Dagens overblik: Aflysningen, der gik verden rundt

16x9
Donald Trump kommer ikke til Danmark i denne omgang. Foto: Kevin Lamarque / Ritzau Scanpix

Det officielle Danmark raser over Trump, regnskoven brænder, og golfspiller Thorbjørn Olesen var i retten.

Undskyldninger er der nok af.

Men at man aflyser et besøg, fordi en nation ikke vil sælge noget af sit territorium, må alligevel høre til sjældenhederne i kategorien 'undskyldninger'.

Velkommen til onsdagens nyhedsoverblik.

Donald Trump: MĂĄske en anden gang, Danmark

Mette Frederiksen afviste Trumps ønske om Grønland.
Mette Frederiksen afviste Trumps ønske om Grønland. Foto: Ritzau Scanpix

Natten til onsdag proklamerede den amerikanske præsident på Twitter, at han vil udskyde besøget i Danmark, fordi den danske statsminister "ikke har interesse i at diskutere købet af Grønland".

Det kom som en overraskelse for alle lige fra danske parlamentarikere og tidligere ministre til kongehuset og det danske politi, som var i fuld gang med forberedelserne til besøget, der skulle have fundet sted 2.-3. september.

Statsminister Mette Frederiksen er ærgerlig og overrasket over, at Donald Trump har aflyst, men understreger, at forholdet mellem USA og Danmark ikke er i krise, og at invitationen til den amerikanske præsident stadig står ved magt.

Donald Trump henviser onsdag aften til Mette Frederiksens udtalelse om, at et salg af Grønland er "absurd". En udtalelse, han kalder "modbydelig". Trump siger desuden, at et køb af Grønland bare "var en idé", og at man "ikke kan ikke behandle USA på den måde, som de behandlede os under præsident Obama."

Mette Frederiksen afviser oven på de udtalelser at gå i "ordkrig" med præsidenten.

Eksperter: Mette Frederiksen fremstår stærk

Mette Frederiksen fremstår som en stærk statsminister efter aflysningen.
Mette Frederiksen fremstår som en stærk statsminister efter aflysningen. Foto: Ritzau Scanpix

Donald Trumps aflysning har vakt opsigt verden over. Også i USA, hvor alle toneangivende amerikanske medier har bragt historien om "the ego in chief". Den internationale opmærksomhed kan komme Mette Frederiksen til gode, mener de to politiske kommentatorer Noa Redington og Hans Engell.

- Mette Frederiksen stĂĄr tilbage som kvinden, der talte med sĂĄ store bogstaver, at Donald Trump forstod det, siger Redington, mens Engell mener, at statsministeren har "vist, at hun er jobbet voksen." Mange amerikanere hylder da ogsĂĄ den danske statsminister.

Aflysningen bliver tolket som en afvisning af Europa og ikke kun af Danmark. Men sikkerheds- og udenrigspolitisk vil aflysningen ikke fĂĄ konsekvenser, heller ikke i forhold til Arktis, mener eksperter.

- Danmark er den forurettede part, og vi kan ikke spille fornærmede over for USA. Vi er en småstat, USA er en supermagt, mener seniorforsker Hans Mouritzen fra Dansk Institut for Internationale Studier.

Teledatasag udsætter historisk LTF-sag

Medlemmer af gruppen Loyal To Familia (ARKIV).
Medlemmer af gruppen Loyal To Familia (ARKIV). Foto: Scanpix Denmark

Den stort anlagte forbudssag mod banden Loyal To Familia (LTF) udsættes, oplyser bandens advokat, Michael Juul Eriksen, og politiet. Udsættelsen sker, fordi der kan være fejl i behandlingen af teledata.

I sagen, hvor anklagemyndigheden går efter at få banden opløst, indgår teledata ikke som direkte beviser. Men undervejs har anklagemyndigheden fremlagt over 30 tidligere domme, og i flere af dem er der blevet lagt vægt på teleoplysninger.

Anklagemyndigheden oplyser, at man vil bede om, at sagen bliver udsat i to til tre mĂĄneder.

- Anmodningen om udsættelse af forbudssagen ændrer efter vores opfattelse ikke ved grundlaget for det foreløbige administrative forbud, siger chefanklager ved Københavns Politi Ida Sørensen i en pressemeddelelse.

Regnskoven stĂĄr i flammer

Her brænder Tapajos National Forest i det nordlige Brasilien. Arkiv.
Her brænder Tapajos National Forest i det nordlige Brasilien. Arkiv. Foto: AFP PHOTO/ANTONIO SCORZA

Antallet af skovbrande i Amazonas, Brasilien, steg i årets første otte måneder til rekordhøjde. Det viser nye officielle data.

Der blev registreret omkring 73.000 skovbrande mellem januar og august, mens der i hele 2018 blev registreret under 40.000 brande, viser tal baseret på satellitovervågning i Det Nationale Institut for Rumforskning (Inpe). Det er det største antal skovbrande siden 2013.

Tallene er baseret pĂĄ satellitovervĂĄgning i Det Nationale Institut for Rumforskning (Inpe).
Tallene er baseret pĂĄ satellitovervĂĄgning i Det Nationale Institut for Rumforskning (Inpe). Foto: Nasa Earth Observatory Handout / Ritzau Scanpix

Præsident Jair Bolsonaro har flyttet ansvaret for Amazonas fra miljøagenturet til Landbrugsministeriet. Han ønsker bedre muligheder for at udvikle Amazonas, og brandene er da også ofte påsat af personer, som vil have ryddet regnskov for at få jord til landbrug.

Bolsonaro har i øvrigt afvist de data, som kommer fra Inpe. Han mener, at der er tale om løgne, og han har fyret en ledende medarbejder i organisationen.

Thorbjørn Olesen nægter sig skyldig i alle anklager

Her ankommer Thorbjørn Olesen til retten i London.
Her ankommer Thorbjørn Olesen til retten i London. Foto: EPA/ANDY RAIN

Den danske golfspiller Thorbjørn Olesen nægter sig skyldig i alle anklager om ulovlig og upassende opførsel på et fly. Ved en høring onsdag eftermiddag i Uxbridge Magistrates' Court i London afviste han således de tre forhold, han er tiltalt for.

En af anklagerne drejer sig om berøring af seksuel karakter uden samtykke, mens de to øvrige handler om overfald, og at golfspilleren var beruset om bord på flyet.

Thorbjørn Olesens advokat, Paul Morris, forklarede i retten, at danskeren havde taget medicin inden flyveturen. Der er taget prøver, som endnu ikke er færdiganalyseret.

Olesen blev anholdt i lufthavnen Heathrow 29. juli efter en flyvetur fra Nashville i USA til London. Han skal nu møde op ved et retsmøde i Crown Court i London 18. september.

***

Det var dagens fem udvalgte historier fra TV 2.

I øvrigt, man kan stadig se Donald Trump i København i starten af september. For den berømte Trump-ballon vil stadig svæve over byen, den aflyser ikke.

Tak for, at du læste med.