Bedstemor planter 300 træer for at redde sine børnebørn

Elena Cervera Smith vil gerne rette op på de klimaforandringer, hun selv har været med til at skabe.

For nogle år siden gik det op for 68-årige Elena Cervera Smith, at klimaforandringerne var virkelige.

I noget tid havde hun tvivlet på, om det var så alvorligt? Om der overhovedet fandtes klimaforandringer? Og om de i så fald var menneskeskabte?

Enkelte gange havde hun endda joket lidt med, at "det måske kunne være meget rart med lidt global opvarmning". Men joken faldt ikke i god jord hos hendes datter. Hun havde kigget alvorligt på hende og sagt:

- Mor, klimaforandringer sker nu og her.

Og fra den dag af begyndte Elena Cervera Smith at interessere sig for klimaet.

I dag føler hun sig sikker. De menneskeskabte klimaforandringer er virkelige og alvorlige.

- Der er mange i min generation, der først nu bliver klar over, hvor destruktivt vi har levet. Hvor meget vi har forbrugt. Jeg føler mig forpligtet til at kompensere, siger hun.

De billigste varer og en kort tur i bilen

Igennem en stor del af livet har Elena Cervera Smith gået efter de billigste varer i supermarkedet. Uanset hvor de kom fra, eller hvad de var lavet af.

Støt Danmark planter træer

  • Vær med til at plante træer og gør en forskel for klimaet, når TV 2 og Danmarks Naturfredningsforening står sammen om ’Danmark planter træer’.
  • Du kan støtte indsamlingen her. 
  • For hver indsamlede 20 kr. plantes ét træ i Danmark. Derudover går en del af midlerne til bevarelse af rydningstruet skov i Danmark og udlandet
  • Indsamlingen bliver afrundet med et show, der sendes lørdag 14. september kl. 19.30 på TV 2.

Manglede hun salt, satte hun sig ud i bilen og kørte i supermarkedet for at hente det. Og når hun skulle på ferie, foregik det ofte i fly.

Sådan er det ikke længere. For den livsstil har, ifølge hende selv, været med til at skabe klimaforandringer.

Og nu føler hun, at hun sammen med resten af sin generation står med et kolossalt ansvar over for den næste generation. Over for sine fem børnebørn, som hun ikke vil have skal komme og prikke hende på skulderen en dag og sige:

”Bedstemor, du vidste det jo. Hvorfor gjorde du ingenting?”

- Det kan jeg ikke have siddende på mig som menneske, siger hun.

300 træer plantet på et efterår

Derfor besluttede hun sig for at gøre noget aktivt for at hjælpe klimaet. Men som pensionist havde hun ikke råd til at kaste penge efter skovrejsning eller lignende projekter.

I stedet fik hun en anden ide til, hvordan hun kunne gøre en forskel, helt gratis. Hun ville plante træer.

højlunds om klimaet

Der er brug for konkrete ideer og svar på klimaudfordringerne, og TV 2 håber at finde nogle af dem, når Højlunds Forsamlingshus rykker ind på Vallekilde Højskole i Odsherred. Vi fylder salen med nysgerrige danskere, eksperter og nogle af de politikere, der skal udstikke rammerne. Hvis du vil med og deltage i debatten, kan du få en gratis billet her.

Træer har evnen til at optage noget af den CO2, der udledes i atmosfæren. De kan derfor afhjælpe det store CO2-udslip, der blandt andet øger den globale opvarmning.

I uge 37 går TV 2 og Danmarks Naturfredningsforening sammen om projekt ’Danmark planter træer’. Her kan danskerne donere penge til at få plantet træer rundt om i landet.

Men man kan også, som Elena Cervera Smith, selv plante et eller flere træer i haven.

Elena Cervera Smiths have er større end de flestes. Faktisk har hun en grund på 4000 kvadratmeter. Derfor kastede hun sig hovedkulds ud i sin søgen på træer, hun kunne plante.

Hun fik selvsåede træer fra naboer og venner, som hun tog med hjem og plantede. Der var mange, der tilbød hende at komme forbi. Elena Cervera Smith hentede små bøgetræer, vildkirsebær, hyld, tjørn og andre træer med hjem.

Faktisk fik hun så mange, at hun måtte have 9-10 venner til at hjælpe med at plante dem.

- Det kan føles som en dråbe i havet

Den 68-årige bedstemor havde ikke sat sig et fast mål for antallet af træer. Men i dag står der 350 nyplantede træer på hendes grund. Alle blev plantet i efteråret 2018. Og Elena Cervera Smith er først lige begyndt.

- Jeg har personligt taget en beslutning om, at jeg ikke stiller træskoene, før jeg kan se, at den situation, vi er i nu, begynder at vende. Jeg vil plante lidt efter lidt hvert år. Måske når jeg op på 500, siger hun.

Samtidig har hun skruet ned for sit forbrug. I dag køber hun mest genbrug, og hun venter med at starte bilen og køre ned og købe salt til næste gang, hun alligevel skal på indkøb.

Hun har ikke omlagt hele sin livsstil. Og hun ved godt, at hun ikke kan redde hele verden med sine træer i ”baghaven”.

- Det føles jo som en lille bitte dråbe i havet, men hvis jeg ved, at der er andre, der også planter træer, så giver det ekstremt meget mening, siger hun.

Hun ved godt, at de færreste kan plante 300-500 træer i deres baghave. Men hun synes, at selv et enkelt træ eller noget grøntsagsdyrkning i en lille have kan skubbe os i den rigtige retning.

Mod Elena Cervera Smith i Danmark planter træer-showet, der sendes lørdag den 14. september.