Politik

Opgøret om Venstres ledelse fortsætter

Elo Jensen, formand for Venstre i Region Sjælland, havde "ingen kommentarer til", hvorvidt Løkke bør fortsætte som formand eller ej.

Hvad sker der? Venstre i Region Sjælland har onsdag aften holdt møde, hvor man blandt andet har diskuteret formandsskabet i Venstre.

Hvorfor? Dele af Venstres bagland ønsker en ny ledelse i partiet efter den seneste tids uro. De vil have Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen til at gå af.  

Uro i Venstre kan kulminere under hovedbestyrelsesmøde på lørdag

Samtlige fem regioner i Venstre har nu holdt møder.

Nu venter møderne i henholdsvis forretningsudvalget på fredag og i hovedbestyrelsen på lørdag. På hovedbestyrelsesmødet er det ikke muligt at vælte den nuværende formand, men fremtiden i partiet skal diskuteres, og eventuelle modstandere af den nuværende formand kan give sig til kende. Først på landsmødet i slutningen af september skal formandsopgøret endeligt afgøres. 

 

Formand for Venstre i Region Sjælland: - Ingen kommentarer om Løkke

Elo Jensen, formand for Venstre i Region Sjælland, havde "ingen kommentarer" til, hvorvidt kredsen støtter op om Lars Løkke Rasmussen som formand eller ej. Det er til trods for, at Sjælland er Lars Løkkes egen valgkreds.

 

- Vi har haft et rigtig godt møde, hvor vi har diskuteret mange ting, og vi er blevet enige om at sige, at vi ikke har nogen kommentarer, siger Elo Jensen efter mødet. 

Møde i Venstre i Region Sjælland er ved at være slut

Mødet blandt Venstres medlemmer i Region Sjælland er ved at være slut, fortæller TV 2s reporter på stedet. Her er partiets fremtidige ledelse blandt andet blevet diskuteret. Formand for regionen, Elo Jensen, vil kommentere på mødet om lidt. 

Endnu et folketingsmedlem er åben for at skifte ud i Venstres partitop

Tre af Venstres folketingsmedlemmer har meldt klart ud, at de ønsker en ny partitop i Venstre. Det er forsyningsordfører Carsten Kissmeyer, miljøordfører Jacob Jensen og Preben Bang Henriksen. Til TV Syd meddeler indenrigsordfører Anni Matthiesen nu også, at "det kan være nødvendigt" at skifte partiets for- og næstformand ud.

Analyse: Det bliver svært for Kristian Jensen at vende sig mod leder af oprør

TV 2s politiske analytiker Hans Redder vurderer, at Lars Løkke Rasmussens udtalelser i interviewet på TV 2 News tidligere på aftenen er et tegn på, at "han tror, han kan ride stormvejeret af og blive genvalgt på landsmødet". 

 

Det bliver dog især næstformand Kristian Jensen, man skal holde øje med de næste par dage, siger han: 

 

- Jeg må ærligt sige, at jeg har svært ved at se, at man først går ud og roser Jens Nicolai Vejlgaard (formand for Venstre i Midtjylland, red.) til skyerne for på et senere tidspunkt at sige, at det er langt ude, at Vejlgaard ønsker nye folk på formandsposten. Det ville være svært at harmonere de to udtalelser. 

Kristian Jensen om lederen af oprøret i Venstre: - Han er partiets sjæl

Jens Nicolai Vejlgaard, der er formand for Venstre i Midtjylland, står forrest i oprøret mod Lars Løkke og Kristian Jensen. Og selvom Løkke har kaldt oprøret for "forhastet", siger partiets næstformand, Kristian Jensen, nu til Avisen Danmark, at Vejlgaard er typen, "man lytter til": 

 

- Lad mig sige det sådan: Nogle snakker så meget, at man ikke lytter så meget til, hvad de siger. Så er der dem, der tager ordet sjældent, men hvor man til gengæld lytter. Jens Nicolai ligger i den sidste kategori.

 

- Jeg ser i høj grad Jens Nicolai som partiets sjæl. Han er rundet af foreningslivet, er frivillig i mange foreninger og en stor kapacitet i sit lokalsamfund, siger Kristian Jensen til Avisen Danmark

Løkke: - Det her kan udvikle sig til en katastrofe

Lars Løkke Rasmussen siger i magasinet 'Lippert' på TV 2 News, at han "ikke skal være formand, til solen brænder ud". Men han forventer fortsat at være formand længe endnu, siger han. Han peger samtidig på, at "det kan udvikle sig til en katastrofe", hvis formandsskiftet sker uden at tænke det ordentligt igennem.

 

 - Hvis vi ikke får slået fast, hvad er det for en profil, vi gerne vil have og bare siger "glem det" og fokuserer på, at vi bare skal have nye personer i front, så er jeg bange for, at det kan udvikle sig til en katastrofe, siger han. 

Løkke: - Der er ingen fløje i Venstre

- Man kan ikke skille personer og politik. Og det er vi nødt til at have en drøftelse af. Det her billede af, at der er fløje i Venstre. Det er ude af proportioner, i forhold til hvordan det i virkeligheden er, siger Lars Løkke Rasmussen og benægter dermed, at partiet skulle være splittet og opdelt i forskellige fløje. 

Løkke mener fortsat, der er behov for ny politisk linje i partiet

Det er endnu ikke slået fast, hvornår landsmødet skal finde sted. Men Lars Løkke har anmodet Venstres ledelse om at rykke det til før Folketingets åbning 1. oktober. I interviewet på TV 2 News siger han, at der er et stort behov for at få afklaret partiets politiske linje - ikke mindst på grund af næstformand Kristian Jensens interview i Berlingske, hvor han kritisterede Lars Løkkes ønske om at lave en SV-regering. 

 

- Der er brug for, at vi politisk får afklaret den linje, Venstre skal forfølge. Jeg har givet mit bud, og det har jeg også tænkt mig at gøre på landsmødet, siger han og understreger, at han fortsat ønsker at gøre Venstre til et centrum højre-parti.

Formandsposten skal afklares på landsmødet, fastholder Løkke

- Det rigtige sted at afklare det her er på landsmødet, slår Lars Løkke endnu en gang fast om formandsposten i Venstre.

 

- Og nu har vi et hovedbestyrelsesmøde på lørdag, hvor vi kan finde ud af, hvordan vi bedst muligt får oversat det fantastiske valgresultat, vi fik. Det glæder jeg mig til, siger han videre og understreger, at han har "stor respekt for baglandet". 

Løkke: - Baglandet føler sig kørt over

Under et interview i magasinet 'Lippert' på TV 2 News begrunder Lars Løkke Rasmussen krisen i Venstre med, at dele af baglandet føler sig kørt over af den politik, der blev ført op til valget.

 

- For eksempel laver vi et udkast til en sundhedsreform, hvor regionerne er ude af spillet. Det er der mange i baglandet, der ikke har været enige i, siger han. 

Analyse: Mange i baglandet bakker fortsat op om Lars Løkke

TV 2's politiske analytiker Hans Redder befinder sig i Rønnede Golf Klub, hvor Venstre i Region Sjælland holder møde klokken 19. De er den sidste af dem fem Venstre-regioner til at mødes. 

Han fortæller, at situationen i Venstre ikke er så entydig, som det ofte bliver beskrevet i medierne. Der er fortsat mange i baglandet, der bakker op om Lars Løkke, vurderer han.

Stort interview med Lars Løkke Rasmussen om lidt

Lars Løkke er klar til interview i magasinet 'Lippert' på TV 2 News klokken 18.20.

Klokken 18.20 bliver Venstres formand Lars Løkke Rasmussen interviewet i talkshowet 'Lippert' på TV 2 News. Vi følger selvfølgelig med her på livebloggen. 

Du kan se hele interviewet på TV 2 Play: 

 

Spørgsmål

Henrik Andersen :

Hvor bliver mødet holdt i aften

Svar:

Mødet i Venstre i Region Sjælland bliver holdt i Rønnede Golf Klub, som ligger mellem Næstved og Faxe på Sjælland. Det begynder klokken 19. 

Løkke om møde i folketingsgruppe: - Vi talte overhovedet ikke om formandsposten

Selvom det tidligere kneb med at få kommentarer fra medlemmerne i Venstre folketingsgruppe, da de forlod deres møde onsdag eftermiddag, løfter Lars Løkke Rasmussen nu sløret for, hvad de talte - eller rettere ikke talte - om. 

- Vi talte overhovedet ikke om formandsposten. Jeg tror, de fleste gerne vil i gang med det politiske arbejde, og det var det, mødet handlede om, siger han under et interview på TV 2 i programmet Go' Aften Live. 

Spørgsmål

Kurt:

Hvor mange stemmer fik Kristian Jensen egentlig? Det er ikke mit indtryk at han er særligt elsket af vælgerne.

Svar:

Kristian Jensen fik 10.759 personlige stemmer ved folketingsvalget. Du kan læse om forløbet her

Regionsformand: Vi kommer til at diskutere formandskabet i aften

Region Sjælland er den sidste Venstre-region, der mangler at holde et møde forud for Venstres hovedbestyrelsesmøde lørdag. Det er i øvrigt også den region, som formand Lars Løkke Rasmussen selv er opstillet i.

 

Berlingske har været i kontakt med regionsformand Elo Jensen, der bekræfter, at formandskabet bliver et tema på mødet.

 

- Vi diskuterer de ting, der foregår i vores parti, og derfor kan vi ikke undgå, at vi kommer til at diskutere, hvad der sker lige nu, siger han til avisen.

 

Han vil dog ikke kommentere, om de kommer til at beslutte en fælles holdning til formandskabet på mødet, som er sat til at begynde klokken 19. 

 

Spørgsmål

Johannes Jørgensen:

mindes at få en notifikation fra tv2 hvor Kristian Jensen kalder medierne for tungnemme. Er der et klip af det?

Svar:

Du kan se klippet længere nede i livebloggen under overskriften "Døren er gået op - mødet er slut".

Spørgsmål

Louise:

Hvilke møder er det som Kristian Jensen henviser til??

Svar:

Fredag og lørdag er der henholdsvis forretningsudvalgsmøde og hovedbestyrelsesmøde i Venstre. Her forventes det, at partiets formandskab skal drøftes. Derudover skal man også tage formelt stilling til den fremrykning af partiets landsmøde, som Lars Løkke Rasmussen bebudede i en video på Facebook søndag. Landsmødet skulle oprindeligt have fundet sted i midten af november. 

Venstre-borgmester: På tide at Kristian Jensen bliver formand

Borgmesteren i Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen, mener, det er på tide at lade Kristian Jensen træde til som formand i stedet for Lars Løkke Rasmussen:

- Han har været vores næstformand gennem 10 år. Han har gjort det godt. Han er en dygtig og ihærdig politiker.