Udland

Von der Leyen præsenterer sit kommisær-hold: Vestager i spil til toppost

Hvad skete der? Den nye formand for EU-Kommissionen, tyske Ursula von der Leyen, præsenterede tirsdag klokken 12 sit bud på den kommende EU-Kommission. 26 kommisærer, en fra hvert medlemsland bortset fra Storbritannien, er blevet udnævnt.

Toppost til Vestager: Margrethe Vestager er blevet udnævnt til næstformand i kommissionen med hovedansvar for det digitale område i EU.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Von der Leyen vil have Brexit-kommissær til at fortsætte

Franske Michel Barnier skal fortsætte som EU's chefforhandler ved Brexit, siger Ursula von der Leyen.

Mejlhede: Vestager har grund til at være tilfreds

TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede mener, Vestager har forhandlet godt, når hun får lov til at beholde konkurrenceområdet: - Det er særligt tech-giganterne Vestager har lagt arm med som konkurrencekommissær, og derfor giver det god mening, at hun beholder det, og får det digitale som resortområde.

Mejlhede noterer sig også, at en græker får ansvaret for migration - et af de lande i EU, der har taget imod flest migranter og flygtninge, og at Irlands kommissær får ansvaret for handel. Irland risikerer at blive hårdest ramt af et eventuelt Brexit. 

Von der Leyen uddyber Vestagers ansvarsområde

- Digitaliseringen har en enorm betydning for, hvordan vi lever, arbejder og kommunikerer. På nogle områder er Europa bagud ­– som for eksempel business-to-consumer – mens vi er foran på andre – som for eksempel business-to-business. Vi må gøre vores indre marked klar til den digitale tidsalder, vi må udnytte kunstig intelligens og big data til fulde, vi må forbedre cybersikkerheden, og vi må arbejde hårdt for vores teknologiske suverænitet, siger Von der Leyen på et pressemøde om Vestagers nye ansvarsområde.

Vestager vil have fokus på de digitale rettigheder

En bedre beskyttelse af den enkelte brugers digitale rettigheder vil være et fokus for Margrethe Vestager: - Jeg tror, at det er mere end seks måneder siden, at jeg sagde, at jeg gerne ville være kommissær igen, og at jeg gerne vil være konkurrencekommissær. Folk sagde: Nej nej, det spiller ikke. Men lige nu spiller det, siger hun.
Hun får desuden ansvar for det digitale område, hvor hun vil forsøge at "gøre det til virkelig, at vi faktisk har rettigheder" i forhold til it-giganterne.

Frans Timmermans er nummer to - ikke Vestager

Margrethe Vestager er en af tre vicenæstformænd i EU-Kommissionen. Men hun er ikke øverst i vicenæstformandshierarkiet. Hvis kommissionsformand Ursula von der Leyen eksempelvis er syg, bliver det Frans Timmermans, der erstatter hende. Det siger Margrethe Vestager, der tilføjer, at hun har det "rigtig fint" med det.

Listen over kommissærer

På linje med Frans Timmermans fra Holland og Valdis Dombrovskis fra Letland skal Margrethe Vestager være ledende næstformand.


Her er listen over kollegiet og kommissærernes roller:


Belgien: Didier Reynders - retskommissær.
Bulgarien: Mariya Gabriel (genganger) - innovation og ungdom.
Cypern: Stella Kyriakides - sundhedskommissær.
Danmark: Margrethe Vestager (genganger) - digital og konkurrence.
Estland: Kadri Simon - energikommissær.
Finland: Jutta Urplainen - internationale relationer.
Frankrig: Sylvie Goulard - indre markedskommissær.
Grækenland: Margaritis Schinas - beskytte europæisk livsstil.
Holland: Frans Timmermans (genganger) - klimakommissær.
Irland: Phil Hogan (genganger) - handelskommissær.
Italien: Paolo Gentiloni - økonomikommissær.
Kroatien: Dubravka Suica - demokrati og demografi.
Letland: Valdis Dombrovskis (genganger) - finansielle tjenesteydelser.
Litauen: Virginijus Sinkievicius - miljøkommissær.
Luxemburg: Nicolas Schmit - beskæftigelseskommissær.
Malta: Helena Dalli - ligestillingskommissær.
Polen: Janusz Wojciechowski - krisehåndteringskommissær.
Portugal: Elisa Ferreira - samhørighed og reformer.
Rumænien: Rovana Plumb - transportkommissær.
Slovakiet: Maros Sefcovic (genganger) - melleminstitutionelle relationer.
Slovenien: Janez Lenarcic - landbrugskommissær.
Spanien: Josep Borrell - EU's udenrigschef.
Sverige: Ylva Johansson - kommissær for interne forhold.
Tjekkiet: Vera Jourová (genganger) - værdier og åbenhed.
Tyskland: Ursula von der Leyen - formand for EU-Kommissionen.
Ungarn: László Trócsányi - naboskab og udvidelse.
Østrig: Johannes Hahn (genganger) - budget og administration.

"Absolut" toppost

Der er "absolut" tale om en toppost til Margrethe Vestager, som i den kommende EU-Kommission skal være næstformand med ansvar for det digitale område og konkurrence. Det siger Marlene Wind, professor og leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, til nyhedsbureauet Ritzau.

 

- Hun får noget, der virkelig er bid i. Man havde måske frygtet, at de her næstformænd ville ende på toppen af kransekagen uden rigtig mulighed for at præge politikken. Men det ligger ikke i kortene, siger hun.

Vestager får ansvar for digitalisering og fastholder post som konkurrencekommissær

Margrethe Vestager får som næstformand hovedansvaret for det digitale område i den næste EU-Kommission, fortæller Ursula von der Leyen på et pressemøde. Det digitale område er en af Ursula von der Leyens seks hovedprioriteter for den næste EU-Kommission. Samtidig beholder Vestager sin post som konkurrencekommissær.

Von der Leyen: Europa skal være ledende i den grønne omstilling

Ursula von der Leyen har taget ordet. Hun starter med at præsentere næstformand Frans Timmermans' ansvarsområde. Han skal sikre at EU og Europa er ledende indenfor den grønne omstilling. 

Kommission uden brite

Den nye kommission kommer ikke til at have en britisk kommissær. Det skyldes, at det er forventningen, at briterne forlader EU samme dag, som den nye kommission trækker i arbejdstøjet. 

Vestager bliver viceformand - men hvad mere?

Det er allerede kendt, at Margrethe Vestager, sammen med hollænderen Frans Timmermans, bliver viceformand for EU-Kommissionen. De vil sammen med Ursula von der Leyen indgå i en tredelt ledelse. Samtidig har flere kilder over for Altinget bekræftet, at Vestager får en rolle som "digital superkommissær".

12 kvinder og 14 mænd på Von der Leyens hold

Kvinder har været underrepræsenteret i forskellig grad i alle tidligere udgaver af EU-Kommissionen, men når Ursula von der Leyen præsenterer sit hold, bliver det "næsten" ligestillet med 12 kvinder og 14 mænd.

Her er kommissær-kandidaterne fra de enkelte lande: 

 

Kommissærer kan ikke vide sig sikre

Navnene på de kommissærer, der tirsdag bliver indstillet af formanden for EU-Kommissionen, er ikke skrevet i granit, før EU-Parlamentet har godkendt dem.

Det sker gennem en høring, og forud for høringen skal kandidaterne afgive erklæringer om deres økonomiske forhold og interesser.

Derefter bliver kommissærerne udnævnt af Det Europæiske Råd.

- Jeg tror godt, at vi med det samme kan sige, at det ikke bliver dem alle sammen, som kommer gennem nåleøjet. Der er en tradition for, at nogen skal falde for parlamentets sværd, siger TV 2s EU-korrespondent, Lotte Mejlhede.

Det endelige kommissærkollegie skal være endeligt på plads 1. november.