Politik

Løkke og Jensen trækker sig som formand og næstformand

Hvad sker der? Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, og næstformand Kristian Jensen har begge meddelt, at de trækker sig.

Dramatiske møder: Udmeldingen kommer efter dramatiske møder i partiets forretningsudvalg og hovedbestyrelse. Ifølge Kristian Jensen truede han med at udfordre Løkke som formand, hvis ikke Løkke frivilligt trak sig.

Hvad så nu? Et nyt formandskab skal nu vælges på et ekstraordinært landsmøde 21. september.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Løkke deler familiebillede: - Noget er vigtigere end andet

Den afgående Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen giver nu lyd fra sig til offentligheden for første gang, siden han tweetede, at han gik af som formand for Venstre lørdag morgen. Det sker på Instagram, hvor den tidligere statsminister har lagt et billede op, hvor han er omgivet af familien. 

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen, siden det kom frem, at han går af som Venstres formand.  

Her er klippet, Kristian Jensen fortryder

Den afgående næstformand, Kristian Jensen, fortalte tidligere i dag til TV Midtvest, at hvis der var én ting, han fortrød, var det en udtalelse fra 1996 om, at han gerne ville være statsminister.

TV Midtvest har været i arkivet og fundet klippet, som du kan se herover.

Endnu V-politiker bakker op om Ellemann

Som den næste i rækken peger folketingsmedlem Marcus Knuth nu også på, at Venstres nye formand bør hedde Jacob Ellemann-Jensen:

- Nu er plasteret ligesom revet af såret, og så er der forhåbentlig fri kørebane for Jakob Ellemann-Jensen, som jeg i hvert fald gerne ser som vores kommende formand - og selvfølgelig også som vores kommende statsminister, siger Marcus Knuth til TV 2 Øst.

TV 2 har samlet dette overblik over V-folkene, der åbent har udtryk opbakning til Ellemann.

V-politiker: Der var chok i lokalet

Karsten Schøn, der er formand for Venstre i Sønderborg Kommune og medlem af Venstres hovedbestyrelse, fortæller til DR Syd om det dramatiske øjeblik, der lørdag udspillede sig på hovedbestyrelsesmødet, da Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen trak sig.

Han fortæller, at der "var chok i lokalet", da Løkke trak sig med omgående virkning.

- Jeg har set og oplevet meget. Men dagen i dag er den mærkeligste dag, som jeg nogensinde har oplevet i politik overhovedet. Jeg vil faktisk sige det vildeste, siger Karsten Schøn.

TV 2 erfarer: Løkke blev mødt af krav

Da Venstres Forretningsudvalg i går aftes holdt møde forud for hovedbestyrelsesmødet i dag, mundede forhandlingerne ud i en resolution, som grundlæggende havde to budskaber.

Det ene er kendt og gik på, at der skulle indkaldes til ekstraordinært landsmøde 21. september med kun to punkter på dagsordenen: Valg af formand og valg af næstformand.

Men derudover blev det ifølge TV 2s oplysninger tilføjet, at Venstres formand – altså Lars Løkke Rasmussen – i perioden frem mod landsmødet ikke måtte benytte sig af hverken Venstres sekretariat på Christiansborg eller Venstres organisation generelt. Dette for at stille alle eventuelle formandskandidater lige.

Overblik: Sådan vælger Venstre ny formand

På et ekstraordinært landsmøde 21. september skal 850 delegerede venstremedlemmer beslutte, hvem der fremover skal lede partiet.

Få overblikket her:

Kredsformand: Lars er stadig vores kandidat

I Lars Løkke Rasmussens egen opstillingskreds i Køge siger kredsformand Helvig Jensen, at hun er ærgerlig over, at Løkke i dag har trukket sig som formand.

Men hun har ikke opgivet, at den afgående Venstre-formand kan fortsætte i politik, siger hun til TV 2.

- Efter vores opfattelse er Lars stadigvæk vores kandidat. Han har valgt at trække sig som formand, og det er sådan set det, vi ved. Det respekterer vi, men i vores optik er Lars stadig vores folketingskandidat.

Kommentator: Nyt drama kan vente

Lyn-analyse

Krisen og dramatikken topper i dag, men der følger stadigvæk drama. For eksempel er det en klar forventning, at der bliver kamp om næstformandsposten, og det kan også være, at der kommer kamp om formandsposten. Der er nogen, der er utrolig skuffede over det, der er foregået i dag, og det vil være afgørende for partiet hurtigst muligt at få lagt låg på.

Eva Kjer håber på ny stil i Venstre

Folketingsmedlem og tidligere minister Eva Kjer Hansen har nu også kommenteret formandskabets afgang. På Facebook roser hun den afgående formand og næstformand og skriver, at hun nu ser frem mod en ny epoke for Venstre.

- Vi kan bruge anledningen til at skabe en organisation, der i langt højere grad inddrager medlemmerne i politikudviklingen og organisationen og skaber bedre kontakt mellem medlemmer og folkevalgte, både lokalt, regionalt, nationalt og i EU.

- Jeg håber, at den næste formand vil gøre det til en målsætning at gøre Venstre til et endnu større parti, hvor medlemmerne i højere grad end før oplever, at de gennem deres medlemskab får indflydelse på udviklingen i vores samfund.

Uvis fremtid for Venstre

Lyn-analyse

Et af de helt store spørgsmål er nu, hvor Venstre står uden Lars Løkke Rasmussen, og det er et spørgsmål, hvor vi ikke kender svaret, da vi ikke ved, hvem der nu skal stå i spidsen for partiet. Nogle snakker om Jakob Ellemann-Jensen, men selv hvis det bliver ham, ved vi ikke, hvilket politisk projekt han vil stå i spidsen for. Som politisk ordfører har det været hans opgave loyalt at forklare og forsvare formandens linje, og derfor ved vi ikke, om han selv vil lægge en anden linje.

DF-formand overrasket over afgang

Dagens udvikling er selvsagt også blevet fulgt af de andre partier i Folketinget. Flere politikere fra både rød og blå blok har dagen igennem reageret på de sociale medier.

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulsesen Dahl har haft et tæt samarbejde med Venstre og siger til TV 2, at han er overrasket over, at Lars Løkke og Kristian Jensen i dag har valgt at trække sig.

- Jeg under ikke, at de skal forlade politik på den her måde, siger DF-formanden.

- Det spændende blive nu, hvad det er for en fremtid, de vælger. Vil de være et parti, der er garant for samling på den borgerlige side som alternativ til Mette Frederiksen, eller vil man fortsætte den kurs, man udstak i valgkampen.

Mere opbakning til Ellemann som formand

Folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen bakker nu også åbent op om Jakob Ellemann-Jensen som ny formand i Venstre.

Få overblikket over Venstre-folkene, der bakker op om Ellemann her.

Gade: Grotesk at det blev Kristian Jensens død

I et interview med TV 2 siger Venstres Søren Gade, at han er enig i de udtalelser, som Kristian Jensen tidligere på måneden kom med i et interview med Berlingske. Det kan aldrig være Venstres hovedformål at gå til valg på en SV-regering, siger han.

- Det blev så Kristians død, og det kan man godt stå her i dag og se det lidt groteske i. Men det var nok bare kulminationen på lang tids ufred i formandskabet, siger han.

Søren Gade, der er i dag sidder i Europa-Parlamentet, afviser samtidig selv at være kandidat til det nye formandskab.

Fogh: Vigtigt nu at samle sig om nyt lederskab

Tidligere Venstre-formand og statsminister Anders Fogh Rasmussen kommenterer nu også på, at partiets formand og næstformand i dag har valgt at trække sig. Han takker dem begge for deres indsats for partiet og Danmark.

- Efter at de har trukket sig, er det yderst vigtigt at samle sig om et nyt lederskab og en fremadsynet politisk platform. Danmark har brug for en stærk og konstruktiv liberal opposition til den socialdemokratiske regering, skriver Fogh.

Kommentator: Jensen måtte betale prisen for sine ambitioner

Lyn-analyse

Med Kristian Jensens farvel som næstformand er det er kvalifikationer af en helt særlig klasse, som Venstre nu ikke får gavn af i toppen. Det kan være, de får gavn af dem et andet sted, men når man har nået de højder, så drømmer man også om at tage det sidste skridt op af stigen. Jeg kan godt forstå, at Kristian Jensen i dag tænker, at det er ærgerligt, at den ambition skygger for alt andet, han har opnået. Men det er den pris, der er at betale for stræbe efter noget på det niveau.

Berørt Kristian Jensen fortryder statsministerudtalelse

I interviewet med TV Midtvest bliver Kristian Jensen også spurgt ind til de formandsdrømme, han flere gange har luftet, men som nu er bristet.

- Det har jeg det skidt med. Jeg ville gerne have været formand for Venstre og have været kandidat til at blive statsminister. Om jeg nogensinde blev det, ved jeg ikke.

- Hvis der én ting, jeg lidt fortryder, så er det, at jeg åbent har sagt, at jeg gerne vil være statsminister. For det gør, at alt det andet, som jeg prøvede, og mine resultater blev målt op mod den udtalelse. Og hvis man kigger på det, har jeg prøvet næsten alt, siger en tydelig berørt Kristian Jensen.

Kristian Jensen: Løkke gik imod vores aftale

I et interview med TV Midtvest fortæller Kristian Jensen om sine overvejelser om at trække sig og formandskabet sammen med Lars Løkke. Her retter han blandt andet en kritik af det delte formandskab, som Jensen mener, at der blev aftalt mellem ham selv og Løkke i 2014.

- Jeg har primært oplevet, at delingen ikke har været som aftalt, eksempelvis at en SV-melding kan komme. Noget så afgørende som det kom, uden at jeg overhovedet var inddraget.

Løkke fortalte for nylig i et interview med avisen Danmark, at det delte formandskab var en myte og noget, som partiet aldrig har haft.

Engell: Løkkes exit er ekstremt dramatisk

Lyn-analyse

Løkkes opfattelse har været, at kritikerne i partiet ikke var repræsentative, og at der ude i landet var opbakning til ham og hans linje. Derfor var han ikke klar til udskiftning. Men det er ekstremt dramatisk, at Løkke nu smutter ud ad bagdøren og ikke vil stå for en overdragelse. Det efterlader en ualmindeligt trist fornemmelse i Venstre, også hos dem, der har ønsket, at han skulle gå af. Og hvis det vokser sig til en stor fortælling, at han er blevet uretfærdigt behandlet, kan det kaste lange skygger i Venstre.

Mette Frederiksen kommenterer Løkkes afgang

Statsminister Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet har nu også kommentert på Løkke og Jensens beslutning om at trække sig.

På Facebook takker hun dem begge for deres indsats og skriver følgende:

Lauritzen: Urimelig brutalt forløb

Tidligere minister Karsten Lauritzen har på Facebook også kommenteret dagens udvikling i hans parti. 

Her skriver han, at Venstre kollektivt har været "for dårlige til at respektere hinanden, lytte og samarbejde."

- Det er en del af forklaringen på, hvorfor forløbet har været så urimelig brutalt, den sidste måned. Det skal vi i fællesskab have lavet om på, og det må og skal være grundlaget for en ny start for Venstre, skriver han.