Nyheder

Trump: Jeg lover, jeg ikke gør det her mod Grønland

Donald Trump og søn har delt det samme billede om Grønland på internettet - men med to helt forskellige konklusioner.

Donald Trump har endnu engang luftet sine tanker om at købe Grønland. Denne gang på en lidt alternativ måde.

I løbet af natten til mandag dansk tid delte den amerikanske præsident et manipuleret billede af et kæmpemæssigt, gyldent Trump-tårn placeret midt i en grønlandsk bygd.

- Jeg lover, jeg ikke gør det her mod Grønland, skriver han.

Billedet har floreret på internettet, siden det kom frem i sidste uge, at præsidenten er interesseret i at købe verdens største ø af Danmark.

Søndag bekræftede han interessen og konstaterede, at det i bund og grund er ”en stor ejendomshandel”.

- Det er bare noget, vi har talt om. Danmark ejer det. Vi er meget gode allierede med Danmark, vi beskytter Danmark, ligesom vi beskytter store dele af resten af verden, sagde Donald Trump.

Jeg ved ikke med jer, men jeg elsker ideen om at købe Grønland

Eric Trump på Instagram

Det var i samme forbindelse, at han pludselig skabte tvivl om sit kommende besøg i Danmark.

Trumps søn elsker ideen

Selvom præsidenten ifølge sit tweet ikke vil bygge et Trump Tower på Grønland, synes hans søn tilsyneladende godt om ideen.

Kort før Donald Trump delte billedet på Twitter, gjorde Eric Trump det samme på Instagram. Forskellen er, at sønnens billede kommer med teksten ”Grønland om ti år”.

- Jeg ved ikke med jer, men jeg elsker idéen om at købe Grønland, skriver Eric Trump til billedet.

Uanset hvad er Grønland slet ikke til salg. Det har flere danske politikere såvel som Grønlands selvstyre klart slået fast, og det understregede statsminister Mette Frederiksen (S) også søndag.

- Grønland er ikke til salg. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håber vedholdende, at det ikke er noget, der er alvorligt ment, sagde Mette Frederiksen til den grønlandske avis Sermitsiaq.

I forhold til Donald Trumps besøg i Danmark er det planlagt til 2. og 3. september. Tvivlen opstod, da præsidenten søndag sagde, at han ”måske” kommer til Danmark, men at det ikke er sikkert.

Regner med besøg

Professor i diplomati ved Københavns Universitet vurderer, at sandsynligheden for et amerikansk præsidentbesøg i Danmark er fifty-fifty.

- Der er en betydelig usikkerhed, og det er noget, Donald Trump i princippet kan bestemme, når han på samme Europa-rejse er i Polen dagen forinden. Der er ikke noget eller nogen, der kan tvinge præsidenten til at komme, hvis ikke han føler for det, har han sagt til TV 2.

Hverken kongehuset, som annoncerede det planlagte besøg i slutningen af juli, eller den amerikanske ambassade har ønsket at kommentere Trumps udmelding om besøget over for TV 2.

Statsministeren regner dog med, at Donald Trump kommer til Danmark i september.

- Vi lægger til grund, at der kommer et besøg af den amerikanske præsident. Og vi er i gang med forberedelserne til det, har Mette Frederiksen sagt.