Dagens overblik: Afsked med hele Danmarks købmand

16x9
Familien tager afsked med Lars Larsen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Nye anholdelser i eksplosionssagen, Danmarks største havvindmøllepark åbner og mere Donald Trump.

Klokken 12 torsdag formiddag stod tiden stille i alle Jysk-forretninger verden over.

Medarbejdere og kunder holdt ét minuts stilhed til ære for grundlæggeren af Jysk, Lars Larsen, der døde mandag. I eftermiddag blev han bisat fra Sejs-Svejbæk Kirke ved Silkeborg.

Velkommen til 'Dagens overblik'.

"Græd ikke, fordi det er forbi - smil for det, der har været"

Lars Larsen blev bisat i Sejs-Svejbæk Kirke ved Silkeborg.
Lars Larsen blev bisat i Sejs-Svejbæk Kirke ved Silkeborg. Foto: Ritzau Scanpix

Familie og venner var torsdag mødt op i Sejs-Svejbæk Kirke for at sige et sidste farvel til en af Danmarks største forretningsmænd, Jysk-grundlæggeren Lars Larsen.

Det var en åben ceremoni med plads til 180 personer, og der blev blandt andet spillet Frank Sinatras 'My way' og 'Nu falmer skoven trindt om land'.

Programmet for bisættelsen var prydet med et maleri af Larsen med teksten: "Græd ikke, fordi det er forbi - smil for det, der har været."

Programmet til bisættelsen.
Programmet til bisættelsen. Foto: TV 2/Julie Almann

Efter ceremonien i kirken blev kisten båret ud af Lars Larsens to børn, Jacob og Mette Brunsborg, og deres i alt fire børn, der er i alderen 12 til 19 år. Udenfor havde en stor gruppe Jysk-ansatte taget opstilling med 600 blå roser for at mindes den afdøde Jysk-stifter.

Jysk-koncernens 25.000 medarbejdere holdt ét minuts stilhed klokken 12 til ære for Lars Larsen, og bagefter var der frikadeller, kartoffelsalat og hotdogs til medarbejderne - helt i "Lars Larsens ånd".

Medier: - Er dette virkelighed?

Donald Trump virker mere virkelighedsfjern end nogensinde, mener amerikanske medier.
Donald Trump virker mere virkelighedsfjern end nogensinde, mener amerikanske medier. Foto: EPA/SHAWN THEW

Forholdet mellem USA og Danmark, eller måske rettere mellem Donald Trump og Danmark, er på nulpunktet efter aflysningen af præsidentens statsbesøg 2. og 3. september.

Men diplomatiet fik en chance sent onsdag aften, da udenrigsminister Jeppe Kofod og hans amerikanske kollega, Mike Pompeo, fik talt ud om de to nationers forhold på et telefonmøde.

- Vi har et tæt og langt forhold, og det har vi tænkt os at fortsætte med. USA er en kerneallieret for os. Sammenholdet mellem Danmark og USA er vigtigt, understregede Kofod.

I USA bliver Donald Trump kritiseret for at være mere virkelighedfjern end nogensinde: "Er dette virkelighed," spørger New York Times, mens CNN peger på, at Trump "er forandret."

Hans brug af ordet "nasty" - modbydelig - om sine modstandere holder Trump nu fast i. Det fik Mette Frederiksen at mærke, og Trump er nu oppe på at have brugt det 32 gange om både mænd og kvinder. Se her, hvem den danske statsminister er i "nasty" selskab med.

Leverer strøm til 425.000 husstande

Danmarks største havvindmøllepark er åbnet. Arkiv.
Danmarks største havvindmøllepark er åbnet. Arkiv. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kronprins Frederik åbnede torsdag for Danmarks største havvindmøllepark, Horns Rev 3, der består af 49 kæmpe vindmøller. Statsminister Mette Frederiksen (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) deltog også i åbningen.

Havmølleparken forventes med en kapacitet på 407 megawatt at kunne dække det årlige elforbrug i omkring 425.000 husstande. Og det vurderes, at den vil øge den danske elproduktion fra vind med omkring 12 procent.

Hver gang én mølle roterer én omgang, så genererer det strøm nok til, at 1317 iPhones kan lades op. Eller en elbil kan køre fra Aarhus til Herning. Eller en dansker kan se 45 fodboldkampe i træk på sit tv - med forlænget spilletid.

Totalhøjden af de 49 vindmøller er 187 meter, og hver mølle vejer tæt på 1500 tons, inklusiv fundament.

Yderligere to anholdt efter eksplosion

Skattestyrelsen på Østerbro efter eksplosionen.
Skattestyrelsen på Østerbro efter eksplosionen. Foto: Ritzau Scanpix

Svensk politi har anholdt og sigtet to nye mænd i sagen om eksplosionen ved Skattestyrelsen. Det er uvist, hvordan de to mænd forholder sig til sigtelsen.

Begge mænd er sigtet for at udsætte andre for grov fare i det offentlige rum. Ifølge politiet er de anholdte en 22-årig mand og en 27-årig mand, og begge er svenske statsborgere.

Svensk politi skal inden lørdag beslutte, om mændene skal stilles for en dommer. Her skal dommeren tage stilling til, om de skal varetægtsfængsles samt udleveres til Danmark.

I forvejen er en 22-årig svensker anholdt i sagen. En 23-årig er stadig på fri fod, og han har været internationalt efterlyst siden i sidste uge.

SF: Der skal leveres omgående

Minimumsnormeringer betyder, at der skal være minimum en voksen til tre børn i vuggestuerne, mens der skal være en voksen til seks børn i børnehaverne.
Minimumsnormeringer betyder, at der skal være minimum en voksen til tre børn i vuggestuerne, mens der skal være en voksen til seks børn i børnehaverne. Foto: Ritzau Scanpix

- Det her er hjerteblod for SF.

Sådan sagde SF-formand Pia Olsen Dyhr ved partiets sommergruppemøde torsdag. Det handler om, at der ved næste finanslov skal vedtages bedre normeringer i vuggestuer og børnehaver.

- Der skal sikres minimumsnormeringer på den første finanslov. Det skal være børnenes finanslov, siger Olsen Dyhr, som har betegnet kravet som ultimativt, og det er da også nævnt i det forståelsespapir, som danner grundlag for regeringen.

Foruden børnene vil SF også have fokus på klima i forhandlingerne om næste års finanslov.

SF foreslår en skovfond, som skal finansiere, at 200.000 hektar jord bliver omlagt til skov. Det er et areal, der svarer til Møn, Lolland og Bornholm.

***

Det var torsdagens fem udvalgte historier.

Selv om sommervarmen får comeback de næste dage, så er der altså kun fire måneder til jul. Men en butik i Aalborg vil ikke vente så længe, læs mere her.

Tak, fordi du læste med.