Politik

Mette Frederiksen holder pressemøde i Island

Hvad skete der? Statsminister Mette Frederiksen (S) afholdt et pressemøde sammen med Tysklands kansler Angela Merkel og de øvrige nordiske statsministre, Sveriges Stefan Löfven, Norges Erna Solberg, Finlands Antti Rinne og Islands Katrín Jakobsdóttir.

Hvorfor? Statslederne holdt tirsdag  møde og underskrev en fælles erklæring om klima og bæredygtig udvikling.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Pressemødet er slut

Pressemødet er slut. Nu går de seks statsledere hvert til sit.

Kriminalitet i Norden

Fra en svensk reporter bliver Norges Erna Solberg og Danmarks Mette Frederiksen spurgt til, at kriminaliteten går over grænser. Blandt andet med eksplosionen i København som eksempel, hvor en svensk mand er anholdt. 

 

- Men vi er nødt til at samarbejde endnu bedre. Ekstremister fra højrefløjen er blevet flere end tidligere. Vi har haft et godt samarbejde om netop dette inden for EU, men vi er nødt til at samarbejde endnu bedre, siger Erna Solberg.

 

Erna Solberg understregede, at samarbejdet mellem landene er vigtigt, og at der blandt andet arbejdes sammen omkring islamister og mulige fremmedkrigere. Der var ikke tid til, at Mette Frederiksen måtte svare.

Også andre spørgsmål

Alt handler dog ikke om klima til dagens pressemøde. Angela Merkel bliver blandt andet spurgt til Brexit, mens Finlands Antti Rinne bliver spurgt til det faktum, at Ruslands Vladimir Putin inden for de kommende dage besøger Helsinki. 

Löfven: - Vi skal også se på arbejdsmarkdet

Stefan Löfven

Sveriges Stefan Löfven var også begejstret for dagens møde og understreger, at kampen for klimaet ikke bare skal ske hos politikerne. Også på arbejdsmarkedet skal de kigges fremad og gås forrest, siger han.

- Vi er tæt knyttet. Og det er en meget vigtig opgave for os at binde den private og offentlige sektor endnu mere sammen i arbejdet for klimaet.

- Det handler også om, hvordan vi laver de bæredygtige. Det handler om at ændre arbejdsmarkedet, så vi kan gå forrest i kampen for klimaet, siger Stefan Löfven

Erna Solberg: - Vi skal kigge frem

Erna Solberg

Også Norges Erna Solberg er enig i, at mødet har været godt og konstruktivt.

- Vi har diskuteret en masse vigtige emner, og jeg synes, at det er vigtigt, at vi kigger på, hvordan vi kan sikre vores velfærdssamfund, samtidig med at vi passer på klimaet.

- Og det betyder, at vi som ledere skal kigge frem og arbejde sammen for at se de udfordringer, der er.

- Vi skal også arbejde for den internationale agenda, og vi skal arbejde sammen i Norden. Der er mange områder, hvor vi er enige, så der er et grundlag for at gå forrest i det nordiske samarbejde. Vi har samfund, der kan gå forrest. Vi er ikke mindst meget innovative, siger Erna Solberg.

Mette F.: Ikke nok bare at mødes og snakke om det

Mette Frederiksen

Nogle bør tage det globale lederskab på klimaområdet. Og det skal være de nordiske lande. Det slår Mette Frederiksen fast, efter at de nordiske statsministre tidligere i dag underskrev en aftale om kæmpe for klimaet.

- Verden er i forandring. Og vi er nødt til at stå sammen. De nordiske lande. Men også allesammen sammen med Tyskland. Og jeg synes, at det er meget vigtigt. Vi deler de samme værdier og ideer om, hvad det er for en verden, vi vil give videre til vores børn.

- Det er ikke nok bare at mødes og snakke om det. Vi er nødt til at vise vores folk og specielt vores børn og unge mennesker, at vi tager ansvar for de klimaforandringer, der er. Derfor er det her møde blot en begyndelse for et bedre samarbejde mellem os.

 

- Derfor er det vigtigt for mig at understrege, at vi står sammen, og at vi arbejder for, at den nordiske region bliver den mest bæredygtige, siger Mette Frederiksen.

Alle får ordet

Erna Solberg, Mette Frederiksen, Katrín Jakobsdóttir. Angela Merkel, Antti Rinne og Stefan Löfven.

Først vil Angela Merkel indlede mødet, og derefter vil alle statsministre sige noget, siger Islands Katrín Jakobsdóttir.

Ifølge Katrín Jakobsdóttir har de sammen med Angela Merkel drøftet de udfordringer, der ligger i klimaet, og hvordan de i fællesskab kan gå forrest. Det er sket over en frokost tirsdag.

Nu starter pressemødet

Pressemødet forventes at starte om få minutter - 15.35. Selve mødet kan ses live øverst i artiklen. 

Første officielle besøg

Grønland og Arktis er ikke kun strategisk vigtig for amerikanerne. Regionen er også vigtig for de nordiske lande, og derfor er Arktis på dagsordenen, når Mette Frederiksen og de øvrige nordiske ledere tirsdag mødes i Reykjavik i Island.

 

Det er første gang, at Mette Frederiksen er på besøg i Grønland og Island. Søndag ankom hun til Grønland, hvor, hun mødtes med landsstyreformand Kim Kielsen og andre medlemmer af hans parti, Naalakkersuisut, repræsentanter for arbejdsmarkedsorganisationer og virksomheder samt Arktisk Kommando. Siden er hun rejst til Island, hvor hun deltager i det årlige nordiske statsministermøde. Her hun frem til 21. august.

 

Klimaet har stået centralt på dagsordenen, og Angela Merkel skal blandt andet mødes med statsministrene for at drøfte mulighederne for styrket samarbejde netop på dette område.

Trump såede tvivl om besøg

Præsident Trump besøger Danmark 2.-3. september, men såede søndag han tvivl om, hvorvidt besøget ville blive til noget, da han sagde, at det kun var måske, han ville komme til Danmark, efter han har besøgt Polen.

 

Mandag lovede Donald Trump i et tweet, at han ikke vil bygge et kæmpemæssigt Trump Tower i en lille grønlandsk bygd, som et manipuleret billede på nettet ellers har vist.

Tæt samarbejde med Grønland

Grønland har de seneste dage fået stor opmærksomhed i medier verden over, efter det kom frem, at den amerikanske præsident, Donald Trump, har udvist interesse i et muligt køb af den store ø.

 

Sager som den viser ifølge statsminister Mette Frederiksen (S), at der er behov for et tæt samarbejde mellem Danmark og Grønland.

 

Det slog Mette Frederiksen mandag fast på et pressemøde i netop Grønland, hvor hun havde selskab af landsstyreformand Kim Kielsen.