Nyheder

Dagens overblik: Løkke afviser at gå trods opfordring fra baglandet

Brasiliens Bolsonaro siger nej til hjælp til Amazonas, 41-årig dansker skal i fængsel for kamp mod IS, og Indonesien flytter hovedstad.

I dag begyndte auktionen af prins Henriks eksotiske samling af kunsthåndværk fra Asien og Afrika. Her kan man købe fabeldyr, fallossymboler og masker.

God shoppelyst og velkommen til dagens overblik.

Brasilien afviser økonomisk støtte

Amazon-branden har ramt byen Novo Progreso i delstaten Para.

G7-landene meddelte søndag, at de ville give mindst 150 millioner kroner til bekæmpelse af skovbrande i Amazonas. Den økonomiske håndsrækning blev tirsdag afvist af Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro.

Han vil have en undskyldning fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, før hans land vil tage imod international hjælp til bekæmpelse af brande i Amazonas.

Bolsonaro sagde tirsdag, at Macron har kaldt ham en løgner, og han beskyldte Frankrigs præsident for at så tvivl om Brasiliens suverænitet i et opgør om brandkatastrofen. Bolsonaro har desuden langet ud efter Macron og sagt, at han har en "kolonialist-mentalitet", fordi han ville diskutere Amazonas på G7-topmødet uden deltagelse fra landene omkring den enorme regnskov.

- Macron må trække nogle af sine udtalelser tilbage, hvorefter vi kan begynde at føre drøftelser, siger Bolsonaro.

Lars Løkke afviser at gå trods opfordring fra baglandet

Jens Nicolai Vejlgaard og resten af hovedbestyrelsen i Venstre i Region Midtjylland vil have et nyt V-formandskab.

Ikke en dag uden uro i Venstre. Tirsdag meddelte Region Midtjylland, at man opfordrer formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen til at trække sig.

- Vi sendte en meddelelse til Venstres formand og næstformand om, at vi synes, at det vil være rigtigt, hvis de trækker sig forud for eller til det kommende landsmøde i Venstre, siger lokalformand Jens Nicolai Vejlgaard (der ses på billedet ovenfor) til TV Midtvest.

Opfordringen afvises dog af Lars Løkke. Han vil lade det være op til de delegerede på Venstres landsmøde at beslutte, hvem der skal lede partiet.

- Hvis man ser gløder på marken, kan man enten prøve at slukke dem eller puste til ilden og brænde det hele af. Og det er der nogle i vores bagland, der er ude i, siger han.

Wammen ser sorte skyer trods økonomisk vækst

Ifølge S-regeringen har den tidligere regering, VLAK-regeringen, efterladt et hul på 3,5 milliarder kroner i kassen til de offentlige udgifter til blandt andet politi og inddrivelse af skat.

Dansk økonomi har det grundlæggende godt. Men den forhenværende regering har efterladt et hul i kassen. Det var budskabet fra finansminister Nicolai Wammen (S), da han tirsdag præsenterede den økonomiske redegørelse.

Ifølge S-regeringen har den tidligere regering, VLAK-regeringen, efterladt et hul på 3,5 milliarder kroner i kassen til de offentlige udgifter til blandt andet politi og inddrivelse af skat.

- Først og fremmest skal der sættes en ny retning, efter at de blå partier ikke har brugt de gode tider klogt nok, siger Wammen.

På trods af ministerens kritik er de offentlige finanser grundlæggende sunde, og der er en pæn vækst, noterer Wammen sig.

- Dansk økonomi er på mange måder godt rustet, men hvis den globale økonomi går i den forkerte retning, vil det sætte sit præg på vækst og økonomi i Danmark, siger Nicolai Wammen.

Ministeren nævner Brexit, handelskonflikt mellem USA og Kina og vækstafmatning i Tyskland som faktorer, der kan påvirke dansk økonomi negativt.

41-årig dansker skal i fængsel for kamp mod IS

Tommy Mørck anker Højesterets dom.

Højesteret har i dag stadfæstet dommen over den 41-årige Tommy Mørck, som både i by- og landsret er blevet idømt seks måneders fængsel for ulovligt ophold i et konfliktområde.

I 2016 og 2017 befandt Tommy Mørck sig i Syrien for at kæmpe imod Islamisk Stat (IS) nær Raqqa. Men han havde ikke fået politiets tilladelse til at opholde sig i området, og dermed overtrådte han en af paragrafferne i straffelovens kapitel om terrorisme.

Tommy Mørck er ikke dømt for at have kæmpet i området. Det, han er dømt for, er at rejse ind i Raqqa-provinsen i Syrien adskillige gange. Det er et brud på loven om forbud mod indrejse eller ophold i visse konfliktområder.

Indonesien flytter hovedstad til Borneo

Indonesiens hovedstad skal flyttes fra Jakarta til det sydlige Borneo.

Indonesien flytter landets hovedstad fra storbyen Jakarta, der trues af oversvømmelser, trafikkaos og jordskælv, til den grønne ø Borneo.

Den nye hovedstad, der endnu ikke har fået et navn, kommer til at ligge på øen Borneo, der ikke rammes af naturkatastrofer i lige så høj grad som resten af landet.

- Det er en strategisk placering i midten af Indonesien tæt på voksende byområder, siger Indonesiens præsident, Joko Widodo.

Miljøaktivister er skeptiske over for beslutningen. De frygter, at flytningen vil true Borneos skove, hvor blandt andet orangutanger og næseaber har hjemme.

Ifølge Indonesiens præsident vil etableringen af den nye hovedstad koste knap 221 milliarder kroner.