA opdagede forskerne yderligere to arter, og den ene er en sand tordenkile, der ville kunne levere strøm til adskillige danske stikkontakter.

Ålen, der er to meter lang og har fået navnet Electrophorus Voltai, kan afgive stød op til 860 volt og har dermed det kraftigste stød i dyreriget.

Dansk feriemål i Spanien truet af oversvømmelse

epa07833244 Malvarrosa beach with the sky full of clouds in Valencia, Spain, 10 September 2019. Spanish Meteorological Agency (Aemet) forecasts the first cold rains of the season with a slight drop of maxim temperatures. EPA/JUAN CARLOS CARDENAS
epa07833244 Malvarrosa beach with the sky full of clouds in Valencia, Spain, 10 September 2019. Spanish Meteorological Agency (Aemet) forecasts the first cold rains of the season with a slight drop of maxim temperatures. EPA/JUAN CARLOS CARDENAS Foto: Juan Carlos Cardenas / Ritzau Scanpix

Regnens dominans gennem de seneste dage har været godt gammeldags træls. Men sammenligner man med udlandet, hvor der for alvor hænger sorte skyer, så virker det nærmest udmærket.

Det gælder ikke mindst et yndet feriemål for mange danskere, Benidorm i Spanien, hvor der frem mod fredag vil falde 300 millimeter – altså 30 centimeter regn. Det er fire gange så meget regn, som de normalt får i hele september.

Til sammenligning giver resterne fra orkanen Dorian, der er kommet til Danmark, mellem 10 og 20 millimeter regn.

***

Det var det for onsdagens overblik.

Og husk, at færdselsloven er blevet skærpet. Så hvis du transporterer dig selv på cykel, el-løbehjul eller i bil, koster det dyrt at bruge håndholdte, elektriske apparater. Noget mere end 100 personer glemte tirsdag.

God aften.