Krimi

Blev veninde voldtaget i borgmesters seng? Onsdag skal sagen for retten

Voldtægten skal være sket 31. marts mellem klokken 8 og 16, da teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen holdt fest. Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Et 30-årigt tidligere bestyrelsesmedlem i Enhedslisten tiltalt for voldtægt og blufærdighedskrænkelse efter fest i miljø- og teknik borgmesters hjem.

Onsdag skal miljø- og teknikborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen, vidne i en sag om voldtægt og blufærdighedskrænkelse.

Selve den formodede forbrydelse skete den 31. marts i tidsrummet mellem 8.00 og 16.00 i en lejlighed på Nørrebro, hvor Ninna Hedeager Olsen holdt fest.

En fest, der endte med, at borgmesteren et par dage efter fik overtalt sin 30-årige partifælle til, at han selv skulle melde sig til politiet.

Borgmester på orlov

Onsdag behandler Københavns Byret så sagen, hvor et tidligere Enhedslisten bestyrelsesmedlem er tiltalt for voldtægt og blufærdighedskrænkelse i forbindelse med festen i Ninna Hedeager Olsens hjem. Ninna Hedeager Olsen har taget orlov som følge af sagen.

Af anklageskriftet fremgår det, at han den tiltalte mand er anklaget for at have voldtaget en beruset kvinde, som var ude af stand til at forsvare sig. Han er også tiltalt for blufærdighedskrænkelse ved at have berørt Ninna Hedeager Olsen på kønsdelene, mens hun sov eller halvsov ved siden af.

Manden nægter sig ifølge Ritzau skyldig.

Selv beskrev Ninna Hedeager Olsen det således i et facebook-opslag 9. april.

"Sagen omkring voldtægt begået af et tidligere bestyrelsesmedlem i Enhedslisten København:

Jeg er dybt berørt. Det foregik i mit hjem. Jeg kender parterne. Det vigtigste for mig har været at tale med offeret, støtte hende og at få hende til at erkende, at hun er uden skyld.

Derefter har mit fokus været at få gerningsmanden til at melde sig selv. Det vidste han heldigvis godt, at han skulle.

Oplevelsen viser, hvad vi desværre godt ved: At voldtægt typisk ikke begås af fremmede på en mørk gade. Langt oftere begås det i tætte relationer, af dem som man stoler på, lukker ind i sit hjem og lader overnatte.

Det har på alle måder været nogle frygtelige dage. Jeg er i gode hænder og det ved jeg, offeret også er. Af professionelle er jeg blevet opfordret til at trække stikket i en kortere periode."

Først senere kom det frem, at den 30-årige mand også er anklaget for at have forgrebet sig mod borgmesteren.

Forurettet kyssede med tiltalte

Under en fristforlængelse den 23. april af den nu tiltalte kom det frem, at borgmesteren havde fortalt, at fire personer i løbet af natten lå i den samme seng.

Ninna Hedeager Olsen har forklaret til politiet, at den tiltalte ”tog på hende, og det fik hende til at lade som om, hun sov”, og at der skete noget, men hun var ikke helt bevidst om, hvad der skete i sengen. Først dagen efter talte hun med den anden kvinde, og der gik det op for hende, hvad der var sket.

Under retsmødet kom det frem, at den forurettede kvinde havde betroet sig til Ninna Hedeager Olsen og fortalt, at hun havde kysset med tiltalte, at hun havde det dårligt med det, men kunne ikke sige fra. Hun blev til morgenmad i lejligheden.

Har været kritiseret under sygemelding

Ninna Hedeager Olsen har været sygemeldt siden og forventer at være tilbage i midten af september. En sygemelding, flere politikere har kritiseret, når hun har hævet en månedlig løn på godt 87.000 kroner brutto under sit sygdomsforløb uden at redegøre konkret for, hvad der var årsagen til hendes sygemelding. Hun har sidenhen afleveret en lægeattest.

Og senest har blandt andre Jyllands-Posten beskrevet, hvordan hun har hjulpet en veninde med at servere på venindes kro på Tunø. På et tidspunkt, hvor hun er sygemeldt fra sit job.

Sagen, der er en domsmandssag med en dommer og to lægdommere, kører over en dag i retten. Der falder formentlig afgørelse i sagen i dag.