Krimi

Borgmester har afgivet forklaring i mulig voldtægtssag

Hvad sker der? Et 30-årigt tidligere bestyrelsesmedlem i Enhedslisten er tiltalt for voldtægt og blufærdighedskrænkelse efter fest i miljø- og teknikborgmester i København Ninna Hedeager Olsens hjem. Sagen er for retten.

Bistandsadvokaten fortæller efterfølgende til TV 2, at den forurettede kvinde kræver 73.000 kroner i erstatning og cirka 15.000 kroner til Ninna Hedeager Olsen, hvis han bliver kendt skyldig.

 Retten er hævet for i dag. Der er procedure i sagen 25. september klokken 9.30.

Bistandsadvokaten for den forurettede tager nu over. Det handler om miljø og teknik borgmesterens sygemelding og årsagen til. Der er nedlagt referatforbud, hvilket betyder, at vi fra pressen lytter til hendes forklaring, men ikke må referere fra den.

Udover voldtægten er der rejst tiltale om blufærdighedskrænkelse mod Ninna Hedeager Olsen, som lå i samme seng, da voldtægten fandt sted. Forsvareren spørger ind til, hvori krænkelsen ligger. 

 

Borgmesteren forklarer, at tiltalte forsøgte at involvere hende i overgrebet på veninden: 

 

- Jeg tror ikke, det var et uheld, at han rakte ud efter min hofter og trak mig ind i det. Jeg tror godt, man kan mærke forskel på, hvilken hofte man har fat i, siger hun. 

 

Fra politiafhøring har hun forklaret, at "de (tiltalte og veninden, red.) bevægede sig lidt underligt, jeg mærkede hans hænder og lod som om jeg sov, så blev bevægelserne mere aktive ovre hos dem.”

 

Her får jeg lidt mere indtryk af, at du ikke var en del af det, for det foregik over hos dem?

 

- I første omgang var jeg i tvivl, om der var seksuel aktivitet ved siden af mig, fordi jeg også blev involveret. Jeg bevægede mig lidt, strakte mig og faldt i søvn, så vågnede jeg senere igen, hvor jeg også blev involveret, svarer hun forsvareren. 

Forsvareren spørger videre, hvorfor borgmesteren så ikke anmeldte voldtægten med det samme. 

 

- Jeg tror først, at jeg er fokuseret på hendes behov, men da jeg taler med tiltalte, siger jeg til ham, at han er nødt til at melde sig, svarer hun. 

Tiltalte sidder og kigger ned på den gule blok foran ham, mens hans forsvarer lige ved siden af stiller spørgsmål til Ninna Hedeager Olsen.

 

Forsvareren spørger ind til, hvorfor borgmesteren ikke brød ind, da voldtægten fandt sted: 

 

- Jeg tror, det er, fordi det er så uforståeligt, og jeg ikke kan forestille mig, at han vil gøre det mod et andet menneske, svarer hun.

Forsvareren tager nu over og spørger ind til Ninna Hedeager Olsens og den tiltaltes forhold. 

 

Borgmesteren fortæller, at de to kyssede i løbet af aftenen - altså aftenen inden voldtægten fandt sted. Da de senere var på bar, så borgmesteren så den tiltalte kysse med sin veninde. Veninden fortalte efterfølgende, at hun fortrød kysset. 

Borgmesteren siger videre, at hun fulgte den kvinde, som ifølge tiltalen blev voldtaget, på et center for voldtægtsofre, fordi kvinden havde det rigtig skidt. 

 

Ninna Hedeager Olsen blev efterfølgende ringet op af politiet og afgav sin forklaring. Her fortalte politiet hende, at den nu tiltalte mand også er blevet afhørt, men senere blev sendt hjem. Politiet frygtede ifølge borgmesteren, at den tiltalte var "selvmordstruet". 

 

- Senere ender jeg med at ringe på hans dør, og han er der, og det er super surrealistisk og han fortæller om, at han var fængslet, siger borgmesteren. 

Borgmesteren fortæller, at den tiltalte efterfølgende kom hjem til hende, hvor han erkendte, at han havde "gjort noget forfærdeligt", og at han havde "brug for hjælp til at gøre det godt igen". 

 

- Jeg siger, han skal holde sig væk fra venstrefløjsmiljøer, hvor hun er. På et tidspunkt siger jeg, at han nok er nødt til at melde det til politiet, og så siger han, at det følte han også, men han havde bare brug for, at der var nogen, der sagde det til ham, lyder det fra borgmesteren fra vidneskranken.

Ifølge borgmesteren vil veninden gerne have hende til at tale med den tiltalte, og hun ønsker ikke, at han fremover skal komme steder, hvor hun er.

 

- Jeg skriver til tiltalte, og han skriver, at han godt ved, den samtale skulle tages, men at han var for meget en kujon til selv at starte den, siger hun i retten.

 

Hun fortæller desuden, at hun har en fornemmelse af, at tiltalte har sygemeldt sig fra sit arbejde på grund af episoden i hendes hjem.

Mandagen efter mødes borgmesteren med den forurettede veninde for at tale situationen i gennem. 

 

- Hun fortæller, at hun ikke havde lyst og ikke vidste, hvordan hun skulle stoppe det. Hun græder rigtigt meget, men min fornemmelse af, at det, der skete, er forkert, er rigtigt, siger Ninna Hedeager Olsen.

Hun bliver spurgt til, om hun var jaloux, fordi hun ikke havde sex med ham (tiltalte og Ninna Hedeager Olsen har tidligere haft et seksuelt forhold, red).

Men det siger borgmesteren, at hun ikke var.

Da de stod op næste dag, spiser de to kvinder morgenmad sammen. Den tiltalte sov stadig. Borgmesteren forklarer, at hun ønskede at spørge til, hvordan veninden havde det, men ikke fik gjort noget ved det.

- Jeg skulle have sagt: "hey, hvad foregår der", men jeg kunne ikke. Så stoppede det, og så faldt jeg i søvn igen. Jeg ved ikke, hvor lang tid det varede. Jeg var i en eller anden paniktilstand. Bagefter blev vi alle sammen liggende og faldt i søvn, siger Ninna Hedeager i retten.

Borgmesteren siger, at hun ikke vidste, om den tiltalte og den kvinde, som ifølge tiltalen er blevet voldtaget, havde aftalt at de skulle hygge sig. Men alarmklokkerne ringede, netop fordi de var fire i sengen, og veninden er til kvinder.

Ninna Hedeager Olsen forklarer, at selvom hun lå med ryggen til, så kunne hun fornemme, at hendes veninde afgav tydelige tegn med sin krop og sit åndedræt, der signalerede, at hun sov.

Borgmester Ninna Hedeager Olsen, der afgiver sin forklaring i retten netop nu, er sygemeldt fra hendes job som miljø- og teknikborgmester. Det har affødt en del kritik, som du kan læse om her.

Kvinden, der ifølge anklageskriftet er blevet voldtaget, var tidligere i dag i vidneskranken, men der blev dørene lukket.

Ninna Hedeager Olsen siger, at hun registrerede, at voldtægten skete, men at hun først tænkte, at det var usandsynligt - både fordi de var så mange i sengen, men også fordi hendes veninde er lesbisk.

Tiltalte sidder og skriver noter ved siden af sin forsvarer. Han kigger stort set ned hele tiden.

 

Ninna Hedeager Olsen kigger kun på anklageren og hakker lidt i sin forklaring.

 

Hun forklarer, at det var uforståeligt, at det kunne ske, at hun bare frøs og hendes hjerne prøvede på at overbevise hende om, at det ikke skete, for det var så langt fra den virkelighed, at det kunne ske.

 

- At han i det hele taget kunne finde på at gøre det. At fortsætte, når hun tydeligt viste, at hun sov, og jeg tydeligvis viste, at jeg sov, siger borgmesteren.