Brexit

Underhuset stemmer om muligt nyvalg i Storbritannien

Boris Johnson fremlægger lige sit forslag om nyvalg. Arkiv.

Hvad skete der? Premierminister Boris Johnson fik igen nedstemt sit forslag om at udskrive parlamentsvalg.

Hvad nu? Nu suspenderes parlamentet frem til 14. oktober. I sidste uge besluttede Underhuset, at regeringen ikke måtte trække landet ud af EU uden en aftale. Underhusets beslutning blev set som et mistillidsvotum til Boris Johnson, der insisterer på at trække Storbritannien ud af EU 31. oktober - aftale eller ej. 

Livebloggen opdateres ikke længere.

Johnson får ikke nødvendigt flertal

293 stemmer for valgudskrivelse, mens 46 stemmer imod.

 

Men det er ikke nok til at opnå opbakning fra de krævede to tredjedele af Underhusets medlemmer - svarende til 434 - så forslaget falder.

Så stemmes der

Medlemmerne af Underhuset forlader nu lokalet for at stemme om forslaget om at udskrive parlamentsvalg. 

 

Her er det vigtigt at huske, at det kræver opbakning fra to tredjedele af Underhusets 650 medlemmer for at udskrive valg i utide. Det var dette, der ikke lykkedes for Boris Johnson i sidste uge.

Ingen ved hvad Boris Johnson vil gøre

Hvis Boris Johnson som ventet taber nattens afstemning, bliver det springende punkt ifølge journalist Lone Theils, hvad der så kommer til at ske på den nuværende Brexit-dato 31. oktober.

 

- Parlamentet har brugt ugen på at få vedtaget lov, der gør, at han ikke kan træde ud af Eu uden en aftale. Spørgsmålet er bare, om han har tænkt sig at følge det, eller om han vil forsøge at omgå det og finde et hul.

Lyn-analyse

Kaos virker til at være en bevidst strategi for Boris Johnson. Han har set, at eneste måde frem er at tage et valg, men han har forregnet sig i forhold til oppositionen, der sammen med tidligere konservative rebeller, der går med livrem og seler for at være sikre på, at Johnson ikke på en eller anden spidsfindig måde lykkedes med at gennemføre Brexit uden en aftale. Så kaosset er bevidst, men det hele er landet noget mere skævt, end han havde ventet

 

Corbyn nægter at stemme for valgudskrivelse

Labour-leder Jeremy Corbyn gentager, at Labour gerne vil have et valg, men at partiet ikke vil stemme for at opløse parlamentet og udskrive valg, så længe et no deal-Brexit ikke er udelukket.

 

Han fortæller, at partiet ikke vil kaste landet ud i den katastrofe med omfattende konsekvenser, det vil være ved et no deal-Brexit.

Står fast på ikke at bede om udsættelse

Boris Johnson gentager i Underhuset nu, at der bør udskrives valg, så det britiske folk derigennem kan give udtryk for, om de ønsker en udsættelse af Brexit, hvis ikke der er en aftale på plads med EU.

 

- Jeg kommer ikke til bede EU om udsættelse. Hvis ikke der kommer valg, tager min regering og jeg til Bruxelles 17. oktober og forsøger at forhandle en aftale på plads. Men sker det ikke, vil vi forlade EU uden.

Johnson hylder formand John Bercow

Boris Johnson takker den afgående formand for Underhuset, John Bercow, for hans "lange og ærefulde tjeneste". 

 

- Vi har måske ikke altid været enige, men jeg mener, at du altid har ageret på en måde, som, du mener, har været nationens interesse.

Boris Johnson fremsætter nu sit forslag

Premierminister Boris Johnson er nu i gang med at fremsætte sit forslag om nyvalg. Herefter følger debatten om forslaget.

Boris Johnson er ankommet til Underhuset

Premierminister Boris Johnson er ankommet til Underhuset, hvilket må betyde, at vi nærmer os begyndelsen på debatten om hans forslag om et nyvalg i næste måned. Det oplyser Sky News. 

 

Derfor er oppositionen imod et valg

Boris Johnsons forslag om nyvalg kræver kræver to tredjedels flertal i parlamentet, men med oppositionens tilkendegivelse af, at de er imod, bliver der med stor sandsynlighed intet nyvalg.

Men hvorfor skulle oppositionen ikke stemme for et valg, når de kunne vinde premierministerposten? Lone Theils, tidligere korrespondent i London, giver svaret:

- Det er, fordi de simpelthen ikke stoler på, at Johnson ikke har et trick op i ærmet, som ville gøre, at Storbritannien ender med at crashe ud af EU 31. oktober uden en aftale. De vil vente til, at Brexit-deadlinen 31. oktober er gået, og så er de friske på et valg.

Venter på Johnsons forslag om nyvalg

Lige nu diskuterer Underhuset en række ændringsforslag fra Overhuset om forhold i parlamentet i Nordirland. Først derefter skal medlemmerne diskutere Boris Johnsons forslag om nyvalg. En debat, der forventes at begynde cirka 23.30, mens afstemningen sandsynligvis gennemføres efter midnat.

En opsummering af Johnsons nederlag - i tal

Som skrevet tidligere har det været en uge med nederlag for Boris Johnson - se opslag nedenfor. Man kan opstille nederlagene på mange måder, også som et regnestykke - som denne BBC-redaktør har gjort:

   

Udenrigsminister Raab vil forhandle med EU

Dominic Raab tager til Bruxelles og forhandler med EU.

Storbritanniens udenrigsminister Dominic Raab slår fast, at regeringen ”altid vil respektere gældende lov”. Han henviser til den netop vedtagede lov, som skal forhindre et Brexit uden en aftale 31. oktober.

Dominic Raab tilføjer, at regeringen vil fortsætte bestræbelserne på at lande en Brexit-aftale. Raab understreger, at han personligt vil tage til Bruxelles for at forhandle en aftale på plads med EU.

En uge med nederlag for Johnson

Premierminister Boris Johnson har i den forgangne uge lidt en række nederlag.

Den forgange uge har været præget af en række dramatiske begivenheder, der er gået imod premierminister Boris Johnson.

Sidste mandag bebudede 19 konservative parlamentsmedlemmer, at de ville stemme imod regeringen for at forhindre et Brexit uden en aftale. Da Philip Lee dagen efter forlod de Konservative, mistede regeringen sit flertal.

Onsdag vedtog et flertal i Underhuset, at regeringen ikke kan føre Storbritannien ud af EU uden en aftale. Flertallet imod regeringen afviste derefter at udskrive parlamentsvalg i oktober, som Johnson ellers ønskede.

Samme dag blev 21 partimedlemmer af det konservative parti, der havde stemt for lovforslaget, og dermed imod Boris Johnsons linje, smidt ud af partiet - blandt andre Winston Churchills barnebarn, Nicholas Soames.

Torsdag valgte Boris Johnsons bror, Jo Johnson, at gå af som viceminister på grund af uenighed med Boris Johnson om Brexit.

Fredag vedtog Overhuset også loven, hvilket betyder, at regeringen ikke kan føre Storbritannien ud af EU uden en aftale.

Søndag valgte Amber Rudd at gå af som arbejds- og pensionsminister. Det skete i protest mod, at Boris Johnson havde ekskluderet hendes partifæller. Flere andre konservative har også valgt at gå eller meddele, at de ikke genopstiller.

Vigtige datoer for Brexit

Her er nogle af de vigtige Brexit-datoer i nær fremtid:

Efter planen suspenderes parlamentet i aften indtil 14.oktober.

17. oktober mødes EU's stats- og regeringsledere til et endeligt topmøde før Brexit - her kan der diskuteres skilsmissebetingelser på falderebet.

19. oktober er der deadline for, at det britiske parlament når til enighed om en aftale - ifølge den nyindførte lov, der skal forhindre et Brexit uden en aftale.  Det vil sige, at hvis parlamentet ikke har vedtaget en Brexit-aftale før denne dato, så er premierminister Boris Johnson forpligtet til at spørge EU om en udskydelse.

31. oktober er så den nuværende dato for, hvornår Storbritannien skal forlade EU. Denne dato kan altså muligvis udskydes, hvis Boris Johnson tvinges til at bede om en forlængelse.

Regeringen skal fremlægge Brexit-dokumenter

Regeringen skal fremlægge sine dokumenter om et Brexit uden en aftale.

De britiske parlamentarikere i Underhuset har netop stemt for, at regeringen skal pålægges at fremlægge dens planer for et Brexit uden en aftale og offentligøre indholdet af private drøftelser vedrørende beslutningen om at suspendere parlamentet.

Beslutningen, som er et nyt politisk nederlag for Boris Johnson, blev vedtaget med et knebent flertal. 311 stemte for forslaget, 302 stemte imod. Det skriver Sky News.

Valgdebat kan blive en sen forestilling

Boris Johnson vil mandag aften igen forsøge at få udskrevet valg i Storbritannien. Det kræver opbakning fra to tredjedele af det britiske Underhus.

Det er uklart, hvornår debatten om et eventuelt valg begynder. Tidligere på dagen var forventningerne, at debatten ville begynde cirka klokken 22, når parlamentet var færdige med at diskutere de andre punkter på dagsordenen.

I sidste øjeblik er to ekstraordinære debatter blevet tilføjet, så valgdebatten bliver efter alt at dømme skubbet. Den ene særdebat omhandler den såkaldte Operation Yellowhammer. Det er regeringens forberedelser på et Brexit uden en aftale med EU.

Valgdebatten og og den efterfølgende afstemning forventes at tage i omegnen af to timer, så vi kan meget vel komme på den anden side af midnat, inden der ligger et endeligt resultat, vurderer TV 2s korrespondent i London, Divya Das.

Johnson har fremlagt mulige løsninger på 'backstop'

Boris Johnson er fortsat af den overbevisning, at den såkaldte backstop skal skrives ud af en Brexit-aftale med EU. Under sit besøg i Irland mandag har premierministeren fremlagt flere alternative løsninger for sin irske kollega, Leo Varadkar, oplyser Johnsons talsmand ifølge Reutes.

- Backstop skal væk. Det, som premierministeren har fremlagt i dag, var nogle mulige løsninger fremadrettet. Vi ønsker at samarbejde med EU om en aftale, siger talsmanden. 

Backstop handler om grænsen mellem Irland og Nordirland og har været en af de helt store knaster i Brexit-forhandlingerne. Bliv klogere på problemet i vores overblik her:

 

Londons borgmester hylder afgående Bercow

Londons borgmester Sadiq Khan takker på Twitter den afgående parlamentsformand John Bercow:

 

- Gang på gang har John Bercow vist mod og overbevisning i sin rolle som forkæmper for vores parlamentariske demokrati - og sjældent har det været mere tiltrængt. Jeg ønsker ham alt godt i fremtiden.

 

Karismatisk formand stopper

Formanden for Underhuset, John Bercow, har netop meddelt, at han snart forlader jobbet.

Han vil senest forlade posten 31. oktober - og hvis der kommer parlamentsvalg inden, trækker han sig der.

John Bercow er medlem af de Konservative, og han har været formand for parlamentet i årevis.