Trump aflyser besøg

Donald Trump aflyser besøg til Danmark

Hvad skete der? Den amerikanske præsident, Donald Trump, udskød sit besøg til Danmark og kaldte statsminister Mette Frederiksens (S) udtalelse for "væmmelig".

Hvad er baggrunden? Mette Frederiksen (S) vil ikke diskutere et salg af Grønland og kaldte diskussionen "absurd". 

Livebloggen opdateres ikke længere.

Flere politikere bakker op om Mette F.

Flere danske politikere har aftenen igennem deltaget i udenlandske nyhedsudsendelser. Heriblandt konservatives Rasmus Jarlov og Venstres Michael Aastrup Jensen. Begge deltog på den amerikanske tv-station CNN.

Sidstnævnte kalder de seneste dage de seneste dage for ”surrealistiske” for Danmark og Danmarks forhold til USA:

- Det her er bare toppen af isbjerget. For at sige det ret klart, så var det her i rigtigt manges øjne en absurd forespørgsel. Derfor talte statsministeren for hele nationen i dag, siger Michael Aastrup Jensen.

Adspurgt om det var en absurd ide fra præsenten, svarer Michael Aastrup Jensen:

- Absolut! Hele ideen med, at vi rent faktisk kunne sælge Grønland, der har været en del af kongeriget i så mange år, men som samtidig er under selvstyre, er jo surrealistisk og absurd til at starte med. Og at man så derefter aflyser et møde til en, der er så nær en allieret, er meget fjernt for os, siger han. Også partiets politiske ordføre Jakob Ellemann-Jensen har kaldt ordet "absurd" for "et meget dækkende ordvalg". 

Tidligere CIA-direktør til Trump: - Du er ynkelig

Først kaldte Donald Trump Mette Frederiksens (S) kontante afvisning af et salg af Grønland for "modbydelig". Og siden kritiserede han Danmark for ikke at bruge to procent af vores bruttonationalprodukt på at bidrage til NATO. 

Men det er ikke en fair kritik, lyder det fra tidligere chef i CIA og NSA, Michael Hayden, i et tweet:

- Danmark, et land med mindre end seks millioner indbyggere, der har fået 43 personer dræbt, mens de støttede os i Afghanistan. Du er ynkelig, skriver Michael Hayden i et direkte svar til præsidenten.

Mette F: - Venskabet er stærkt og levedygtigt

Statsminister Mette Frederiksen (S) skriver onsdag aften, at hun nu er på vej hjem efter en lang og "udsædvanlig" dag. Hun skriver, at hun fortsat er ærgerlig og overrasket. 

- Men venskabet mellem USA og Danmark er stærkt og levedygtigt. Og Danmarks dør vil altid stå åben for vores venner og allierede, slutter hun. 

Kofod: - Har været i kontakt med USA's udenrigsminister

Udenrigsministeren oplyser på Twitter, at han onsdag aften har været i kontakt med den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo. Jeppe Kofod siger, at samtalen både var konstruktiv og venlig, og at de to udenrigsministre blev enige om, at samarbejdet skulle fortsætte, da der fortsat er en lang række af udfordringer, som begge lande har interesse i at få løst:

Kofod: - Absurd at diskutere noget, der ikke er en realitet

Selvom præsident Donald Trump onsdag kaldte statsminister Mette Frederiksens (S) udtalelse om, at et købstilbud på Grønland var ”absurd, for både ”modbydelig” og ”ikke venlig”, holder den danske udenrigsminister fast i vendingen.

- Det er absurd at diskutere noget, der ikke er en realitet. Grønland er ikke til salg. Og så synes jeg, vi skal koncentrere os om andre, vigtigere emner, siger udenrigsminister Jeppe Kofod i talkshowet 'Lippert' på TV 2 News

Han afviser samtidig, at Danmark skulle befinde sig i en diplomatisk krise med USA.

- Vi er kerneallierede. Jeg er da ærgerlig over, at Trump aflyser. Men det ændrer ikke på vores forhold.

Steinmetz: - Vil føre til øget diplomatisk aktivitet

Den nuværende situation mellem Danmark og USA vil føre til flere møder mellem de to lande. Og de første har allerede fundet sted, siger TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz:

Lyn-analyse

Denne her sag kan meget vel føre til forstærket diplomatisk kontakt med USA og Danmark. Det har vi allerede set et eksempel på. Jeg ved, at der i dag har været fornyet diplomatisk kontakt mellem vores to lande. Den amerikanske ambassadør Carla Sands har i eftermiddag været til møde hos Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og departementschef Lars Lose, hvor de har drøftet denne her aflysning. Og vi vil sandsynligvis se, at der vil være en heftigere diplomatisk trafik mellem USA og Danmark end der ellers ville have været, fordi der er nogle skår, der skal klinkes. Og så skal man huske på, at den måde vi formulerer os på i Danmark ofte opfattes som meget direkte af amerikanerne.

Trump langer på ny ud efter Danmark i et tweet

For kort tid siden kaldte præsident Trump Mette Frederiksens udtalelse for 'modbydelig' og 'ikke pæn'. Og nu angriber han igen Danmark. Denne gang i et tweet, hvor han understreger, at Danmark ikke bidrager ligeså meget til NATO, som andre medlemslande gør:

- Til orientering, Danmark bruger kun 1,35 procent af deres bruttonationalprodukt på NATO. De er et velhavende land og skulle være på to procent. Vi beskytter Europa og kun otte ud af 28 NATO-lande er på to procent. USA er på et meget, meget højere niveau end det her på grund af mig.

Mette F. - Jeg vil ikke ind i en ordkrig - heller ikke med præsidenten

Udtalelsen fra præsidenten kommer efter, at statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde sagde, at hun både var "ærgerlig" og "overrasket" over, at USA's præsident Donald Trump har aflyst sit besøg i Danmark.

Donald Trumps reaktion onsdag eftermiddag får dog ikke den danske statsminister til at ryste på hånden. Hun beder folk huske om, at det ikke er Danmark, der har aflyst besøget.

Det siger hun til TV 2:

- Jeg synes, at vi skal holde fast i, at det er den amerikanske præsident, der melder afbud til det statsbesøg. Vi har hele tiden budt den amerikanske præsident velkommen. Landsstyreformand Kim Kielsen har gjort det klart, at Grønland ikke er til salg. Og det er jeg fuldstændig enig i, siger hun.

Derfor fortryder hun heller ikke sin håndtering af sagen:

- Jeg synes, at den danske håndtering har været fin og klog. Og derfor sagde jeg allerede i eftermiddag, at vi ikke lukker nogle døre. Tværtimod. Danmark og USA har brug for hinanden. Problemerne omkring Arktis er tiltagende, og vi har stadigvæk behov for at have drøftelserne omkring dem.

Af den grund vil hun heller ikke tale om, hvorvidt hun fortryder at have brugt ordet "absurd".

- Jeg kommer ikke til at gå ind i en ordkrig. Heller ikke med den amerikanske præsident. Og Kim Kielsen i Grønland har gjort det meget klart. Grønland er ikke til salg, og det bakker jeg helt op om, siger hun.

Onsdag eftermiddag understregede Mette Frederiksen, at sagen ikke får indflydelse på Danmarks fremtidige forhold til USA.

Trump: Mette Frederiksens kommentarer var "modbydelig" og "ikke pæne"

Den amerikanske præsident Donald Trump siger onsdag eftermiddag dansk tid i et interview med nyhedsbureauet Reuters, at Mette Frederiksens udtalelser omkring afvisningen af salget af Grønland var "modbydelig" og "ikke pæne."  

- Jeg så frem til at besøge Danmark, men jeg synes, at statsministerens udtalelse om, at det var en absurd ide, var modbydelig (nasty, red.). Jeg synes, at det var en upassende holdning.

- Det eneste, som hun var skulle have gjort, var at sige ”nej, vi er ikke interesseret”. Man kan ikke behandle USA på den måde, som de behandlede os under præsident Obama. Jeg synes, at det var en meget ikke-venlig måde at sige det på. De kunne bare have sagt ”nej”, siger præsident Trump onsdag eftermiddag dansk tid ude foran Det Hvide Hus.

Mette Frederiksen kaldte over for DR snakken om at USA skulle købe Grønland for en "absurd diskussion" .

Kristian Jensen: - Vi bliver nødt til agere på en unormal situation

Venstres Kristian Jensen, der var udenrigsminister i den forrige regering, fortæller, at planen med præsident Trumps besøg var, at præsidenten og statsminister Mette Frederiksen (S) skulle udvikle det bilaterale forhold med fokus på det arktiske. Klima, handel og sikkerhedspolitik er aktivt i diskussionerne. Af den årsag havde det været en unik mulighed for at styrke samarbejdet med USA og Donald Trump, siger Kristian Jensen.

Kristian Jensen kalder det derfor en diplomatisk krise, hvor den danske ambassadør i Washington og Udenrigsministeriet skal til at rette op på forholdet, siger han.

- At aflyse noget af det fineste inden for diplomatiet. Og så med så kort varsel. Det er jo at sende nogle signaler både i den amerikanske administration og rundt omkring i resten af Europa om, at Danmark måske ikke er så tæt en allieret, som vi egentlig havde gået og sagt til os selv. Så det er noget, som både regeringen og diplomatiet nu skal rette op på, siger han.

Ifølge Kristian Jensen gjorde statsministeren dog det eneste rigtige ved at afvise købstilbuddet kort og kontant. Og så skal man huske på, at intet er som med andre præsidenter:

- Donald Trump gør alting på en helt anderledes måde. Alt der var normalt før er ikke normalt længere. Han afviser et statsbesøg over et tweet. Han inviterer sig selv og går fra det. Intet er normalt, og vi bliver nødt til agere på unormal situation med en ekstraordinær indsats, siger Kristian Jensen.

Amerikansk ambassadør i Danmark: - Vi skal kunne diskutere alt

Som allieret skal to lande kunne diskutere alt. Også store emner som arktis. Det siger den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, efter at hendes præsident valgte at aflyse sit besøg. Det gælder både sikkerhed, udvikling og miljø - og uden emner tages af bordet, inden mødet har fundet sted, siger hun:

- Vores mål og håb er, at vi er i stand til åbent at kunne diskutere store og små emner, uden at noget er taget af bordet på forhånd eller overskrider en grænse, siger Carla Sands til DR Nyheder.

Statsminister Mette Frederiksen (S) afviste 18. august pure, at Grønland ville komme til salg. 

Flere ugers planlægning går tabt

At præsident Trump har valgt at aflyse sit besøg i Danmark resulterer i flere ugers spildt politiarbejde. Det skriver Politiforbundet i en pressemeddelelse onsdag. Politiinspektør Uffe Stormly fra Rigspolitiets Nationale Beredskabscenter har fortsat ikke overblik over, hvad det koster i kroner og ører. 

Mette Frederiksen fylder udenlandske medier

Dagen igennem har historien om Trumps aflysning af sit besøg været på mange medier verden over. Det er den også onsdag eftermiddag, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) har afholdt sit pressemøde. Således er historien både at finde på CNN, BBC, NY Times, Washington Post, The Guardian og NBC News. 

Alle medier citerer fra det netop afholdte pressemøde foran Udenrigsministeriet, hvor statsministeret både kom med en kommentar på engelsk og dansk. Pressemødet blev desuden sendt ud på de internationale nyhedsbureauer AP og Reuters.

Pressemødet er nu slut

Pressemødet er nu slut. Statsminister Mette Frederiksen (S) er gået tilbage ind i Udenrigsministeriet. Livebloggen fortsætter med reaktioner. 

Det Hvide Hus orienterede i løbet af natten

- Når det kommer til aflysningen af det her besøg, så er det en beslutning, der er truffet af den amerikanske præsident. Invitationen står stadig ved magt. Vi har en god dialog med amerikanerne. Det må i endelig ikke tage fejl af. Det har vi på rigtigt mange niveauer. Og jeg ser ikke nogen tegn på, at det vil ændre sig, siger Mette Frederiksen.

- Der tilgik en besked fra Det Hvide Hus til den danske ambassade i løbet af natten. Og hvis du spørger til, om det er usædvanligt, at der gives besked med så kort et aftræk, så tror jeg, at svaret vil være ja. Jeg reagerede i nat og morges på samme måde som nu. Jeg synes, at det er ærgerligt, og vi er overraskede. Vi har været godt i gang med at forberede et rigtigt godt besøg for både den amerikanske præsident, førstedamen og det store amerikanske følge, og der er ikke noget i det her, der skal have lov til at ødelægge vores tætte alliance og vores meget tætte forhold, og det er med det udgangspunkt, at vi arbejder videre, siger hun.

"Jeg har kun fundet grundlag for at bakke Grønland op"

Mette Frederiksen siger, at hun ikke fortryder at have kaldt diskussionen om et salg af Grønland for absurd. Der har kun været grundlag for at bakke grønlænderne op, siger hun.

- Vi har fra start budt den amerikanske præsident velkommen. Og det gør vi også i dag. Og når der så bliver rejst en diskussion om et salg af Grønland, så reagerer grønlænderne. Og jeg har kun fundet grundlag for at bakke dem op omkring salget, siger Mette Frederiksen.

"Det er ærgerligt".

- Jeg synes først og fremmest, at det er ærgerligt, at det ikke bliver til noget. Vi har store sikkerhedspolitiske udfordringer, og så er jeg jo også selv lige vendt hjem fra Grønland. Og når man er i det artiske område, er det oplagt, at der er behov for et sikkerhedspolitisk samarbejde.

- Den amerikanske præsident og det amerikanske folk er altid velkommen i Danmark. Og det ændrer denne her aflysning ikke på, siger Mette Frederiksen.

- Jeg synes ikke, at Danmark og USA er i en krise. Vi er tæt forbundne, og samarbejdet er kun styrket over de seneste år. Og behovet for et endnu stærkere samabejde tager kun til. Derfor vil jeg aldrig betragte det her som en krise.

Nu holder Mette Frederiksen et pressemøde for de engelske tilhørende. Her understreger hun, at Danmarks invitation fortsat står åben.

Mette F.: - Det her ændrer ikke vores forhold

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder netop nu pressemøde foran Udenrigsministeriet i København. 

- Jeg er både ærgerlig og overrasket over, at den amerikanske præsident har aflyst sit besøg 2. og 3. september. Jeg havde ligesom mange andre set frem til det. Vi skulle markere vores stærke bilaterale samarbejde. USA er en af vores stærkeste allierede, og vi havde mange ting, vi skulle drøfte, siger hun.

- Og i Rigsfællesskabet skulle vi drøfte de udfordringer, som vi har i Arktis. Og det står uændret. Og derfor står invitationen fortsat åben. Der har været rejst et spørgsmål om et salg af Grønland. Det har Kim Kielsen afvist. Og det er jeg selvsagt enig i.

- Det her ændrer ikke på vores forhold til USA. Og jeg håber fortsat, at vi kan udvikle vores samarbejde og kan håndtere de udfordringer, som vi står overfor. Og det ændrer det ikke på, at det her besøg ikke bliver til noget.

Pressemødet starter klokken 15.00

Pressemødet med statsminister Mette Frederiksen (S) starter klokken 15.00 foran Udenrigsministeret i København. Pressemødet kan følges øverst i artiklen og sendes derudover også på de udenlandske nyhedsbureauer Reuters og AP, der distribueres til hele verden.