Politik

Kampvalg på vej i Venstre - Ellemann afviser at fortælle, hvem han stemmer på

Hvad skete der? Ellen Trane Nørby meddelte mandag aften, at hun går efter at blive Venstres næstformand. Dermed er der lagt op til kampvalg på landsmødet 21. september, fordi også Inger Støjberg vil have posten. Tirsdag formiddag var der Venstre-gruppemøde på Christiansborg, og her udtalte både Støjberg, Trane og Ellemann sig om udsigten til kampvalg.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Ellemann vil ikke fortælle, hvem han stemmer på som næstformand

På vej ud fra gruppemødet bliver formandskandidat Jakob Ellemann-Jensen spurgt, hvem han egentlig har tænkt sig at stemme på som næstformand.

- Jamen, én af kandidaterne, og jeg har én stemme ud af 850. Vi har hemmelig afstemning, så det holder jeg for mig selv, lyder svarede fra Ellemann.

Gruppemødet slut

De første Venstre-folk forlader lige nu gruppemødet. Ingen har indtil videre ønsket at stille op og svare på spørgsmål. 

V-nestor støtter Trane

Bertel Haarder melder nu klart ud, at han støtter Ellen Trane Nørby som næstformand: 

 

- Hvis der er nogen, der kan være med til at give Venstre bredde, er det Ellen Trane Nørby. Hun er en samler og ikke én, der splitter. Det er meget værdifulde egenskaber, siger han til Jyllands-Posten. 

 

Han tilføjer dog, at han også vil have "det fint med" Støjberg som næstformand.

 

- Hun er en sej jyde, der har gjort utrolig meget for Venstre, så hvis hun bliver næstformand, har jeg det fint med det.

Hvad skal en næstformand egentlig lave?

Hvad er egentlig næstformandens rolle i Venstre? Dét fastslog partiets forretningsudvalg for nyligt, da der var ... lidt uoverenstemmelser ... i den tidligere ledelse.

Konklusionen er kort fortalt: Næstformanden skal gøre, hvad formanden sætter hende/ham til. Her kan du læse det notat, som forretningsudvalget formulerede om rollefordelingen i partiets top.

Kristian Jensen: Glad for flere kandidater

- Jeg er glad for, at der er flere kandidater, der stiller op til næstformandsposten, siger den snart forhenværende næstformand Kristian Jensen, som ikke svarer på, hvem han støtter. 

 

Det er dog en kendt sag, at Ellen Trane Nørby og Kristian Jensen har været tætte allierede i Venstre i mange år.

Ellemann afviser at tage stilling

Jakob Ellemann-Jensen afviser at svare på, hvem af de to kandidater, han helst ser som næstformand. I stedet omfavner han begge kandidater:

 

- Hvis der kommer en tredje kandidat til næstformandsposten, så kan du være helt sikker på, at jeg også vil bakke vedkommende op. Ja, jeg vil kunne samarbejde med Inger Støjberg. Ja, jeg vil kunne samarbejde med Ellen Trane Nørby, siger han.

Ellemann: Luksus med flere kandidater

Også Jakob Ellemann-Jensen - den foreløbigt eneste kandidat til formandsposten - stoppede op og svarede på spørgsmål på vej ind til gruppemødet.

 

- Jeg er glad for, at Ellen Trane Nørby stiller op som kandidat til næstformandsposten. Jeg er sikker på, at hun kan blive en aldeles fremragende næstformand. Det er en luksus at være i, at vi kan stille flere super kvalificerede kandidater.

Støjberg: Vigtigt med en ledelse, der viser bredden i partiet

Så er Inger Støjberg ankommet til gruppemødet. 

- Jeg vil helst tale om, hvad jeg selv vil, og ikke hvad alle andre vil, siger hun. 

- Jeg ved præcis, hvad jeg står for, og det tror jeg også Venstres medlemmer gør. Det handler om at få samlet Venstre, og jeg tror det er vigtigt at få en ledelse, hvor vi kan se bredden i partiet.

"Intet ondt at sige om Inger"

- Jeg har intet ondt at sige om Inger. Inger er en stærk profil, siger Ellen Trane Nørby og gentager, at hun mener, at hun vil "være bedre til at samle Venstre", og at det er derfor, hun stiller op.

"Ridser i lakken"

- Jeg anerkender, at jeg har fået nogle ridser i lakken i dele af baglandet på grund af sundhedsreformen, siger Ellen Trane Nørby, der som sundhedsminister stod i spidsen for en sundhedsreform, der lagde op til at nedlægge regionerne.

 

Det var der voldsom kritik af i dele af Venstres bagland - og blandt andet Venstre-politikeren Stephanie Lose, der er formand for Danske Regioner, var lodret imod. Bølgerne mellem de to partifæller gik særdeles højt tidligere på året.

Ellen Trane Nørby ankommer til gruppemødet

- Vi skal samle partiet efter nogle voldsomme uger, hvor vi har brugt mest tid på at rive hovederne af hinanden, siger Ellen Trane Nørby inden gruppemødet. Hun gentager, at hun mener, at hun har det, der skal til for at "samle partiet".

Hvad svarer Støjberg?

- Hun skal have en central placering, men jeg mener, at jeg vil være en stærkere næstformand i forhold til at samle partiet.

 

Sådan sagde Ellen Trane Nørby om Inger Støjberg i et interview, der blev offentliggjort i går aftes. Vi har endnu ikke hørt en reaktion fra Støjberg efter Tranes udmelding.

Ligheder og forskelle

Der er både væsentlige ligheder - og væsentlige forskelle - på de to næstformandskandidater.

De er begge fra Jylland, har begge både haft ministerposter og været partiets politiske ordfører i en årrække. 

Til gengæld repræsenterer de to forskellige strømninger i Venstre, særligt når det kommer til værdi- og udlændingepolitikken. Og Ellen Trane Nørby har de senere år været kendt som en af Kristian Jensens vigtigste støtter i folketingsgruppen.

Gruppemøde her til formiddag

Klokken 11.30 begynder et gruppemøde i Venstre. En del V-medlemmer har allerede i sidste uge meddelt, at de støtter Støjberg som næstformand, og nogle har nu også erklæret, at de støtter Ellen Trane Nørby. Men mange V-profiler er endnu ikke stået frem med deres bud. Gruppemødet er en oplagt mulighed for flere til at melde klart ud.