Samfund

Baglandet vil have Lars Løkke og Kristian Jensen til at gå af

Søren Pind giver ikke meget for Claus Hjort Frederiksens kommentar om, at baglandet forsøger at mobbe Løkke til at gå af.

Hvad skete der? Ledelseskrisen i Venstre tog til, da hovedbestyrelsesmedlemmerne i Venstre i Region Midtjylland erklærede deres mistillid til Venstre-formandskabet i form af formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen.

Kristian Jensen sender hilsen til kommentator

Venstres næstformand Kristian Jensen har været tavs siden i eftermiddags, hvor Region Midtjylland erklærede sin mistillid til ham og formand Lars Løkke Rasmussen. Sent tirsdag aften minder Jensen dog TV 2s politiske kommentator Michael Kristiansen om, at han fortsat er næstformand. Michael Kristiansen spåede i sidste uges Tirsdagsanalyse, at Jensen var gået af her en uge efter. Det er Jensen som bekendt ikke.

Søren Pind irettesætter Claus Hjort

Tidligere minister og menigt medlem af Venstre Søren Pind, afviser, at Venstres bagland forsøger at mobbe Løkke til at gå af. - Man må forstå, at den eneste, der må have en mening om Venstres ledelse - mobbe nogen og ændre mening - er Claus Hjort. Jo jo, skriver Pind på Twitter. 

Claus Hjort: Bagland forsøger at mobbe Løkke til at gå af

Mangeårig minister og nestor i Venstre, Claus Hjort Frederiksen kalder baglandets behandling af Lars Løkke Rasmussen for uværdig.

- Jeg har det rigtig dårligt med det, der foregår i øjeblikket. Det ligner for mig mobning, hvor man skal gøre livet så surt for Lars Løkke, at han kaster håndklædet i ringet. Så kan man komme til landsmødet og sige "jamen det var ikke os der traf den beslutning, formanden gik selv". Det er uværdigt for Venstre og ikke noget, jeg havde forestillet mig i min vildeste fantasi, siger Claus Hjort til TV 2.

Preben Bang Henriksen peger på Jakob Ellemann som ny V-formand

Venstres folketingsmedlem Preben Bang Henriksen udtalte tidligere i aften sin mistillid til Venstres formandskab. Nu peger han også på sin foretrukne aftager: 

- Overalt i Danmark er der bred opbakning til Jakob Ellemann Jensen, og ham kunne jeg give min fulde støtte, hvis det er ham, der skulle udgøre formandskabet.

V-borgmester peger på Jensen som ny formand og ønsker Løkkes afgang

Borgmester i Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen, peger på Kristian Jensen som ny V-formand.

Borgmesteren i Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen, melder sig i koret af Venstre-folk, der opfordrer partiets formand, Lars Løkke Rasmussen, til at gå af. Bertelsen mener, Kristian Jensen bør tage over som formand:

- Jeg har stadigvæk fuld tillid til Kristian Jensen. Jeg synes, han har gjort det formidabelt godt som Venstres næstformand, siger Morsø-borgmesteren til Berlingske:

- Derfor ville jeg rigtig gerne bakke op om, at det bliver ham, der bliver formand fra Venstre.

Tidligere i dag opfordrede Ib Lauritsen, V-borgmester i Ikast-Brande Kommune, formandskabet - inklusiv Kristian Jensen - til at trække sig.

Det kan udvikle sig rigtig grimt i Venstre, siger analytiker

Lars Løkkes nej til at gå af på opfordring fra Venstre i Region Midtjylland øger kun spændingen ved Venstres landsmøde i slutningen af september. Et landsmøde, der kan udvikle sig grimt, vurderer TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

- Nu er katten ude af sækken, og folk står åbent og undsiger hinanden på tv, siger han. Løkke er en politiker, der aldrig giver op. Og det er helt tydeligt, at han ikke kommer til at opgive kampen for sit politiske liv. Det er lykkedes for ham før at overleve svære situationer - om det lykkes denne her gang, tør jeg ikke svare på.

Tredje Løkke-kritiske folketingsmedlem melder sig på banen

Venstres miljøordfører og mangeårigt folketingsmedlem valgt på Sjælland, Jakob Jensen, opfordrer Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen til at lytte til Venstres bagland.

- På Sjælland, som er mit bagland, holdes et møde imorgen blandt hovedbestyrelsesmedlemmerne, som er Venstres medlemmers repræsentanter i partiets ledelse. Og dem har jeg tænkt mig at lytte til, hvilket jeg også opfordrer formandskabet til at gøre, lyder det i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

Endnu et folketingsmedlem udtrykker mistillid til Løkke

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, melder sig nu i koret og ønsker et nyt Venstre-formandskab. Det siger han til Nordjyske.

V i Aarhus: Havde håbet at Løkke og Jensen var gået af i dag

Bestyrelsesformand for Venstre i Aarhus Susanne Green bakker fuldt op om Venstre i Region Midtjylland, der opfordrer Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen til at gå af:

- Nu må vi se på hovedbestyrelsesmødet på lørdag. Jeg håber der kommer en afklaring. Men jeg havde håbet at Kristian Jensen og Løkke var gået af i dag, så vi kunne starte på en frisk.

Kristian Jensen vil ikke udtale sig

Venstre-næstformand Kristian Jensen vil ikke udtale sig, efter han og Lars Løkke Rasmussen er blevet opfordret til at trække sig. Det siger han til TV 2. Kristian Jensen er valgt i Midtjylland, der kræver hans afgang. 

Mangeårig minister over mistillid til Løkke: Jeg er dybt dybt bekymret

Mange årig minister i Lars Løkke Rasmussens regeringer, Ulla Tørnæs, er chokeret over mistillidsvotummet til formandskabet. 

- Jeg er rystet og dybt, dybt bekymret. Jeg kan slet ikke genkende mit gamle hæderkronede parti. Skal man lave et skifte, skal det ske i god ro og orden. Jeg frygter virkelig, vi kommer til at handle i panik. 

Rutineret V-politiker: Et ragnarok, hvis Løkke bliver

Det tidligere mangeårige folketingsmedlem og nuværende regionsrådsmedlem af Region Midtjylland, Jørgen Winther, kommer med en skarp kritik af Lars Løkke.

- Hvis Lars Løkke går igennem det her, og bliver som formand, så bliver der ragnarok i partiet. Lars burde for en gang skyld tænke mere på partiet og ikke på sig selv. Hvis Løkke ikke lytter efter hovedbestyrelsen, frygter jeg, at vi ender på et antal mandater som Liberal Alliance.

V-folketingsmedlem: Jensen og Løkke bør trække sig

Det første folketingsmedlem af Venstre opfordrer nu Løkke og Jensen til at trække sig. Der er tale om Venstres forsyningsordfører og tidligere borgmester i Ikast-Brande, Carsten Kissmeyer, der bakker op om udmeldingen fra Region Midtjylland - Venstre skal have en ny ledelse: 

- Vi har en fastlåst situation og har brug for en ny start. 

Carsten Kissmeyer vil ikke pege på hvem der skal afløse Løkke og Jensen. 

850 delegerede afgør Løkkes og Jensens skæbne

På Venstres landsmøde er omkring 850 delegerede stemmeberettigede ud af Venstres ca. 35.000 medlemmer. Og de fordeler sig med klar overvægt i de jyske kommuner. Eksempelvis har Venstre-højborgen Ringkøbing-Skjern hele 24 delegerede, mens Ishøj på den københavnske vestegn kun har fire. 

Løkke afviser at trække sig

Lars Løkke Rasmussen nægter at trække sig som Venstre-formand. Det siger han til TV 2. 

- Jeg synes, det er en forkert og forhastet beslutning, som jeg ikke deler, og derfor vil jeg fortsat søge opbakning hos de 850 delegerede, der er ved Venstres landsmøde, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Birthe Rønn bakker nuværende ledelse op

Birthe Rønn Hornbech bakker Lars Løkke Rasmussen op.

Mens Region Midtjylland ønsker Lars Løkke og Kristian Jensens afgang i Venstre-toppen, lyder der andre toner fra den tidligere Venstre-minister Birthe Rønn Hornbech. I et interview til TV 2 understreger hun, at hun fortsat bakker Lars Løkke Rasmussen op: 

Birthe Rønn Hornbech giver dog ikke meget for oprøret i partiet:

- Det bagland, som er stået frem på tv-skærme for at sige, at de gerne ville have et valg, de må jo så stille med en formandskandidat. Og der er jeg da utroligt spændt på at høre dem, der gerne vil have et valg, hvem de vil stille med som formandskandidat, siger hun.

Et spørgsmål om troværdighed

Se interviewet med Jens Nicolai Vejlgaard, hvor han uddyber, hvorfor Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen bør gå af.

I udtalelsen fra den enige region lyder det blandt andet: - Af hensyn til Venstres fremtid, troværdighed og stabilitet opfordrer vi formandskabet til at de trækker sig kollektivt.

Transportordfører glæder sig til at få en afklaring

Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, har ikke nogen kommentar til udmeldingen fra Region Midtjylland og Jens Nicolai Vejlgaard. Han siger:

- Jeg glæder mig til, at vi får afklaring, så vi kan få fokus på det politiske arbejde.

Analytiker: En optrapning af en dramatisk situation

Ifølge TV 2s politiske analytiker er udmeldingen fra Venstre i Region Midtjylland meget betydningsfuld:

- Det er en optrapning af en i forvejen meget dramatisk situation. Midtjylland er et kerneområde for Venstre og i øvrigt også Kristian Jensens eget bagland. Det er konklusionen efter et møde regionen holdt mandag aften. Det her var så konklusionen, siger Hans Redder. 

Venstre i Region Syddanmark er tavse

Region Syddanmark vil ikke udtale sig om Venstre-formandskabet og hvor vidt Lars Løkke og Kristian Jensen er de rigtige til at stå i spidsen for partiet.